Sokkoló képeken, hogyan fulladunk bele a műanyagba

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Sokkoló képeken, hogyan fulladunk bele a műanyagba

A Reuters megdöbbentő grafikák segítségével szemlélteti, hogy mennyi műanyagpalackot használ az emberiség. Az adatok alapján világszerte percenként egymillió palackot vásárolnak, a folyamat pedig egyre nagyobb politikai és környezeti krízist okoz.

A műanyaggyártás az utóbbi 50 évben lendült fel jelentősen. Mára az egyszer használatos műanyagok nagy számban halmozódtak fel az óceánokban, a termékekről leváló apró törmelékek pedig az ivóvízben is jelen vannak.

Nem védhetjük meg magunkat az ivóvízben lévő műanyagtólEgy új tanulmány szerint a jelenlegi szűrőeljárások nem elég hatékonyak.

Az Euromonitor International információi szerint csak tavaly 480 milliárd PET-palackot értékesítettek. A Reuters grafikái azt mutatják be, hogy ez mekkora mennyiséget is jelent.

Drowning in plastic: Visualising the world?s addiction to single-use plastic bottles. Around the world, almost 1 million are purchased every minute. The majority end up in the environment, landfill sites, or oceans around the world. https://t.co/JS3ZoEnH1r pic.twitter.com/RjIIwHrzYX

? Reuters Graphics (@ReutersGraphics) 2019. szeptember 4.

Az elmúlt tíz évben négybillió palackot adtak el világszerte, ez elegendő lenne, hogy egy 2,4 kilométer magas halmot emeljenek belőle a New York-i Manhattan szigetére. A palackok mellett az egyéb egyszer használatos műanyagok is súlyos problémát jelentenek. 2015-ben 380 millió tonna műanyagot gyártottak, ennek nagyjából 55 százalékát kidobták, 25 százalékát elégették, és csak 20 százalékát hasznosították újra.

The world?s use of plastic bottles has surged 50% in the past 10 years, but only a small amount is actually recycled. Take a look at how plastic bottles are impacting the environment https://t.co/aiFePmqgfW via @TmarcoH @SimonScarr @ReutersGraphics pic.twitter.com/g7BcXQ3KCA

? Reuters Top News (@Reuters) 2019. szeptember 4.

A szakértők szerint a helyzet orvoslásához olyan összefogásra lenne szükség, amelyben a lakosság, a politikai döntéshozók és a piaci érdekeltek is részt vesznek.

(A Reuters további grafikái ezen a linken érhetőek el.)

Kiemelt fotó: iStock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Siu-Tung Ching Szereplők: Steven Seagal, Monica Lo, Byron Mann, Sarah Malukul Lan
2019-09-22 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Édes élet: hétköznap délelőttönként a Zenebutikon!
2019-09-22 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Daniel Craig, Judi Dench, Jeffrey Wright, Giancarlo Giannini, Mads Mik
2019-09-22 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Amy Poehler, Tina Fey, John Cena, Kate McKinnon, James Brolin
2019-09-22 00:01:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Ron Oliver Szereplők: Jonathan Bennett, Oscar Nunez, Cameron Daddo, Teri Polo, He
2019-09-21 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez