Miniszobrot kapott Pesten a Szomorú vasárnap szerzője

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Miniszobrot kapott Pesten a Szomorú vasárnap szerzője

A Budapestet az elmúlt években miniszobrok egész sorával bővítő, ungvári gyökerű Mihajlo Kolodko (Kolodko Mihály) augusztus végén hirtelen három szobrot is a várost átszelő Nagykörút nyüzsgő szalagja mellé pottyantott: a New York-palota mögötti, a helyet övező legendára emlékeztető Búvárt, az Állatorvostudományi Egyetem melletti, ajtaján bevilágítva szivárványt rajzoló Noé bárkáját, illetve a Magyar Színház előtti Tizennégy karátos autót, Rejtő Jenő híres regényének névadóját.

Kávéházi legendát örökít meg a főváros újabb miniszobraA New York Kávéház mellett üldögélő búvár a várost a héten már három aprósággal gazdagító Kolodko Mihály munkája. Rejtő Jenő klasszikusának és Noé bárkájának miniszobra bukkant fel Budapest utcáinA szokásosnál jóval nagyobb alkotás a Tizennégy karátos autó című regény névadóját ábrázolja, egy közeli játszótér pedig az özönvizet egyedül túlélt hajó másával gazdagodott.

A művekről a hivatalos átadás során kiderült, hogy azok az alkotó és az Erzsébetvárosi Önkormányzat közös munkájának gyermekei, sőt, a közeljövőben több hasonló példány is helyet kap majd az utcákon. A néhány éve már Vácott élő Kolodko ezzel kilépett a gerillaszobrász státuszból, amit látva félő volt, hogy a művei is fantáziátlanabbá válnak, de a sorozat negyedik tagját látva erre nem igazán látszik esély: hétfő délután ugyanis rejtélyes videó jelent meg a művész Instagram-oldalán, rajta egy újabb, ezúttal egy zongoristát nem épp természetes környezetében, egy pipában ábrázoló munkával.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolodko Mihály (@kolodkomini) on Sep 9, 2019 at 5:51am PDT

Kolodko ebben az esetben ? szokatlan módon ? pontos helymegjelölést is fűzött a rövid videóhoz, erre azonban a magyar zenetörténetet akár csak egy kicsit is ismerőknek nem volt szüksége, hiszen az elhelyezés és az apropó egyértelmű:

itt, az idén hatvanöt éve alapított Kispipa Vendéglőben zongorázott ugyanis a közeli Dob utca 46/B. jelű házában élő Seress Rezső, a világszerte feldolgozott, sokszor egyszerűen csak az öngyilkosok himnuszaként emlegetett Szomorú vasárnap írója.

A Spitzer Rudolfként született Seress egész életét füstös pesti kiskocsmák zongorája mellett, a túlélésért küzdve töltötte, pedig akár gazdag dalszerzőként is élhetett volna boldog, nagypolgári életet. A szobor mögötti történet 1935-ben kezdődött, mikor a zenészt egy bűnügyi újságíró barátja, Jávor László felkérte, hogy írjon dalt egyik verséhez, a Szomorú vasárnaphoz.

A szerző felvétele.

A munka a vártnál jóval hosszabb ideig tartott, köszönhetően annak, hogy Seress egész életében nem tudott kottát olvasni ? sőt, ebből adódóan kottázni sem ?, így a folyamat lassan haladt előre.

A dal végül megszületett, Jávort pedig az teljesen megigézte:

A dalnak vége volt, de a szép muzsika tovább zengett bennem… Szeretettel gondoltam Seressre, erre a zenei gyógykovácsra, aki a maga művészetének területén ösztönös tehetségével, bugylibicskával hályogot operál.

? írta róla évtizedekkel később.

A szerzemény hosszú időre egy kiadó fiókjának mélyére került, rövidesen azonban furcsa történet kapott szárnyra: egy kiscseléd öngyilkosságot követett el, lúgkövet ivott, holtteste mellett a Szomorú vasárnap kottája feküdt. Egy héttel később újabb, akkor egy pénzügyminiszteri tanácsos lőtte szíven magát, kezében a dal véráztatta kottáját tartotta. Seress hallotta a híreket, de semmit nem értett, hiszen tudomása szerint a dalt sehol nem játszották.

A szerző felvétele.

Az Urbanlegends tíz évvel ezelőtti írása szerint a tizenhét öngyilkossággal is kapcsolatba hozható dal szövege a bűnügyek színhelyére mindenki előtt odaérő Jávornak köszönhetően került a testek mellé, aki így kívánta elősegíteni annak sikerét.

A szerző életét köszönhette a Szomorú vasárnapnakA nyugat ünnepelte a "kis Seresst", míg itthon a puszta élete is veszélyben forgott.

A cél szentesíti az eszközt ? gondolhatta, a siker pedig nem maradt el:

a Szomorú vasárnap alig néhány hét alatt világhírűvé vált ? 28 nyelvre fordították le, majd azóta olyan világsztárok játszották, mint Billie Holiday, Frank Sinatra, Louis Armstong, Ray Charles, Björk, sőt, egy-egy foszlánya még Steven Spielberg Schindler listája című klasszikusában is többször felbukkan.

Seressről eközben mindenki elfeledkezett: a jogdíjak nem jutottak el hozzá, így kis kocsmákban és vendéglőkben zongorázott azért, hogy másnap is tudjon ételt tenni a saját asztalára.

A legendás Szomorú vasárnap dedikált szövege bukkant fel egy árverésenAz öngyilkosok dalaként emlegetett dal gépelt szövegét szerzője, Seress Rezső röviddel halála előtt szignózta.

Ezzel párhuzamosan egyre mélyebbre süppedt a depresszióba, sőt, egykori alsó szomszédja, Presser Gábor szerint élete végén

mindig a Szomorú vasárnapot hallgatta, mindennap, pontosan kettőtől hatig, egyik feldolgozást a másik után.

Végül a depresszió örölte fel: 1968. januárjában az akkor hetvenkilenc éves zenész saját erkélyéről vetette ki magát az utcára. Az esést túlélte, sőt, a MÁV-kórházban, tetőtől talpig begipszelve ébredt, arra azonban még volt ereje, hogy megfojtsa magát azzal a dróttal, amivel az ellensúlyt erősítették a gipszére.

A Kispipa Seress utolsó munkahelye volt: alig négy évvel a nyitás után, 1958-ban foglalt helyet először a zongoraszéknél, és egészen haláláig játszott a vacsorázó közönségnek. A hely néhány éves tetszhalott állapot után 2018 végén nyitott meg újra, hogy a Seress-örökség méltó emléke legyen, ehhez pedig most már az üzletportál szélén álló szobor is hozzájárul.

Az első látásra egyszerűnek ható mű valójában többrétegű, hiszen a járdán egyre közeledve tűnnek fel a részletei: a kis pipában előbb az arcot vesszük észre, majd a zongorázó kezeket, illetve a pedál mellett tartott lábakat is megpillantjuk,

de nem szabad eltekintenünk az alkotás feletti, egyértelműen Wi-Fi-hálózatot jelölő emblémán sem, ami talán arra utal, hogy a járókelők az itt elérhető hálózatra csatlakozva ingyenesen meghallgathatják a Szomorú vasárnap eredeti verzióját, vagy annak egyik feldolgozását.

A szerző felvétele.

A rendszer hétfő délutáni ottjártunkkor még nem működött, cikkünk élesítése előtt röviddel pedig kiderült, hogy a művész szeptember 10-én tizenegy órakor ünnepélyesen is átadja a művet, így valószínűsíthető, hogy a Magyarországon saját nemében elsőnek számító interaktív rendszert akkor helyezik majd üzembe.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A történelemtanárt azért fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a diákoknak a Mohamed-karikatúrákat
2020-10-20 21:33:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A keddi előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a bolíviai választásokon a jelenleg külföldi száműzetésben lévő Evo Morales volt elnök pártja
2020-10-20 21:22:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A műsorban ismert borszakértők erednek a legjobb borok nyomába itáliai főhadiszállásukról
2020-10-20 21:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A laboratorium.hu-n olvasható közlemény szerint már 2017-ben is sokan számoltak be eltérésr!
2020-10-20 21:04:41 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az ifjúsági magazin könnyűzenei versenyére Mete zsűritagként érkezik, ahova Nihal is nevezett álnéven
2020-10-20 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szeptember végén ünnepelte 100. születésnapját az ország legidősebb horgásza! Horváth Károly ka
2020-10-20 20:57:15 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez