Több ezer kiváltságos kapott diplomata-útlevelet az Orbán-kormánytól

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Több ezer kiváltságos kapott diplomata-útlevelet az Orbán-kormánytól

A Külügyminisztérium 2010 óta 16952 diplomata-útlevelet állított ki ? írta a Népszava. A lap szerint ez több, mint amennyire hivatalosan szükség lenne. Ugyanakkor a kormány erősen titkolja, hogy kiknek jár a kiváltság, ami nem meglepő, mert amikor egy-egy név mégis nyilvánosságra került, abból mindig botrány lett.

A cikk szeriont jelenleg összesen 7657 darab érvényes diplomata-útlevél van használatban, ami a Népszava külügyi forrásai szerint egy kicsit magas szám. A külügyi állományt 700 fősre becsülték ehhez jön hozzá nagyjából ezer, külképviseleten dolgozó személy. Ezen felül korábban is szokásban volt, hogy képviselők, pártok vezető politikusai, országos hatáskörű szervek vezetői diplomata útlevélhez jutottak, ez is nagyjából egy ezres kört jelent. Mindemellett az útlevél-tulajdonossal utazó hozzátartozók is kaphatnak útlevelet.

Ezzel együtt is több száz, de akár több ezer olyan ember lehet, akinek esetben erősen kérdés, miért jutott magyar diplomata-útlevélhez.

Azt viszont ? jogszabályi tiltásra hivatkozva ? a külügyminisztérium nem árulta el, hogy kik és mi alapján kaptak diplomata útlevelet. Ezt korábban perek árán sem volt hajlandó elárulni az Orbán-kormány, ami több, eddig kiszivárgott név alapján nem meglepő.

A jogszabályok alapján egyébként lényegében annak adhat a kormány ilyen útlevelet, akinek akar. így az éppen diplomáciai kiküldetésben lévő személy is kaphat ilyen útlevelet, illetve ?rendkívül indokolt esetben? szakminiszteri javaslatra a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezheti a diplomata-útlevél kiadását.

Feltehetőleg e passzus alapján juthatott ilyen útlevélhez a nem hivatalos miniszterelnöki főtanácsadó Habony Árpád is. Az Átlátszó tudta meg korábban, hogy Habony az év elején diplomata-útlevélhez folyamodott Szijjártó Péter külügyminiszterhez, aki ezt február közepén engedélyezte is neki. Az, hogy Habony pontosan milyen ?rendkívüli indokolt esetben? vagy milyen diplomáciai misszió miatt juthatott ilyen úti okmányhoz az azóta sem derült ki. De ? mint 2014-ben kiderült ?, Orbánéktól kapott diplomata útlevéllel járja a világot Kóka János, a Gyurcsány-kormány volt gazdasági minisztere is. Szintén részesült a kiváltságban Tarsoly Csaba, a csődbe jutott Quaestor-cégcsoport vezetője.

Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Kóka János, a Cellum elnök-vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen, b-j) a Szingapúri Magyar Kereskedőház üzletember találkozóján Szingapúrban 2015. május 27-én. (MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Sas Tamás Szereplők: Kováts Adél, Kovács Patrícia, Pálmai Anna
2019-12-09 03:25:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mária a skótok híres királynője volt, akinek korai éveit dolgozza fel a sorozat! A fiatal lány 15 éves korában érkezik Franciaországba három társalkodónőjével és legjobb barátnőjével együtt, hogy Ferenc herceg jegyese legyen
2019-12-09 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mária a skótok híres királynője volt, akinek korai éveit dolgozza fel a sorozat! A fiatal lány 15 éves korában érkezik Franciaországba három társalkodónőjével és legjobb barátnőjével együtt, hogy Ferenc herceg jegyese legyen
2019-12-09 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Philippe Gagnon Szereplők: Sonya Walger, Ben Bass, Bobbie Phillips, Ashleigh Harr
2019-12-09 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Anya mindent megold, rutinosan zsonglőrködik az idővel, és a sok láthatatlan feladattal
2019-12-09 00:43:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A villamosenergia hálózatok kialakításának kezdetén kisebb méretű közösségi villanytelepeket építettek ki, helyi hálózatokkal
2019-12-09 00:41:44 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez