Irán nem akar háborút az USA-val

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Irán nem akar háborút az USA-val

Teherán kész a tárgyalásokra Washingtonnal, amennyiben az Egyesült Államok feloldja az Irán elleni szankcióit ? jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az NBC televízió kedd éjjeli híradójának New Yorkban adott interjújában.

Az interjújában leszögezte: Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal, de Donald Trump elnöknek meg kell szüntetnie az általa bevezetett szankciókat, ha meg akarja nyitni az utat a tárgyalások előtt. Meggyőződése szerint sem Irán, sem az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfliktust, és nem fenyeget a háború közvetlen veszélye közöttük.

Azt gondolom, hogy az amerikai elnök nem akar háborút, de a körülötte lévők nem bánnák,

jelentette ki. Szerinte ezek a háborút szorgalmazók nem érik el, amit akarnak, mert ?végül mindig az óvatosság győzedelmeskedik. Az emberek tudják, hogy Irán nagy és büszke ország és nem vennénk könnyedén egy katonai támadást?.

Nem Irán, hanem az Egyesült Államok ásta alá a diplomáciai erőfeszítéseket azzal, hogy egyoldalúan felmondta a 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást az iráni atomprogramról ? jelentette ki.

Az Egyesült Államok állt fel a tárgyalóasztaltól, de mindig örömmel fogadjuk a visszatérését.

Az iráni külügyminiszter hangsúlyozta: országának nem érdeke, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, jóllehet, ezt eddig is megtehette volna, ha akarja, mert képes rá.

Zaríf az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) ülése alkalmával tartózkodik New Yorkban, de szinte az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy megkapja-e az amerikai vízumot, mert az amerikai kormány a múlt hónapban még a beutazását megtiltó szankcióval fenyegette meg. Végül mind Zaríf, mind az őt kísérő delegáció beutazhatott, de mozgásukat az amerikai kormányzat alaposan korlátozza. Csakis az ENSZ-palota, az iráni ENSZ-képviselet, az ENSZ-nagyköveti rezidencia és a Kennedy repülőtér közötti úton mozoghatnak.

Az ENSZ hétfőn aggasztónak nevezte a korlátozásokat. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a The Washington Post című lapnak adott interjújában azzal próbálta megvédeni a kormány döntését, hogy ?az amerikai diplomaták sem bóklásznak Teherán utcáin, így semmi okát nem látjuk annak, hogy iráni diplomaták szabadon sétáljanak New Yorkban?.

Pompeo azzal vádolta meg az iráni külügyminisztert azzal, hogy ?rosszindulatú propaganda terjesztésére használja fel az Egyesült Államokban tapasztalható szabadságot?. Hozzátette: elfogadna egy ajánlatot, hogy szerepeljen az iráni televízióban. ?Elmondanám, hogy támogatjuk az iráni népet, és tisztában vagyunk azzal, hogy ez a forradalmi teokrácia nem az ő érdekeiket szolgálja? ? mondta Pompeo a lapinterjúban.

(MTI)

Kiemelt kép: Mohamed Dzsavád Zaríf, Europress/ATTA KENARE/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Spencer félórás fogásai: szombat és vasárnap délutánonként a LiChi TV-n!
2019-08-26 09:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Már csak pár nap van hátra a nyárból, de a kánikula egyelőre marad
2019-08-26 09:44:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sammy anyja, Trish hazatér Ausztráliába, de mivel le van égve és nincs hol laknia, beállít Rafterékhez
2019-08-26 09:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szeptember 30-ig a nyugdíjasok 9000 Ft értékű rezsiutalványt kapnak majd
2019-08-26 09:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az ellenzék hatalmas kudarccal indul az önkormányzati választáson - erről beszélt Kósa Lajos - ugyanis szerinte a teljes összefogásra irányuló stratégiája megbukott és míg a kormánypártok az építkezést kínálják, addig az ellenzék békétlenséget szít
2019-08-26 09:14:27 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Nézd Te is a Csodás vidék adását vasárnap délelőtt a SuperTV2-n!
2019-08-26 09:11:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez