Szivárványt hányó egyszarvú fogadott Nyíregyházán

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szivárványt hányó egyszarvú fogadott Nyíregyházán

A LEGO hazánkban is kifejezetten népszerű játék, a kicsik, de még a felnőttek körében is, azzal ugyanakkor csak kevesen vannak tisztában, hogy Magyarország milyen fontos szerepet tölt be a dán játékgyártó életében. A világon összesen öt helyen, a dánai Billundban, a cseh Kladnóban, a mexikói Monterreyben, a kínai Jiaxingben és hazánkban, Nyíregyházán gyártják a népszerű elemeket. Az első LEGO kockát 1958-ban szabadalmaztatták, és a Godtfred Kirk Christiansen által megálmodott, azóta is változatlan rendszer egyik legfontosabb jellemzője, hogy az évtizedekkel ezelőtt készült elemek gond nélkül összeilleszthetők a frissen gyártott alkatrészekkel.

A DUPLO elemel 99 százaléka Nyíregyházán pottyan ki a fröccsöntőgépekből. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A LEGO Csoport és Magyarország kapcsolata egészen 2006-ig nyúlik vissza: a Flextronics beszállítóként ekkor kezdett fröccsöntött elemeket gyártani Sárváron. A dán cég az ezredforduló környékén komoly válságba került, 2004-re a csőd fenyegette, a bukást viszont sikerült elkerülni, és a kiutat jelentő átszervezések keretében a korábban kiszervezett gyártást a vállalat 2008-ban a saját kezébe vette. Ennek folyományaként a hazai termelést teljes egészében Nyíregyházára telepítették, 2009-ben itt adták át a LEGO Manufacturing Kft. üzemét, amit aztán 2014-ben cseréltek le egy 100 hektáron elterülő, mára közel 130 000 m2 alapterületűre bővített komplexumra.

A LEGO utca 15. szám alatt található üzemben készül a világ összes DUPLO elemének több, mint 90 százaléka, de gyártanak itt hagyományos LEGO alkatrészeket is, naponta 50-60 millió elem gördül le a futószalagokról, összesen 2500 dolgozó végzi itt a munkáját, a kockákat pedig közel 1000 fröccsöntőgép készíti a hét minden napján. Ott jártunkkor viszont csend honolt a máskor zajos csarnokokban, ugyanis a LEGO-nál minden évben van egy nap, ami nem a gyártásról, hanem a játékról szól, méghozzá a vállalat összes dolgozója számára.

Play Day

A LEGO Play Dayt először 2016-ban rendezték meg, és nem magyar sajátosságról van szó, hiszen az ötlet a még mindig családi tulajdonban lévő vállalattól származik. Ilyenkor a cég minden telephelyén áll a munka, a fizetés ugyanúgy jár, de mind a 19 000 alkalmazott játszik, legyenek akár Mexikóban, Dániában vagy éppen Kínában. Ez a nap idén szeptember 6-ára esett, és a különleges esemény célja az, hogy a dolgozók is játsszanak, olyan oldaláról ismerjék meg a munkájuk tárgyát képező terméket, amire az év többi munkanapján nincs lehetőség.

A program egyes elemeit ugyan központilag határozzák meg, de minden országban, minden helyszínen egyedi a körítés a helyi igényeknek és szokásoknak megfelelően. A nyíregyházi üzem parkolójában megállva például egy fesztivál hangulata árad a gyárkomplexumot körülvevő, a rendezvénynek helyet adó területek felől.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A bejáratnál ? természetesen LEGO elemekből épített – szivárványt hányó unikornisok várják az érkezőket, a kapun túl egy emelvényről DJ szolgáltatja a zenét, az emberek pedig sorban állnak a felnőtteknek épített ugrálóváraknál. A dolgozók csoportokba verődve, étellel/üdítővel a kezükben sétálnak a különböző szabadidős programokat kínáló helyszínek között, a mesterséges tó partján méretes, felfújható flamingókban lehet ejtőzni, a háttérben pedig felsejlenek a hatalmas sátrak, amik a LEGO alkatrészeken és készleteken alapuló játékoknak adnak otthont ?

mindenki azt próbálhatja ki, amihez éppen kedve van.

Mindezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy a dolgozók ezúttal összerakhatják azokat a szetteket, amiknek az alkatrészeit korábban ők gyártották le és csomagolták, ennél azért jóval többről van szó. A különböző színekkel jelölt állomások egészen eltérő interakciókat és megközelítést igényelnek, nem mellesleg nagyszerűen példázzák, hogy a dán építőjáték mi mindenre használható azon túl, hogy az dobozból kivett építési útmutató oldalait követve összerakunk egy konkrét járművet vagy építményt.

A nyíregyházi gyár természetesen fel van építve LEGO elemekből is. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az egyik állomáson egy hatalmas, teljesen random elemeket tartalmazó kupacból kell rovarokat építeni, máshol stop motion videók készíthetők a halomban álló alkatrészek és egy okostelefon segítségével, van ahol egy önjáró vonat számára kell pályát felállítani, pár méterrel odébb egyedi, később a gyár részévé váló dekoráció emelhető DUPLO elemekből, egy másik sátorban pedig egyedi építésű lendkerekes vagy éppen gyári, távirányítóval vagy mobillal vezérelhető járművekkel lehet megmérkőzni egymással a helyszínen kialakított pályákon.

Az összes lehetőség közül a legérdekesebb a szabaduló szobákat idéző feladat, ami a résztvevőktől valódi odafigyelést és csapatmunkát igényel. Űrhajót kell építeni, de az ehhez szükséges elemeket egy lakattal zárt fekete doboz rejti. A kombináció feloldásához öt különböző logikai feladatot kell megoldani, ami jó társaságban eleve szórakoztató, de csapatépítésnek sem utolsó, arról nem is beszélve, hogy tétje is volt az építésnek, hiszen a megnyitott elemekből alkotott egyedi űrjárművet a Play Day során be is lehetett nevezni egy megmérettetésre, aminek keretében a legjobb építmény alkotói jutalomban részesülnek.

Jótékony hatás

És hogy mindez miért jó a vállalatnak? Amellett, hogy a dolgozók is megtapasztalhatják a LEGO nyújtotta élményt, egy 2018-as kísérlet azt is bebizonyította, hogy a játék kifejezetten jótékony hatással van a munkahelyi teljesítményre és hangulatra. A 2018-as Play Day alkalmával a Goldsmiths, University of London a LEGO londoni irodájában azt vizsgálta, hogy a játék hogyan hat öt különböző területen dolgozó kolléga fizikai, társas, kognitív, kreatív és érzelmi teljesítményére, illetve állapotára.

A vizsgálat három napig tartott: két normál munkanap között egy napot játékkal töltöttek a résztvevők, akiken egy biometrikus eszközzel folyamatosan mérték az úgynevezett CVT-t (Cardiac Vagal Tone), azaz a szívhez futó idegrostokon az aktivitás fokát ? ami hatással van az ember hangulatára vagy fáradságérzetére.

Unikornisok és hattyúk, ha valaki épp egy kis pihenőre vágyik. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A résztvevők arról számoltak be, hogy mind az öt vizsgált készség terén jobb teljesítményre képesek, ha játszanak ? szemben a tipikus munkanapokkal. Emellett alacsonyabb volt az átlagos CVT értékük a játékos napon, ami arra utal, hogy nagyobb volt a bevonódásuk és a lelkesedésük. Ráadásul ötből négy résztvevő a játékos napot követő munkanapon is magasabb átlag CVT értéket mutatott, mint korábban, ami arra utal, hogy a játéknak maradandó hatása is lehet a dolgozókra nézve, hiszen nyugodtabbak lettek és

jobban érezték magukat a játékos programok után.

A játék tehát nemcsak a gyerekek fejlődéséhez fontos, de a felnőttekre is jó hatással van. Nyíregyházán ugyanakkor gondoskodtak arról, hogy ne csak az alkalmazottak élvezhessék ki a Play Day nyújtotta lehetőségeket. A szeptember 6-ai eseményt megelőző napon Nyíregyháza vonzáskörzetéből érkeztek gyerekek, hogy ?teszteljék? a gyár körül felállított aktivitásokat, szeptember 7-ére pedig családi napot hirdetett a nyíregyházi gyár, amikor a dolgozók már a családtagjaikkal közösen vehettek részt az építőjátékkal dúsított programokban.

Tengerpart kicsit másképp. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu Birkás Péter korábbi cikkei Szivárványt hányó egyszarvú fogadott NyíregyházánNapjaink egyik legfontosabb szabálya: az internet nem felejtEnnyibe kerülnek itthon az új iPhone-ok
folytatás

Legkedveltebb hírek
A kezelésükhöz szükséges humán erőforrásról, illetve annak hiányáról nem szólt a minisztériumi beszámoló
2020-09-25 18:40:16 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A női NB I-ben szereplő Alba Fehérvár KC csütörtökön 34?24-re kikapott a Boglári Akadémia-SZISE vendégeként
2020-09-25 18:21:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A szakma szerinte az általa vezetett Újszínházat is jelenti
2020-09-25 18:21:46 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Két ember meghalt, és öten megsérültek egy balesetben a 8-as főúton Városlődnél péntek délután – tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-t
2020-09-25 18:09:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Napok óta folyamatosak a demonstrációk Louisville-ben, ahol márciusban a lakásába éjszaka, figyelmeztetés nélkül betörő fehér rendőrök agyonlőtték Breonna Taylor 26 éves, fekete egészségügyi dolgozót
2020-09-25 18:08:15 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kikérte magának a külügyminiszter, hogy szórakozásból használná a rendőrségi helikoptert
2020-09-25 18:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez