Zacher: ?Nem kevesen használnak kokaint a szexhez”

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Zacher: ?Nem kevesen használnak kokaint a szexhez”

Zacher Gábor addiktológussal készített interjút a Növekedés.hu, amelyben a szakorvos többek között a magyar kokainfogyasztási szokásokról beszélt.

Eémondta: a kokain a tőkeerős fogyasztók és nem feltétlenül az elit drogja, éppen úgy jelen van a menedzserek világában, ahogyan a biofű a szegényebb társadalmi rétegek körében. Az érintett menedzserek, felsővezetők főleg hétvégente, pihenésként élnek a szerrel, de az is előfordul, hogy munka közben is hozzányúlnak.

Zacher Gábor hozzátette:

A kokain esetében stimuláns drogról van szó s most ne arra gondoljunk, hogy minden kokainfogyasztó életveszélyes állapotba kerül. Itt is vannak mennyiségek, amelyek persze megterhelik ? megpörgetik, felspannolják ? a szervezetet, de közben eufórikus állapotot és boldogságérzést is előidéznek. Jellemző még a szapora szívverés, a megemelkedett vérnyomás, romlik a látás és megváltozik a hallás minősége is. Mindez persze átcsaphat egyfajta pszichózisba, agresszivitásba is. Arról már nem is beszélve, hogy nem kevesen használnak kokaint a szexhez.

A szakorvos arról is beszélt, hogy mi a különbség a függő és az alkalmi szerhasználó között:

A függő ? s mindegy, hogy milyen, függőséget okozó pszichoaktív szerről van szó ? habzsolja az anyagot, mert számára már nem a jóérzés, az eufória a lényeges, hanem hogy egyáltalán működjön a ?rendszere?, mert rosszul van, elvonási tünetei vannak, de ha felszippantja, lenyeli vagy elszívja az anyagot, akkor számára helyére kerül a világ. Az egyik legjobb példa az alkohol.

 

Abban semmi rossz nincsen, ha az ember egy jó vacsora után megiszik egy fröcssöt vagy egy sört. Viszont, ha az ember esténként hazamegy, pattint egy üveg rozét, amitől olyan kellemesen elálmosodik a tévé előtt, majd reggel úgy ébred, hogy egy picit izzad, rossz a gyomra, reszket a keze, a lehelete meg olyan, mint Shrek-é és mindezt egy felessel ? ami lehet egy harmincezer forintos viszki is ? ?oldja meg?, akkor baj van, akkor már függőségről beszélhetünk.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

folytatás

Legkedveltebb hírek
A jogászprofesszor a szavazatok 18,4 százalékát, a médiamágnás a voksok 15,6 százalékát szerezte meg
2019-09-17 22:12:21 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az áprilisi előrehozott országgyűlési választás óta tartó patthelyzetet nem sikerült feloldani
2019-09-17 22:08:19 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Likudot 31-33 mandátum, a jobboldali pártokat összességében nagyjából 54-57 közé tették, ami a 120 fős törvényhozásban nem elegendő a kormányalakításhoz
2019-09-17 22:04:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Voksán Virág gyerekével a FEM3 Café vendége volt ma, ahol természetesen a szülése volt a téma
2019-09-17 22:03:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ám a kormányhivatal nem talált olyan körülményt, ami miatt intézkedni kéne
2019-09-17 21:44:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez