FT: Magyarország erősíteni akarja a szíriai diplomáciai kapcsolatait

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
FT: Magyarország erősíteni akarja a szíriai diplomáciai kapcsolatait

A magyar kormány arra készül, hogy megerősítse a diplomáciai kapcsolatait Szíriával ? értesült a Financial Times. A lap azt írja, hogy ezzel a lépéssel hazánk magára haragítja befolyásos európai uniós partnereit, amelyek arra törekednek, hogy minél nagyobb távolságot tartsanak a damaszkuszi rezsimtől.

A Financial Times brüsszeli és bejrúti diplomatákra hivatkozva azt állítja, hogy Budapest már hónapok óta azon dolgozik, hogy újra ügyvivőt küldjön Szíriába, amelynek célja az, hogy a jövőben újra kinyissa ottani nagykövetségét. Ha ez megtörténik, Magyarország lenne az első olyan uniós tagállam, amely ezt megteszi. Még úgy is, hogy néhány uniós ország a hét éve tartó konfliktusban fenntartotta diplomáciai kapcsolatait Szíriával.

Sok uniós tagállam határozottan ellenállt annak, hogy normalizálják az Asszad-rezsimmel fenntartott kapcsolatokat, egy Bejrútban dolgozó európai diplomata ?nagyon bosszantónak? nevezte a magyar lépésekről szóló híreket. Az állítólagos szíriai közeledéssel kapcsolatos kérdéseket a Financial Times a magyar külügyminiszternek és a kormányszóvivőnek is feltette, de választ nem kapott.

Brüsszeli források az FT-nek arról beszéltek, hogy a szélsőjobboldaliként jellemzett Orbán Viktor miniszterelnök szereti magát a kereszténység védelmezőjeként feltüntetni és több szíriai keresztény vezetővel is találkozott. Európai diplomaták szerint Magyarország ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a jelenléte a segélyezés miatt fontos, de a többi országhoz képest csak nagyon kis részt vállal benne.

Budapest sportot űz abból, hogy Brüsszelt piszkálja,

fogalmazott egy diplomata.

A lap felidézte, hogy Csehország volt az egyetlen olyan uniós tagország, amely a polgárháború alatt sem hívta haza nagykövetét Szíriából. Románia szíriai nagykövete a libanoni Bejrútban állomásozik, míg Bulgária nagykövet helyett ügyvivőt alkalmaz.

Kiemelt kép: Orbán Viktor (j) fogadja a legnagyobb szíriai protestáns gyülekezetek vezető képviselőit, Joseph Kassabot, a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat főtitkárát (k) és Haroutune George Selimiant, a Szíriai Örmény Református Gyülekezetek Szövetségének elnökét (b) az Országházban 2018. október 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

folytatás

Legkedveltebb hírek
Huszonhét olasz kórházban várják a betegeket, miközben a járvány ismét erősödik, egy nap alatt 1648 fertőzöttet regisztráltak
2020-09-29 20:51:38 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az elmúlt egy hónapban alig változtak a pártok támogatottsági adatai, derül ki a Závecz Research friss felmérésből
2020-09-29 20:31:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az első találkozó Norvégiában 3-3-as döntetlennel zárult, az eredmény a magyar bajnokra nézve volt hízelgő
2020-09-29 20:28:06 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint a pénzbüntetés is elég lenne a csalóknak
2020-09-29 20:27:37 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A magyar jogállam állapotáról vitázott kedden este a Tranzit Garázs-viták sorozat első állomásán Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője
2020-09-29 20:20:57 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nehéz pillanat a világ számára, hogy immár több mint egymillió ember halt meg a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség következtében, de vannak reménysugarak, amelyek bátorítanak bennünket a jelenben és a közeljövőben ? vélekedett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO)
2020-09-29 20:19:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez