Szigorította a zenerészletek másolását az Európai Bíróság

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szigorította a zenerészletek másolását az Európai Bíróság

Szigorította a zenerészletek másolásának, az úgynevezett samplingnek a szabályait precedens értékű döntésével az Európai Bíróság. A döntés szerint idegen hanghordozóról származó nagyon rövid részletek sokszorosítása is engedélyköteles ? írja az MTI. Az ítélet előzménye egy húsz éve tartó jogvita a Kraftwerk zenekar és Moses Pelham zenei producer között.

A testület a Kraftwerk számára hozott kedvező döntést,  a bírák azonban egy kivételnek teret engedtek: egyetlen hangszelet használata megváltoztatott és fel nem ismerhető formában nem számít ?idézésnek?, így nem sérti az eredeti mű szerzőinek jogait.

A Kraftwerk és Pelham közötti vita a Kraftwerk Metall auf Metall című, 1977-es slágerének egyik üteme miatt kezdődött el. Pelham 1997-ben egy két másodperces részt engedély nélkül használt fel Nur mir című, Sabrina Setlur rapperrel közös dalában, a két másodpercnyi rész ismétlése adta a dal alapját. Emiatt Ralf Hütter, a Kraftwerk egyik alapítója szerzői jogsértés miatt beperelte Pelhamot.

A hosszú jogi vita végig ment a német igazságügyi rendszeren, és a Német Szövetségi Bíróság kérte a luxemburgi testületet, hogy foglaljon állást az EU szerzői jogi szabályozásában. A DJ-k és producerek rendszeresen alkalmazzák a sampling technikát, ez az ügy pedig jellegűnek tekinthető a művészi szabadság kérdését illetően.

Kiemelt képünkön a Kraftwerk a 2018-as Lollapalooza fesztiválon. Fotó: Europress/Gregor Fischer/DPA/dpa Picture-Alliance 

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Bezár a bazár! szerdai adása nem volt meglepetésektől mentes
2020-09-30 22:11:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Bezár a bazár! játékospárosának sikerült megkaparintania az álomnyaralást, az örömük ped
2020-09-30 22:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A vezető rabbi szerint a baloldali médiában ?betegesen gyanakvó? helyzet miatt adják át részesedésüket a Pesti Hírlap tulajdonosának, Milkovics Pálnak
2020-09-30 22:03:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Fiorella nagyon szomorú, de kezdi belátni, hogy jobb lesz, ha elhagyja a házat, és nem utazik el
2020-09-30 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez