Hatalmas pusztítással csapott le a Dorian, a ?szörnyvihar? a Bahamákra

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Teljes a pusztítás. Örülhetek, hogy megvan a fél házam. A környék teljesen romba dőlt.

így jellemezte a bahamai Abaco-szigeteken élő Leigh Lamattina-Davis az NBC Newsnak, milyen rombolást végzett a területen vasárnap a Dorian. Az ötös erősségű hurrikán a valaha mért legerősebb vihar, ami lecsapott az atlanti-óceáni szigetcsoportra.

A majdnem háromszáz kilométer per órás szelekkel és több mint 350 kilométer per órás széllökésekkel érkezett hurrikánt szörnyviharként jellemezte Hubert Minnis bahamai kormányfő, aki mindenkit arra sürgetett, keressenek menedéket az Abaco-szigeten vasárnap végigsöprő hurrikán elől, ami magyar idő szerint hétfő délelőtt érte el Grand Bahama szigetét. Ahol a Bahamas Tribune című bahamai lap beszámolója szerint a nemzetközi repülőtér magyar idő szerint hétfő reggel már víz alá került.

Helyszíni beszámolók szerint több alacsony fekvésű szigeten is sok száz ember dacolt a kötelező evakuálással, mert nem számítottak ekkora pusztításra, de az ott maradt emberek pontos számát egyelőre nem lehet tudni. A Tribune-nak egy abacói szálloda vezetője pénteken még magabiztosan azt mondta, maradnak, mert az épület ki fogja bírni az érkező hurrikánt, de 48 órával később már rémülten menekültek a vendégek az omladozó épületből. ?Nem tudtuk, hogy ez egy ötös erősségű hurrikán lesz? ? mondta az Abaco Beach Resort egyik alkalmazottja.

Scenes From Abaco Beach Resort credit : Meeko Bert eyewitness news pic.twitter.com/hmJ8A4reyn

— Latrae Rahming (@p0sitivechange) September 2, 2019

Minnis kormányfő egy sajtótájékoztatón sírva közölte, csak remélni tudja, hogy akik nem menekültek el, túl fogják élni a pusztítást. A kormányfő közölte:

Ez egy halálos vihar, egy szörnyvihar. Egyes helyeken nem lehet megmondani, hogy hol ér véget az utca, és hol kezdődik az óceán.

Ezt megerősítette José Andrés szakács, aki a Twitter-oldalán osztott meg egy videót, amit a bahamai sofőrjük küldött át nekik. A felvétel az Abaco-szigeteken készült, amikor a hurrikán szeme átvonult a terület felett.

We got this video from our Bahamian driver! This came from Abaco island, while the Eye of Dorian was passing by…?@WCKitchen? big damage! pic.twitter.com/nq0VWen2Cc

— José Andrés (@chefjoseandres) September 1, 2019

Nem tudni, mennyien haltak meg

Egyelőre egy halálos áldozatról érkezett jelentés, de azt hivatalosan még nem erősítették meg. A bahamai Eyewitness Newsnak egy nagymama elmondta, két unokája is eltűnt, és egyiküket, egy nyolcéves kisfiút, később holtan találtak. Testvére nem került elő. A halálesetet hivatalosan még nem erősítették meg. A hatóságok egyelőre csak egy halálesetről tudnak, de az egy autóbaleset miatt történt.

Közben a helyi katasztrófavédelem figyelmeztette az embereket, hogy az erős szelek miatt képtelenek lesznek a bajba jutott emberek segítségére sietni. Minnis elmondása szerint őrültség lenne a vihar közben mentőalakulatokat küldeni a helyszínekre. A kormányfő kijelentette:

Senki sem olyan őrült, hogy odamenjen, és nem is utasítanék senkit erre. Főleg úgy, hogy mindenkit többször is figyelmeztettünk az evakuálásra.

Az Abaco-szigeteken nagyjából hatezer ember él, és nem tudni, mennyien maradtak ott ? írta az Eyewitness News.

A desperate cry for help ????#HurricaneDorian #Abaco #Bahamas Lord please help us pic.twitter.com/874BEsiB8t

— MVP (@mvp242) September 1, 2019

Minnis közölte, hogy leghamarabb szerdán tudnak mentőalakulatokat küldeni az Abaco-szigetekre, ahol egyelőre nem lehet felmérni, pontosan mekkora károkat okozott a hurrikán. A Bahamákon magyar idő szerint délután 1 órakor lesz napfelkelte, és várhatóan csak azt követően lehet felmérni a károk nagyságát. Azonban az eddig érkezett videók tanúsága szerint hatalmas volt a pusztítás.

More video out of Abaco it's like a tornado went through the place pic.twitter.com/0EkdwPGkjp

— Latrae Rahming (@p0sitivechange) September 1, 2019

A videókon méteres víz alá került településeket lehet látni, romba döntött házakkal, kettétört fákkal és felborult autókkal. A letépett tetejű házakban még belül is víz állt, és teljes volt a rombolás.

Damn pic.twitter.com/9yqAa3Ebli

— Latrae Rahming (@p0sitivechange) September 1, 2019

Egy abacói lakos a hurrikán pusztítása közben készített videót, amin belülről látni, milyen zúzást végzett házában a vihar.

Abaco Bahamas ??

Lord we NEED you. ??? pic.twitter.com/bfEwn6BrT0

— day (@LoveDeje) September 1, 2019

Közben sokan kétségbeesetten próbáltak menedékhelyekre jutni, amikor a terület felett elvonult a hurrikán szeme, ami ideiglenes nyugalmat biztosított.

Nem tudom mennyire biztonságos markolóval és dömperrel evakuálni az embereket

? írta Twitter oldalán Latrae Rahming, az előző kormányfő szóvivője.

Damn I don't know-how safe is it evacuating people with tractors and a dump truck pic.twitter.com/fsZx3LEjip

— Latrae Rahming (@p0sitivechange) September 1, 2019

Marsh Harbour Abaco ppl trying to get out in trucks and tractors ? ???I pray they get to safety and my family is safe pic.twitter.com/PnnPzkhJSE

— The Bahamas is not a real place (@SMF_SaltLifeC) September 1, 2019

Ez csak a kezdet

A Dorian magyar idő szerint hétfő délelőtt már elérte a majdnem ötvenezer embernek otthont adó Grand Bahama szigetét, ahol a hatóságok mindenkit arra szólítottak fel, hogy keressenek menedéket. Az előrejelzések szerint a lassan haladó hurrikán egész nap a sziget felett lesz, és bár ereje picit csökkent, még mindig ötös erősségűnek számít.

Különösen nagy veszélyt jelentenek a hurrikán okozta viharhullámok a lapos szigeten, ami szinte teljesen víz alá kerülhet. Az amerikai nemzeti hurrikáncenter ?katasztrofális? áradásra figyelmeztette az embereket, közölve, hogy életveszélyes helyzet kialakulása várható a szigeten.

A CNN helyszínen lévő riportere egy bejelentkezésben elmondta, a sziget legmagasabb pontja alig tízméteres, és az előrejelezések szerint az árhullámok elérhetik a hét métert is:

Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező órákban és napokban a sziget nagy része, ahol állok, víz alatt lesz.

A szigeten közben nincsen áram, így az emberek teljes sötétségben kénytelenek átvészelni a vihar érkezését.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Streifelberger a tóhoz indul, hogy úszni vigyek kedvenc háziállatát, egy kajmánt
2020-10-22 01:14:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Lajcsi visszatért! Új műsor, új tartalom, megszokott minőség
2020-10-22 01:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Seyfettin és Besime kibékülnek. Kamran összehívja a családot ennek örömére. Azt terve
2020-10-22 00:14:06 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Áront kényszerhelyzetbe hozza Kardos, ebből mi lesz?
2020-10-22 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A masszázs után további programok vártak Szandira és Zoltánra, akik nagyon hosszú ideje nem tudtak már kettesben lenni
2020-10-21 23:15:45 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az Újratervezők nagyon jól állnak a gyerekek szobájával, így következő szintre léphetett a felújítás
2020-10-21 23:15:40 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez