Az ördögnek állítottak szobrot Spanyolország közepén

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az ördögnek állítottak szobrot Spanyolország közepén

Az évezredek óta lakott kasztíliai Segovia neve a legtöbb, Spanyolországba utazó számára talán semmit sem mond, pedig a Madridtól mindössze alig száz kilométerre fekvő kisváros igazi csoda: középkori városmagja, a lovagkort tökéletesen jelképező kastély, az Alcazar, a gótikus katedrális és a Világörökség részét képező, közel kétezer éves római vízvezeték mind-mind megérdemlik, hogy minél többen ismerjék őket.

A várostól tizenöt kilométerre fekvő Fuenfría forrástól induló, óriási gránittömbökből álló vízvezeték természetesen nem nyomtalanul vészelte át az elmúlt két évezredet: az arabok 1072-es betörése nyomán lerombolt részt a XV. század utolsó két évtizedében restaurálták, a város otthonainak melegen tartására szánt tüzelőanyagok, az autók okozta légszennyezettség, illetve a gránit természetes kopása pedig a kilencvenes évekre megviselte az építményt, melynek felújítása 1997 óta folyamatosan tart.

Fotó: AFP

Mindezek persze egyáltalán nem kisebbítik az építők munkáját, hiszen maradandót alkottak, sőt, talán túlságosan maradandót is, nem meglepő tehát, hogy szárnyra kelt a városban egy legenda, mely szerint azt nem a rómaiak, hanem

maga az ördög építette, mégpedig egyetlen éjszaka alatt.

A történet főszereplője egy vízhordó asszony, aki megelégelte, hogy mindig zsúfolt utcák egész során kell magát áttörnie, hogy eljuthasson a legközelebbi kútig, így lepaktált az ördöggel, akinek a lelkét ajánlotta cserébe azért, ha a másnapi kakaskukorékolásra a víz a háza előtt folyik majd. Éjszaka óriási vihar tombolt a városban, az ördög pedig ennek leple alatt próbálta meg megépíteni a vízvezetéket. Az asszony időközben megbánta a tettét, és egész éjjel imádkozott, hogy a gonosz ne járjon sikerrel. így is történt, hiszen a kakas következő reggel hamarabb kukorékolt, néhány kő azonban még hiányzott a műből, így az ördögnek a nő lelke nélkül kellett visszatérnie a Pokolba.

A magát nyilvánvalóan szerencsésnek érző, de bűnbánó nő beismerte a tettét, a segoviaiak azonban gyakorolták a jó keresztényhez illő bűnbocsánatot, így a vízhordó szabadon visszatérhetett az otthonába, munkája pedig a vízvezeték miatt sokkal könnyebbé vált.

A város lakói a biztonság kedvéért persze szenteltvízzel locsolták végig az építményt, tetejére pedig az első keresztény vértanú, Szent István és a Szent Szűz szobrát állították, hiszen tudták: csoda történt.

Ezek a ? valójában a XV. század végén állított ? szobrok ma is a helyükön állnak ? sőt, a városban működő katonai akadémia kadétjai a Szűz szobrát minden évben egyszer a spanyol zászlóval is betekerik ?, a legendára azonban szobor évszázadokon át nem emlékeztetett.

Az akvadukt felső boltívsorában a Szűz minden évben egy napra spanyol zászlóval betekert alakja látszik Fotó: AFP

Egészen a közelmúltig: 2018-ban az évi 800 ezer turistát vonzó város vezetése úgy döntött, kezdeményezi egy, az akvadukt közelében álló szobor felállítását, melyen a legendabeli ördög látható, amint épp a művével szelfizik, remélve, hogy az újabb látványosság még több embert vonz majd Segoviába.

Az 1,7 méter magas alakot végül a hatvanhárom éves, orvosi karrierjét a szobrászat és írás kedvéért feladó José Antonio Abella készítette el, aki a németországi Lübeck hasonló szobrát látva ? az ördög ott egy hasonló szerződés értelmében templomot épített ? készítette el a szobrot, ami az első, még a műteremben készült képek, illetve a látványterv megjelenése után azonnal kapott hideget-meleget a lakóktól, sőt, egy keresztény szervezet petíciót is indított a felavatás megakadályozásáért.

A látványterv. Fotó: José Antonio Abella

Az ördögalak sérti a katolikusokat, hiszen dicsőíti a gonoszt, a mosolya pedig csak ront a helyzeten, főleg, hogy nem egy templom közelében áll, vagy nincs mellette bármiféle más tárgy, ami a pokolbéli lény örök vereségére utalna

? érveltek, de a több mint ötezerötszáz összegyűlt aláírást lobogtatva sem jártak sikerrel: a bronzszobor január végén az akvadukttól alig kétszáz méterre, épp a hírhedt inkvizíció egykori segoviai központjának épülete mellett jelent meg, és már közel fél éve csábítja a turistákat a város kevésbé járt utcái felé.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Augusztus elején számoltunk be arról, hogy fekete lett a Bene-patak és a Tarna vize és halpusztulás is előfordult, miután valamilyen szennyezőanyag került a vízbe
2019-08-21 18:16:25 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Madridban letartóztattak egy 53 éves kolumbiai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 555 nőről készített videofelvételt a szoknyájuk alá filmezve ? tudósított a BBC
2019-08-21 18:06:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Zombori Gábor keddi, 400 gyorson elért aranya után szerdán is érmes reményekkel várhattuk a Duna Arénában zajló junior úszó-világbajnokság számait
2019-08-21 18:03:56 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Azt hihetné az ember, hogy a látás mechanizmusát már ismerjük, nem igazán lehet újat mutatni a témában, de ez egyáltalán nincs így
2019-08-21 17:59:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Heather Locklear a T.J. Hooker miatt a 80-as években, majd a Melrose Place miatt a
2019-08-21 17:37:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nyugatról beköszönt a napok óta ólálkodó hidegfront, keleten még él a hőségriadó
2019-08-21 17:35:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez