Lehetetlen jól azonosítani a skizofréniát és a depressziót

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Egy új tanulmány, melyet a Psychiatry research nevű pszichiátriai szaklapban publikáltak, arra a következtetésre jutott, hogy a pszichiátria diagnózisai tudományosan használhatatlanok az egyes mentális rendellenességek azonosítására. Mindenképp pozitív tendencia, hogy a tudományos világ lassacskán már a nyilvánosság felé is elismeri, ami amúgy régóta tudott: a pszichiátriai diagnózisok csupán mesterségesen kreált, valójában használhatatlan kategóriák. A kérdés, hogy mikor fog ez gyakorlati változást eredményezni.

A Liverpool Egyetem kutatói által vezetett tanulmány részletes elemzést tartalmazott a széles körben használt Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyv (DSM) legújabb kiadásának öt kulcsfejezetéről: skizofrénia, bipoláris zavar, depresszív zavarok, szorongási zavarok, traumával kapcsolatos zavarok. Az olyan diagnosztikai kézikönyveket, mint a DSM, azért hozták létre, hogy közös diagnosztikai nyelvet biztosítsanak a mentális egészségügy szakértői számára, és elérhetővé tegyenek egy meghatározott listát a mentális problémákról, a tünetekkel együtt.

A kutatás fő eredményei ezek voltak:

Minden pszichiátriai diagnózist egyénileg eltérő döntéshozatali szabályok alapján állítanak fel. Hatalmas az átfedés az egyes diagnózisokhoz tartozó tünetek között. Szinte minden diagnózis elrejti a trauma és a kedvezőtlen események szerepét. A diagnózisok igen keveset árulnak el az egyéni betegekről és a nekik szükséges kezelésről.

A szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy a diagnosztikai címkék egy ?hamis kategóriarendszert? képviselnek.

Forrás: Pexels

A vezető kutató, dr. Kate Allesopp a Liverpooli Egyetemről azt mondta: ?Habár a diagnosztikai címkék látszólag magyarázatul szolgálnak,

tudományosan értelmetlenek, és előítéleteket, stigmákat kreálhatnak.

Remélem, ezek az eredmények arra bátorítják majd a mentális egészségügy szakértőit, hogy a diagnózisokon túl vegyék tekintetbe a mentális problémák más magyarázatait is, mint a traumákat és más kedvezőtlen életbeli eseményeket.”

Peter Kinderman professzor, aki szintén az egyetemen tanít, így nyilatkozott: ?Ez a tanulmány még több bizonyítékkal szolgál arra, hogy a pszichiátriai diagnózisok biológiai megközelítése nem felel meg a célnak. A diagnózisok, melyeket gyakran és kritikátlanul állítanak be valódi betegségekként, valójában következetlen, zavaros és ellentmondásos, nagyrészt önkényes kritériumok alapján születnek. A diagnosztikai rendszer tévesen feltételezi, hogy minden probléma mentális zavarokból ered, és erősen támaszkodik szubjektív véleményekre azzal kapcsolatban, mi számít normálisnak.?

Fotó: iStock

A mostani közel sem az első alkalom ? és valószínűleg nem is az utolsó ?, amikor a pszichiátriai diagnózisok támadások kereszttüzébe kerülnek tudománytalanságuk miatt. A velük kapcsolatban felhozott egyik leggyakoribb vád az, hogy ezeket a ?rendellenességeket? pszichiáterek gyakorlatilag kézfeltartással szavazzák létezésbe, ami ? enyhén szólva ? nagyon messze esik a valódi tudományos elvárásoktól. Ráadásul a pszichiáterek állandóan bővítgetik a betegségek listáját: számos olyan nehézség, amely néhány évtizeddel ezelőtt még az élettel járó, szokványos emberi problémának számított, ma már pszichiátriai betegségként szerepel a diagnosztikai kézikönyvben, amelyre ? természetesen ? tudatmódosító pszichiátriai szerek szedése javallott.

Ez a tanulmány remélhetőleg közelebb hozza azt az időt, amikor a szakmai beismerésnek gyakorlati következménye is lesz a mai, mesterkélt pszichiátriai diagnózisokat illetően.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Mivel hétfő óta ingyenes parkolás, nincs szükség a bírságot tároló tasakokra
2020-04-07 12:34:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Részletes protokoll írja elő, hogy mikor, hogyan kell védekezniük a járvány alatt a rendőröknek, a maszkokkal és kesztyűkkel kapcsolatban például az országos tiszti főorvos ajánlását veszik figyelembe
2020-04-07 12:02:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez