Direkt36: Orbán azt ígérte az USA-nak, hogy a titkosszolgálatok átvizsgálják az orosz bankot

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Direkt36: Orbán azt ígérte az USA-nak, hogy a titkosszolgálatok átvizsgálják az orosz bankot

Szoros magyar-amerikai titkosszolgálati együttműködésre, a diplomatastátuszra jelentkezők szigorú szűrésére és a székházválasztás korlátozására tett ígéretet Orbán Viktor miniszterelnök David Cornstein amerikai nagykövetnek az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) ügyében ? tudta meg a Direkt36.

A bank Moszkvából Budapestre költözése miatt bírálatok érték a magyar kormányt több szövetségese részéről, ugyanis attól félnek, hogy az oroszok a bankot kémkedésre használhatják. Az IIB szerint ezek a vádak alaptalanok. Míg a magyar kormány a nyilvánosság előtt szintén lesöpörte a kritikákat, a színfalak azonban több konkrét lépést ígért a szövetségesei megnyugtatására.

Az oknyomozó portál amerikai kormányzati és kongresszusi forrásokból úgy tudja, Orbán megígérte Cornsteinnek, hogy az IIB alkalmazottai nem kapnak automatikusan a diplomáciai mentességet, a titkosszolgálatok ugyanis előbb alaposan átvilágítják őket. A magyar külügyminisztérium nyilvános online diplomata-adatbázisa szerint eddig csak Nyikolaj Koszov bankelnök kapta meg a diplomáciai mentességet.

Az amerikaiak azt is elérték, hogy az IIB ne költözhessen se az amerikai, se más NATO-tagország nagykövetségének közelébe. A bank ugyanis a Szabadság téri amerikai követséggel szemben, a Tőzsdepalotában (régi MTV-székház) is nézett irodákat.

A magyar kormány az IIB-vel kapcsolatos kérdésekre nem reagált, de a Direkt36 és a 444.hu megszerzett olyan külügyi iratokat, amiket magyar diplomaták készítettek többek közt az IIB-ről amerikai törvényhozók számára. Az iratok is megerősítik, hogy a magyar hatóságok együttműködnének az USA-val a bank ?illegális? szándékainak ellenőrzésében.

Emellett a dokumentumokban az is szerepel, hogy a magyar kormány teljesen alaptalannak tartja az IIB-vel kapcsolatos félelmeket. Szerintük az ügyet csak bizonyos think tankek és az Obama-éra tisztviselői akarják felhasználni az Orbán-kormány lejáratására.

Eközben az IIB-ben állítólag semmit sem éreznek a magyar kémelhárítás szigorából. A Nemzetközi Beruházási Bank hivatalosan nem, de egy vezető beosztású tisztviselője név nélkül válaszolt a Direkt36 kérdéseire. ?Nem szeretném kommentálni az amerikai nagykövet kijelentéseit, azt leszámítva, hogy a fogadó országgal kötött megállapodás érvényben van és működik? – mondta az IIB tisztviselője, aki szerint fennakadás nélkül érkeznek munkatársai Budapestre. Augusztus végére már ötven dolgozó és az összes döntéshozó testület itt lesz.

Putyin kémbankja nyomul Romániában és Magyarországon, az egész NATO-szövetséget féltik tőleStratégiai ágazatokba szivárog be a volt KGST-bank, Magyarországon és Romániában egyaránt az orosz befolyás erősödésétől tartanak.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

folytatás

Legkedveltebb hírek
A magyar csapat keretéből ezúttal Székely Márton, Lékai Máté, Jorge Maqueda és Danyiil Siskarjov hiányzott az MTI cikke szerint
2020-12-02 21:24:44 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Vacsorakirály e heti vendégei között is kialakult egy kis összetűzés
2020-12-02 21:24:32 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szájer József állítólag azt mondta magáról, hogy ő is szervezett hasonló bulikat az otthonában
2020-12-02 21:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy áthidaló jellegű, a helyreállítási alap mintájára készülő speciális megoldást mérlegel az Európai Bizottság azért, hogy meg tudja kerülni a költségvetés elfogadását hátráltató magyar és lengyel vétót ? írja a Financial Times (FT) alapján a Portfolio
2020-12-02 21:03:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nyugat felől havazás érkezett a térségbe, írja az MTI a Nagykanizsán készült szerda esti képekhez
2020-12-02 20:43:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A luxusfeleség közösségi oldalán büszkélkedett el vele, hogy idén érettségiző fia az Egyesült Államokban folytatja a felsőfokú tanulmányait
2020-12-02 20:38:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez