Sosem látott képek kerültek elő a fővárosi taxisblokádról

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Sosem látott képek kerültek elő a fővárosi taxisblokádról

1990 nem csak Európában, de a Közel-Keleten is komoly változásokat hozott: augusztus 2-án az iraki diktátor, Szaddám Husszein elindította hadseregét Kuvait ellen, majd alig néhány nap alatt el is foglalta, elindítva a fél éven át tartó, az egész világra komoly hatással lévő Öböl-háborút.

Kuvait csatatérré válása, illetve az iraki export kimaradása jókora robbanást okozott ugyanis az olaj világpiaci árában: az a duplájára nőtt, magával rántva a benzinárakat.

A változás a legrosszabbkor érte az épp széthullott szocialista blokk országait, ahol az arab világban történtek hatásával párhuzamosan a szovjet energiaimport gyengélkedése, illetve a széhulló Szovjetunió gazdaságának összeomlása is jókora pofonokat adott a gazdaságnak.

Magyarországnak az akadozó szállítás miatt csak három-négy nappnyi olajtartaléka maradt, így október 25-én, csütörtökön az Antall-kormány

közel hetven százalékos benzináremelést jelentett be, 56 forintra feltornászva a literenkénti árat.

Az egymással CB-rádión keresztül kommunikáló húszezer fővárosi taxis egy része, a maszek társaik, illetve számos fuvarozó ennek hatására lezárta a főváros hídjait, a következő napon pedig barikádokat állítottak Budapesten, illetve a főváros több nagyvárosában, tiltakozva a hirtelen nagymértékű emelés ellen. A barikádokon az SZDSZ politikusai beszéltek, a kormánykoalíció vezető pártjaként hatalmon lévő MDF pedig szimpátiatüntetést szervezett a döntés mellett.

A magyar utakon a forgalom a hétvége kezdetére gyakorlatilag leállt, így az emberek számos településen nemes egyszerűséggel nem jutottak ételhez. Ausztria szombat délután üzemanyagszállítmányokat ajánlott fel, ezekre azonban nem volt szükség, hiszen egy szombati ígéret, majd visszatáncolás után vasárnap este kilenc órakor az Érdekegyeztető Tanács elfogadta az árak

tizenkét forinttal való mérséklését.

Az ekkorra már több százezresre nőtt tömeg a következő órákban eltűnt az utakról, a forgalom pedig hétfő reggelre helyreállt.

Az eseményekről számtalan híres fotó készült, a leginkább életszagú képeket azonban számos esethez hasonlóan most is a sokszor meglepően tehetséges amatőr fotósok ? taxis és fuvaros családapák és szimpatizánsok ? készítették.

A képek sokszor az előhívásig sem jutottak el, így a közel harminc évvel ezelőtt történtek sokszor csak a szekrény mélyén eldugott tekercseken élték túl a szokásos éves lomtalanításokat.

Ilyen szerencsés túlélő az igazi kincsesbányaként működő Budapest régi képeken nevű Facebook-csoportban hétfő éjjel feltűnt képsorozat is, melyet Gyöngyössy Péter osztott meg, és a blokád három helyszínét: az Erzsébet hidat, a Kossuth Lajos teret, illetve az Örs vezér terét és szűkebb környékét mutatja be.

Füredi út Fotó: Gyöngyössy Péter Az Örs vezér tere, a kép bal szélén a kettes metró M betűt formázó, 2007-ben lebontott állomásépületével Fotó: Gyöngyössy Péter Az Örs vezér tere a Kerepesi úti lakótelep szélével, illetve a néhány éve eltűnt TOTÓ-LOTTÓ neonfelirattal Fotó: Gyöngyössy Péter Fotó: Gyöngyössy Péter A VOLÁN-TEFU teherautója illetve egy konténerszállító az Erzsébet hídon Fotó: Gyöngyössy Péter A híd budai hídfője Fotó: Gyöngyössy Péter Késő esti tömeg a Kossuth téren Fotó: Gyöngyössy Péter Fotó: Gyöngyössy Péter Fotó: Gyöngyössy Péter Fotó: Gyöngyössy Péter Fotó: Gyöngyössy Péter
folytatás

Legkedveltebb hírek
Kardos legnagyobb meglepetésére Dóra megjelenik az illegális pókerpartin, hogy megleckéztesse Zolit
2019-08-21 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Csajok, pasik, Balaton több, egymástól különálló történetet dolgoz fel, de az események kiindulópontja ugyanaz: barátok, barátnők ? tehát csajok és pasik érkeznek a Balatonra és igyekeznek kimaxolni a vakációt
2019-08-21 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Warner Bros. bejelentette, hogy az idősebbik Wachowski-testvér, Lana Wachowski fogja írni és
2019-08-20 23:50:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kisebb tűz ütött ki az egyik Duna közepén kikötött uszályon, amelyről a tűzijátékokat lőtték ki az augusztus 20-i eseményen, írta egy olvasónk
2019-08-20 23:33:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez