Rakonczay elérte a tengerszintről a Mont Blanc csúcsát!

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Futott forróságban és jégesőben, gyalogolt szakadó, átláthatatlan hóesésben a szűk hegygerincen, de végül csodás élményben volt része a Mont Blanc csúcsán. Rakonczay Gábor megint valami olyasmit csinált, amit ismereteink szerint dokumentáltan még senki sem hajtott végre. 7 nap alatt, 363 kilométert megtéve jutott el a tengerszintről (Genovából) 4808 méter magasságba, a Mont Blanc csúcsára. Futva és mászva ért el olyan magasba, amilyen magasan korábban még egyáltalán nem járt.

Nehéz volt?

Nehéz. A futáson melegebb volt, mint amire számítottam, és a hegyi szakaszon kitörő hatalmas vihar is eléggé megviselte a szervezetemet, arról nem is beszélve, hogy a csúcson annyira fújt a szél, hogy a fél méteres, puha hóban alig lehetett haladni, és olyan hideg volt, hogy pehelykabátban is fáztam.

Ez így eléggé erőltetett menetnek hangzik, de menjünk sorban! Miként viselte, hogy egymás után három napon keresztül száz kilométereket futott, és a negyediken rátett még egy lapáttal?

Az ember szervezete teljesen másképp viselkedik, amikor huszonöt fokban fut száz kilométert, mint amikor negyven fokban. Pláne ha több órán keresztül nincs árnyék, mert ilyenkor az ember szervezete másképp égeti az energiát. Mindegy, megcsináltam, az a lényeg?

Hány kalóriát égetett el naponta?

Az órám azt írta ki a megtett táv és a pulzusszám alapján, hogy mindennel együtt tízezret. De van az a mondás, hogy nem a távolság öli meg a lovat, hanem az iram, és ez a futásra is igaz, nem az ultratávtól nyuvad meg az ember, hanem ha nagyon nagy melegben gyorsan fut.

 


Mennyire feszegette a saját határait?

A fiúk folyamatosan frissítettek, úgyhogy próbáltam ha nem is a határon lenni, de közel hozzá. A napokon át tartó folyamatos sorozatterhelés titka, hogy ne hajtsa szét magát az ember, hanem beossza az erejét. A második futószakasz volt egyébként a legnehezebb, nem is a 105 kilométeres táv miatt, hanem azért, mert aznap volt a legmelegebb és a forgalom is nehezítette a haladást, úgyhogy egy idő után már a korlát mögött, bokrokon át haladtam. Viszont sohasem volt unalmas! A változó terep miatt nem volt az embernek olyan érzése, hogy jaj, már megint ezt kell csinálni, hanem folyamatosan előre néztem, és vártam, hogy mi következik.

Ha jól tudom, az egyik napon keresztezték a Tour de France útvonalát. Ott mi történt?

Ez úgy pontos, hogy elfutottam azon a szakaszon, amelyen másnap a Tour-versenyzők száguldottak biciklivel. Teli volt lakókocsival a környék, és iszonyú mennyiségű versenybringással, mindenki várta, hogy egy nap múlva odaér a világ egyik leghíresebb kerékpáros körversenye. Ám mivel aznap én jöttem, így nekem szurkoltak ? főleg akkor láttam a szemükben a elismerést, amikor az emelkedőt futottam meg.

Hogy viselte a jégesőt?

Na, az túl volt bizonyos határon: fáztam, csúszott az út, de nem is ez volt a legrosszabb, hanem az, hogy megáradtak a hegyi patakok és sárfolyam jött le a hegyről. Csúszott a kőzet, nem volt túl kellemes a futás.

A hegymászásban eddig nem volt sok tapasztalata. Hogy ment?

Ilyen magasan még nem voltam, és hát fönt azon a keskeny gerincen eléggé fújt a szél, úgyhogy az elég izgalmas volt, főleg, hogy mindkét oldalt elég nagy mélység tátongott. Tudom, hogy sok ember végighalad ezen az útvonalon, csak nem ennyi kilométer futás után, és nem a tengerszintről indulva.

 


Hogy bírta a magaslatot?

Kaptam levegőt, ha erre vonatkozik a kérdés. Nyilván ebben szerepet játszik, hogy előtte Pintér Laci barátommal akklimatizálódtunk. Megtetszett a hegymászás, de azért ez egy külön szakma, fel kell nőni ahhoz, hogy napi szinten űzze az ember, de azt már ilyen rövid idő alatt is megtanultam, hogy a hegyen nem szabad kockázatot vállalni. És hogy nagyon hideg van a csúcson. Ugyanakkor gyönyörű a panoráma, napfelkelte után nem sokkal értem fel a Mont Blanc-ra, a felhők fölött kibújtak a hegycsúcsok: lélegzetelállítóan szép volt.

Volt olyan pillanat, amikor tartott tőle, hogy nem sikerül befejeznie, amit elkezdett?

Olyan nem, de a nagy meleg és a nagy hideg nyilván nem könnyítette meg a dolgomat. Mindig az aktuális feladatra koncentráltam és mentem előre, és persze néhányszor úgy éreztem, hogy túl vagyok a tűrőképességem határán ? például amikor órákig verte a fejemet a jégeső, vagy amikor a hegygerincen abban az iszonyú erős szélben nem voltak túl stabilak a lépéseim, de mostanra ezek a mozzanatok eltörpülnek amellett a nagyszerű érzés mellett, hogy sikerült!

Gábor a Reggeliben is mesélt legutóbbi kalandjáról:
folytatás

Legkedveltebb hírek
Lezuhant egy kadétokat szállító ukrán katonai An-24-es szállítógép Harkiv megyében, írja az MTI
2020-09-25 21:19:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tények röviden...
2020-09-25 21:04:10 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tények röviden...
2020-09-25 21:03:33 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
időjárás-jelentés, 2020. szeptember 25., péntek...
2020-09-25 21:02:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az 1950-ig önálló Rákoshegy ma a főváros XVII
2020-09-25 21:00:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A sorozat minden része két, valóban megtörtént orvosi esetet dolgoz fel színészek segítségével
2020-09-25 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez