Szingliként még a rákot is nehezebb legyőzni

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A Delaware-i Egyetem kutatói érdekes következtetésre jutottak 84 orvosi cikk elemzése során: a The New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint az Egyesült Államokban kisebb esélye van sugárkezelésre és műtétre annak, aki a betegsége alatt nem házas.

Az orvosi cikkek a Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) adatbázisában találhatók, és azt mutatják, hogy a hajadon és nőtlen emberek lényegesen kevesebb eséllyel kapnak hatékonyabb, agresszívabb kezelést, mint azok, akik a betegség alatt házasok. A tanulmány egyik szerzője, Joan DelFattore úgy gondolja, hogy a kulturális sztereotípiák okolhatók a dologért, és nem az, hogy az egyedülálló pácienseknek mások a preferenciáik, vagy kisebb az élni akarásuk, mint azoknak, akiknek családjuk is van – ahogy azt a korábbi elméletek hirdették. ?A statisztikák mindenképpen erős összefüggést mutatnak a családi állapot és a kezelések között? – írja egy sajtóközleményben DelFattore.

Vannak beteg emberek, akik csak a második legjobb kezelést kapják meg.

Az USA-ban faktor egy ilyen agresszív, sok mellékhatással járó kezelés során az is, hogy mekkora támogatóbázisa van a betegnek, akik képesek gondját viselni, az orvosok ezt is számításba veszik, ha a megfelelő kezelésen gondolkodnak. DelFattore maga is hajadon, és epehólyagrákot élt már túl, ő a baráti közösségére támaszkodott a kezelés során – de úgy gondolja, hogy sok orvos a barátokat és a családot nem tartja annyira stabil támogatókörnek, hogy az agresszívabb kezeléseket írja fel a betegnek, ha nincs mellette férj vagy feleség. A kutatónő is átélte, hogy a műtét utáni kemoterápiára nem akarták beutalni, mert egyedülálló, és az durva mellékhatásokkal járt együtt.

Fotó: iStock

DelFattore megjegyezte, hogy a 84 orvosi cikk szerzőinek majdnem mindegyike a szociális támogatásnál csak a házastársat jelölte meg, a barátokat és a szélesebb családi kört nem. Azok a tanulmányok, amelyekre ezek a cikkek hivatkoznak, nem tesznek azonban ilyet: csak egy stabil szociális, baráti vagy családi rendszert neveznek meg.

A kutató megjegyezte, hogy nem ő az első, aki felfedezte ezt az elfogultságot: az általa átnézett jelentések és cikkek szerint már legalább 1987-ben tudtak a statisztikákról, de senki nem tett semmit, hogy változtasson rajtuk. Most reméli, hogy a tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya felhívja a figyelmet újra a problémára.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Szingliként még a rákot is nehezebb legyőzniLassan új munka után nézhetnek a megélhetési influenszerekMáshogy fejlődik a balkezesek agya
folytatás

Legkedveltebb hírek
Július 1-jén lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény, augusztusban már módosították
2020-09-25 15:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Fiktív számlázással gyanúsítják Joób Mártont, az Összefogás Szegedért képviselőjét
2020-09-25 15:08:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Fideszes vagy vírustagadó, aki elment a csütörtöki meccsre? Egyik sem
2020-09-25 15:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A járvány okozta brutális bevételkiesés miatt megválnak minden tizedik dolgozójuktól
2020-09-25 14:56:19 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Szentlélek tér és Békásmegyer között pótlóbusz jár majd
2020-09-25 14:55:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Antonio Zapatero elmondta: a megszorítások kiterjesztése újabb 167 ezer embert érint, így a 6,6 millió lakosú régióban jövő hétfőtől már több mint egymillió emberre vonatkozik
2020-09-25 14:50:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez