Öt tipp, amivel tovább életben tartható a mobil aksija

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Öt tipp, amivel tovább életben tartható a mobil aksija

Manapság szinte mindenki zsebében ott lapul egy okostelefon, és legyen szó bármilyen készülékről, a mobil legfontosabb eleme az akkumulátor: ha az nem működik, akkor nem vesszük hasznát a kütyünek. Habár az elkerülhetetlen, hogy idővel elhasználjunk a telefonunk akkumulátorát, egyik sem tart örökké, azért akadnak praktikák, hogy a telep élettartamát minél tovább kitoljuk. Ezeket szedtük most egy csokorba – ha az alábbi öt apróságra odafigyel, akkor mindent megtesz azért, hogy a mobilban található aksi a lehető legtovább biztosítsa a lehető legtöbb energiát.

Ha nem muszáj, ne merítsd le

A legtöbb okostelefon lítium-ion akkumulátorokkal van felszerelve, és a telepekben lejátszódó kémiai reakcióknak a rövid töltések kedveznek leginkább. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az aksi élettartamának kifejezetten jót tesz, ha a töltöttségi szinten 50 és 80 százalék között tartjuk – ha tehát látjuk, hogy a készülék 55%-on áll, akkor érdemes töltőre tenni, majd levenni, mikor eléri a 80%-ot. Ha van rá mód, akkor érdemes figyelni, hogy a mutató sose essen 20% alá, ugyanakkor attól nem kell tartani, hogy a huzamosabb ideig 100%-on tartott telep (pl. éjszaka töltőn hagyva) kárt szenved, ugyanis a modern szoftverek és töltők érzékelik ezt az állapotot és ennek megfelelően csökkentik az energiaáramlást.

A hőmérséklet fontos

Fontos tudni, hogy a lítium-ion akkumulátorok nagyon nem szeretik az extrém hőmérsékletet, ami ebben az esetben a nulla közeli és a harmincöt feletti celsius fokokat is jelöli – nem véletlen, hogy az iPhone-ok esetében volt olyan széria, ami télen egész egyszerűen kikapcsolt az ember kezében. A telep élettartamának megőrzése érdekében érdemes fokozottan figyelni arra, hogy a mobilunkat ne tegyük ki az említett hőmérsékleteknek: fagyban inkább ne nagyon vegyük elő a telefont, nyáron pedig ne hagyjuk a napon a strandon vagy éppen a könnyen felforrósodó kocsiban.

Fotó: iStock

Lassan, de biztosan

Az utóbbi években egyre több csúcskészülék, sőt újabban középkategóriás mobilok is rendelkeznek a gyors- és vezeték nélküli töltés lehetőségével. Előbbi sok esetben jöhet jól, utóbbi kényelmes, ugyanakkor mindkettőt érdemes kerülni, ha azt szeretnénk, hogy az akkumulátor minél tovább a lehető legtöbb energiát biztosítsa. Az aksi ugyan egyiktől sem megy tönkre, de a lítium-ion telepek a lassú és egyenletes energiaáramlást szeretik, éppen ezért akkor tehetjük a legtöbbet a telefonért, ha nem használjuk a gyorsabb energiapumpálást biztosító lehetőséget. Ha lehet, válasszuk inkább a régebbi, hagyományos adaptereket, vagy egész egyszerűen csak dugjuk rá a telefont az USB-kábellel a számítógépünkre.

Hozd ki a maximumot az aksiból

Minél ritkábban kell tölteni a telefont, annál hosszabb lesz az akkumulátor élettartama, éppen ezért érdemes tenni azért, hogy a mobilunk minél tovább bírja egyetlen töltéssel. Itt persze nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy kevesebbszer vegyük elő (bár ez is egy megoldás), hanem olyan apróságokra kell gondolni, mint a fényerő állítása (beltérben az 50% is bőven elég), fülhallgató használata a beépített hangszórók helyett, alacsony töltöttség esetén az energiatakarékos mód bekapcsolása, illetve a repülő üzemmód használata, ha értelme van. Ha például olyan helyre megyünk, ahol tudjuk, hogy nincs vagy nagyon halovány a térerő, ott érdemes a repülős módba kapcsolni, ugyanis a hálózatért nyújtózkodó készülék sokkal jobban meríti az aksit, mint azt elsőre gondolnánk.

Légy naprakész

A gyártók rendszeresen állnak elő frissítésekkel az okostelefonjaikra, legyen szó akár iOS-t, akár Androidot futtató mobilokról. Az új szoftvereket a legtöbb esetben már csak azért is érdemes telepíteni, mert pozitív hatással lehetnek a készülék fogyasztására, és ebből fakadóan az aksi élettartamára is.

Nyitókép: iStock

Birkás Péter korábbi cikkei Öt tipp, amivel tovább életben tartható a mobil aksijaNem válaszolt a rajongói levélre, de 17 év után felkutatta a feladótE-sportolóként többet kaszáltak egy bajnokságon, mint Djokovic Wimbledonban
folytatás

Legkedveltebb hírek
Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket általános iskolás kortól a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekt keretében
2019-09-18 13:50:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Facebook használni próbálja a telefonon a Bluetooth-t, de nem csak akkor, ha a Facebook-app ki van nyitva
2019-09-18 13:20:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
72 éve, 1947. szeptember 18-án jött létre hivatalosan az Egyesült Államok Központi Hírszer
2019-09-18 13:01:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Zenés dokumentumfilm készült Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról
2019-09-18 12:02:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Fehér hollónak számít, ha az iFixit csapat javíthatóságot vizsgáló szétszedési tesztjében maximális (azaz 10-ből 10) pontot kap egy eszköz
2019-09-18 11:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Néhány éve az amerikai haditengerészet pilótái furcsa, rendkívül gyorsan mozgó tárgyra lettek figyelmesek az égbolton
2019-09-18 11:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez