Hatból egy magyar nem hisz a Holdra szállásban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Hatból egy magyar nem hisz a Holdra szállásban

Nemrég osztottuk meg a Csillagvizsgáló blog felmérését arról, hogy ki mennyire hisz a Holdra szállásban itthon. Összesen 5768 kitöltés érkezett rá, és nagyon érdekes eredmények születtek, főleg, ha belegondolunk, hogy ez volt az első olyan kérdőív, ami a magyar viszonyokat vizsgálta.

Ahogy a blogon írják, az Apollo-11 Holdra szállását tagadók aránya még az USA-ban is szignifikáns (8-12%), Európában magas (15-25%), Oroszországban pedig kimeríti a ’tiszta röhej’ fogalmát (25-55%). Ehhez képest az itthoni helyzet nem is vészes: a válaszadók 16,1%-a (hatból egy fő) nem fogadja el az Apollo-11 Holdra szállását, ami

beleillik a kevés európai felmérés alapján felvázolható nemzetközi trendbe.

Ami külön érdekes, hogy a kétkedésnek is vannak rétegei. A második kérdésnél kevesebben, csak 13% vélte úgy, hogy soha nem is járt ember a Holdon – vagyis egy nem elhanyagolható kisebbség hiszi, hogy bár az Apollo-11 svindli volt, később azért csak visszamentünk a Föld égi kísérőjére.

Azok, akik nem igazán hiszik el, hogy az Apollo-11 Holdra szállása valóban megtörtént, leginkább azért kétkednek, mert közel ötven év alatt nem tértünk vissza (49,8%). Ebből az következik, hogy korántsem a sok “gyanúsnak tűnő” felvétel (21,8%) vagy a ’60-as évek lesajnált technológiája (20%) ágyaz meg a kétkedők túlzott szkepticizmusának, hanem az, hogy ötven évig pihentettük a Hold-projektet, és nem igazán küldtünk újra embert a kísérőnkre.

Neil Armstrong. Fotó: CORBIS/Corbis via Getty Images

A túloldal is szolgáltat érdekességet: a holdra szállás valódiságának igazolására a legtöbben (28,3%) elegendőnek találják a tudományos közegbe vetett bizalmat. Nem sokkal maradtak le a második helyen (23,9%) a külső források, amelyek összesítenek mindenkit, aki nem volt érintett a holdra szállásban. Harmadik okként a legtöbben az otthagyott tudományos eszközöket nevezték meg (21,7%).

Kép: Csillagvizsgáló blog

A legtöbb válaszadó arról szeretne többet megtudni, hogy miért nem mentünk vissza az elmúlt ötven évben a Holdra (65,6%). Több, mint a válaszadók egyharmada szívesen olvasna többet az asztronautákat érő élettani hatásokról, míg egynegyedük arra kíváncsi, hogy miért is lobog az a bizonyos amerikai zászló a Holdon – az egyszerű válasz egyébként erre az, hogy

nem lobog.

A Csillagvizsgáló kérdezte még az olvasókat arról, hogy mennyire elégedettek a NASA kommunikációjával. Az amerikai űrügynökség kifejezetten magas, 3,95-ös osztályzatot kapott a válaszadóktól (az 5 volt a maximum), akik a legnagyobb arányban (37,3%) is a kiváló minősítésre kattintottak. Kicsit más a helyzet, ha az Apollo-program megtérülését vesszük figyelembe: itt a válaszadók 8,4 százaléka a legrosszabb értékelést, vagyis technikailag az “ablakon kidobott pénz” verziót választotta, de a második legrosszabb értékelésre is 9,6 százalék adta le a voksát. A válaszok módusza azonban a 4-es értékelésnek felel meg, ami az adatsor átlagát (3,59) is felfelé húzza.

Fotó: Neil Armstrong/NASA/Getty Images

A kérdőívre válaszolók 28 százaléka gondolja úgy, hogy többet kellene költenünk a Hold felfedezésére és az oda visszatérésre, míg 21,5 százalék szerint csak közepesen fontos célkitűzés. Több, mint 30 százalék számára csak kicsit vagy egyáltalán nem fontos a Hold kolonizációja. Utóbbi válaszok motivációja lehet, hogy a Föld problémáinak megoldása mindenképp prioritást élvez, akár még a jövőbeli űrutazások kárára is. Ugyanakkor a visszajelzések alapján sokan voltak a válaszadók között, akik fontosnak tartják az űrutazás fejlődését, csak éppen feleslegesnek tartják a visszatérést a Föld kísérőjére. Ők már a Holdon túlra tekintenek: a Mars meghódítására.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Hatból egy magyar nem hisz a Holdra szállásbanAgyával irányít számítógépet egy majomAnnyi drogot húznak le a vécén, hogy még az aligátorok is beállnak tőle
folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szereplők: Dwayne "The Rock" Johnson, Ian McShane, Rufus Sewell, Joseph Fiennes,
2019-08-26 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Jared Cohn Szereplők: Katrina Begin, Joey Lawrence, Lily Delamere, David Chokachi
2019-08-25 23:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Rudolf Péter Szereplők: Rudolf Péter, Csuja Imre, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor,
2019-08-25 23:25:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Dr. Hoffmann útban a Clinica Santa Lucia felé balesetet szenved egy taxiban. A súlyosan sebesült sof
2019-08-25 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Térdsérülést szenvedett Nora Mörk, a CSM Bucuresti női kézilabdacsapatának norvég világklasszisa
2019-08-25 22:35:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez