Macron: Az amazonasi erdőtűz nemzetközi válsághelyzet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Macron: Az amazonasi erdőtűz nemzetközi válsághelyzet

Ég a házunk

? idézi Emmanuel Macron francia elnök Twitter-posztját a BBC. Macron szerint a közelgő G7-csúcstalálkozón meg kell vitatni a brazíliai erdőtüzek ügyét, amely szerinte nemzetközi válsághelyzet.

Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest – the lungs which produces 20% of our planet?s oxygen – is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let’s discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big

? Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 22, 2019

Jair Bolsonaro brazil elnök válaszában azzal gyanúsította meg Macront, hogy az őserdőt rekordszámban érintő erdőtüzek ügyét csak politikai haszonszerzésre használja fel. Azt is nehezményezi, hogy Macron a tűzvészről egy olyan találkozón akar egyeztetni, amelyen Brazília nem vesz részt, szerinte ez kolonialista mentalitásra utal.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: Brazília űrkutatási ügynökségének (Inpe) friss adatai szerint az erdőtüzek száma 83 százalékkal növekedett 2018 azonos időszakához képest. A brazil őserdő július első felében ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, többek között az erdőirtás következtében, 68 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A most terjedő erdőtűz ezen a statisztikán komolyan rontani fog.

Ég az Amazonas, már az űrből is látszikIgazi környezeti katasztrófa történik éppen Dél-Amerikában.

Bolsonaro brazil elnök nemrég felmentette az Inpe vezetőjét, azt állítva, hogy félrevezető adatokat közölt a brazil erdőirtásokról. Az ügynökség ugyanis júliusi jelntésében a műholdas adatok előzetes értékelése után arra figyelmeztetett, hogy a brazil őserdő július első felében ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, 68 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A bejelentést Bolsonaro erősen kritizálta, majd Németország  és Norvégia is megvonta a támogatást az Amazonas Alaptól, amelyet 2008-ban hoztak létre az amazonasi erődirtások elleni küzdelem finanszírozására.  A természetvédelmi szakemberek Bolsonarót azzal vádolják, hogy erdőirtásra ösztönzi a fakitermelőket és a gazdálkodókat.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Tíz koronavírusteszt pozitív lett.
2020-09-26 16:33:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A gépkocsiforgalom teljes megszüntetésével a megkérdezettek 59 százaléka ért egyet
2020-09-26 16:24:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A párt zöld miniszterelnök-jelöltet szeretne
2020-09-26 16:23:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez