Megszavazták a megállapodás nélküli brexit blokkolását

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Megszavazták a megállapodás nélküli brexit blokkolását

A brit parlament szerdán délután elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Az angol nevén ?no-deal brexit? blokkolásáról szóló jogszabályt 329 igen és 300 nem ellenében fogadták el.

A brit parlamenti eljárásrend alapján az első olvasat a tervezet beterjesztése és napirendre vétele, a második olvasatbeli szavazás magáról a törvényről szól, a harmadik olvasatbeli tárgyalás során pedig a javaslatokat veszik sorra és utána ezekről ismét szavaznak.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán megerősítette, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék meg is szavazza a törvényt. Ennek bejelentésére azonban a BBC szerint azután kerülhet sor, ha képviselők szavaztak a törvényhez benyújtott módosítókról ? ez magyar idő szerint este 8 után.

Előzmények

Johnson kedden elvesztette többségét a londoni parlamentben, majd éjjel a parlament megszavazta azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli brexit tilalmát célzó törvénytervezet. A szavazáson a Konzervatív Párt frakciójának 21 tagja szavazott a kormány ellen, köztük volt számos egykori kormánytag, köztük Philip Hammond volt pénzügyminiszter, Greg Clark, az üzleti ügyek volt minisztere és Rory Stewart volt nemzetközi fejlesztési miniszter.

Simon Coveney ír külügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy Nagy-Britannia még mindig nem állt elő semmiféle javaslattal arra, hogy rendezetten lépjen ki az Európai Unióból, holott Johnson a napokban többször is kijelentette, hogy ?lendületes? tárgyalások folynak Brüsszellel az alsóház által háromszor is elvetett eredeti brexit-megállapodás alternatíváiról.

Johnsont a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn faggatta az új megállapodási javaslatokról, de a miniszterelnök csak annyit mondott, hogy kormányának eltökélt szándéka egy új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon.

A kormányfő ezután megkérdezte: Corbyn hajlandó lenne-e támogatni, hogy a britek október 15-én választásokon dönthessenek az ellenzék brexit-stratégiájáról. Amikor Corbyn nem adott egyértelmű választ, Boris Johnson azzal vádolta az ellenzék vezetőjét, hogy fél a népítélettől.

Kiemelt kép: Europress/JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
A műszaki fejlesztések megszállottja izgalmas és tragikusan rövid élete során gyökeresen átalakította a telekommunikációt ? és sok szempontból a mindennapi életünket is
2019-10-24 00:27:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Joshi Bharat, Nótár Mary, Sári Évi és Matyi (Mátyás Zoltán) a házigazdái a Zenebutik maratoni szilveszteri élő kívánságműsorának
2019-10-24 00:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Peter Falk, Andrew Stevens, Janet Margolin, Brenda Vaccaro, Floyd Levi
2019-10-24 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tudjuk-e, hogyan készülnek a körülöttünk lévő hétköznapi tárgyak, amelyeket oly nagy természetességgel használunk? Honnan ered a ragasztószalag? Vagy a WC-ülőke, a gumilábtörlő, a hallókészülék? A sorozat ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ
2019-10-23 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A vízilabda szabályai szerint főznek a Séfek Séfe konyhájában, nem csak a sportszerűséget
2019-10-23 22:54:04 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Séfek Séfe mai adásában az "édes" szóé lesz a főszerep
2019-10-23 22:52:21 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez