Több millió nő szexuális életéről tudhatott a Facebook

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Több millió nő szexuális életéről tudhatott a Facebook

A Privacy International (PI) jogvédő szervezet legújabb jelentése szerint több millió nő töltötte le azokat a mobilos ciklusnaptár alkalmazásokat, amik érzékeny adatokat adtak át a Facebooknak. A csoport öt ilyen appot azonosított, ezek közül a Maya és a MIA Fem szoftverek aggasztóan nagy mennyiségű információt továbbítottak. Előbbit több mint ötmillióan, utóbbit pedig egymillióan töltötték le a Google Play áruházból.

Mindegyik app tartalmazta a Facebook fejlesztői és analitikai készletét, melyekkel lehetővé vált például a Facebook-profillal való bejelentkezés, de ezért cserébe az alkalmazás adatokat küldött vissza felhasználóiról a közösségi óriás szervereire. A PI elemzése szerint mindkét szoftver már azelőtt megkezdte ezt a tevékenységet, hogy a felhasználó elfogadta volna a felhasználási feltételeket. A Maya és a MIA Fem többek közt információkat osztott meg a felhasználók:

hangulatáról és libidójáról, az utolsó közösülésük dátumáról és a használt védekezési módszerről, az utolsó menstruációjuk időpontjáról, arról, hogy mikor ittak kávét és alkoholt, mely női intimhigiéniai eszközöket használták, és milyen egészségügyi panaszaik voltak (például hasmenés).

Amennyiben az app használója a maszturbálási szokásairól is osztott meg információkat a MIA Fem egészségügyi appal, azok is a Facebooknál landoltak.

Több millió nő menstruációjáról tudhatott a FacebookTöbb egészségügyi app is a felhasználók tudta nélkül továbbít információkat Zuckerbergéknek.

De miért is annyira felháborító ez, ha az ember egyszer önként adta meg ezeket az adatokat az egészségügyi appoknak? Ahogy a PI tagja, Eva Blum-Dumontet is rávilágít, a közösségi óriás ezeket az információkat a felhasználó személyes azonosítójához kötheti. A rengeteg követett aktivitás (mit lájkoltunk, mire kerestünk rá a weben) így kiegészül a szexuális életre irányuló érzékeny adatokkal. A Privacy International a fejlesztők felé is jelezte, hogy ez a gyakorlat etikailag megkérdőjelezhető, ennek eredményeként a Maya fejlesztői eltávolították appjukból a Facebook fejlesztői készletét.

A Facebook szóvivőjének elmondása szerint a készletüket használó alkalmazások fejlesztőinek kötelességük érthető módon tudatni a felhasználókkal, hogy milyen jellegű adatokat gyűjtenek és továbbítanak róluk külső feleknek. A jövőben a fejlesztőkkel közösen fogják vizsgálni a felhasználási feltételek esetleges megsértését.

Ahogy a cég közölte a Business Insiderrel, készleteik felhasználásának feltételei közt szerepel az is, hogy a fejlesztők érzékeny egészségügyi információkat nem továbbíthatnak szervereikre, ennek megelőzésére egyébként van egy automatizált rendszerük, ami természetesen nem tévedhetetlen, és csak az olyan adatokat tudjak kiszűrni, mint a személyi számok, jelszavak, más érzékeny azonosítók.

Hozzátették, hogy a külsős appokból származó adatokat nem használják fel hirdetésekhez.

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Több millió nő szexuális életéről tudhatott a FacebookTöbbnapos rendszerleállás lesz a TelenornálItt ellenőrizheti, honnan léptek be a Facebookjába
folytatás

Legkedveltebb hírek
Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket általános iskolás kortól a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekt keretében
2019-09-18 13:50:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Facebook használni próbálja a telefonon a Bluetooth-t, de nem csak akkor, ha a Facebook-app ki van nyitva
2019-09-18 13:20:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
72 éve, 1947. szeptember 18-án jött létre hivatalosan az Egyesült Államok Központi Hírszer
2019-09-18 13:01:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Zenés dokumentumfilm készült Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról
2019-09-18 12:02:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Fehér hollónak számít, ha az iFixit csapat javíthatóságot vizsgáló szétszedési tesztjében maximális (azaz 10-ből 10) pontot kap egy eszköz
2019-09-18 11:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Néhány éve az amerikai haditengerészet pilótái furcsa, rendkívül gyorsan mozgó tárgyra lettek figyelmesek az égbolton
2019-09-18 11:17:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez