Visszaszólt Trumpnak Grönland külügyminisztere: a sziget nem eladó!

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Visszaszólt Trumpnak Grönland külügyminisztere: a sziget nem eladó!

Mint arról beszámoltunk Donald Trump amerikai elnök a The Wall Street Journal (WSJ) cikke alapján több alkalommal is felvetette, hogy az Egyesült Államok megvásárolhatná Grönlandot Dániától. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elnök többször is, hol komolyabban, hol viccesen szóba hozta a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget esetleges megvásárlását.

Trump felvetette, hogy az USA megvehetné GrönlandotNéhány tanácsadójának tetszett az ötlet, támogatásáról is biztosította az elképzelést.

A hírre reagálva megszólalt a Grönland külügyminisztere, aki elmondta, hogy a világ legnagyobb szigete nem eladó. A Reuters oldalán megjelent cikk szerint Ane Lone Bagger kijelentette:

Nyitottak vagyunk az üzleti életben, de Grönland nem eladó!

Az ügyben Dánia ? ahova Grönland politikailag és közigazgatásilag tartozik ? volt kormányfője is megszólalt. Lars Lokke Rasmussen áprilisi tréfának nevezte az amerikai szándékát. A politikus számos dán társával együtt kétkedésének adott hangot a Twitter közösségi portálon.

It must be an April Fool?s Day joke … but totally out of sesson! https://t.co/ev5DDVZc5f

? Lars L?kke Rasmussen (@larsloekke) 2019. augusztus 15.

Aaja Chemnitz Larsen, Grönland képviselője a dán parlamentben elutasította az ötletet ugyancsak a közösségi oldalon. Kijelentette, köszönettel nemet kell mondani Trump ötletére. Ehelyett jobb lenne, ha az Egyesült Államok egyenjogú partnerként kezelné Dániát, egy erős és hosszú távú kapcsolat jobban segítene, és nagyobb függetlenséget adna Grönlandnak. Egy másik nyilatkozó, Martin Lidegaard, a dán szociálliberális párt külügyi szóvivője viccnek nevezte a felvetést.

Egyébként nem fehér házi források ? a The Wall Street Journal szerint ? Grönland esetleges megvásárlását Alaszka megvásárlásához hasonlították. Alaszkát 1867-ben vásárolta meg az Egyesült Államok a cári Oroszországtól. Az 56 ezer lelket számláló, stratégiai fekvésű Grönland, amely egykor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával, a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a kizárólagos rendelkezési jogot a természeti kincseik felett, és nyelvüket ? az inuitot ? is hivatalos nyelvként ismerik el.

A The Wall Street Journal állításait sem az amerikai külügyminisztérium, sem a Dán Királyság amerikai nagykövetsége, sem pedig Grönland washingtoni képviseleti irodája nem kívánta kommentálni. A lap megjegyezte, hogy Donald Trump a jövő hónap elején Dániába látogat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds

folytatás

Legkedveltebb hírek
Műsorajánló - Kórházi történetek: hétköznap esténként a FEM3-on!
2020-09-27 01:01:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Fokozzuk a hangulatot, mert a szórakoztatás nem áll le
2020-09-27 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Fokozzuk a hangulatot, mert a szórakoztatás nem áll le
2020-09-27 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3
2020-09-26 23:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza a Rossz anyák című filmet október 3-ig a SuperTV2 oldalán!
2020-09-26 23:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza a Propaganda 2017-es évadának adását!
2020-09-26 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez