Diéta a testnek ? diéta a pénztárcának (x)

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Amikor azt a szót halljuk, hogy ?diéta?, rögtön fájdalmas, szenvedésekkel teli étkezésekre gondolunk, ahol kicsik az adagok és nem lehet belőlük jóízűen falatozni. Pedig ez a kifejezés nem csak a fogyásra vonatkozik, hanem a szervezet számára kevésbé megterhelő, néha olykor egészségügyi okokból fontos étkezésre is. Sokan mindenfajta egészséges táplálkozási módtól idegenkedünk. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Ilyenkor nyáron a legegyszerűbb egészségesen és változatosan étkezni. Ekkor terem a legtöbb zöldség és gyümölcs, nemcsak otthon a kertben, de a városban a piacokon is a szivárvány minden színében pompáznak a pultok. Ha pedig a súlyvesztés a cél, akkor hamarabb kereshetjük a fogyás titkát az étkezés megreformálásában, mint a testmozgásban (habár a rendszeres sport is nagyon fontos).

Elsőként, tartsuk szem előtt, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagy részét a legjobb nyersen fogyasztani. A főzés csökkenti az adott hozzávalók vitamintartalmát. Ha nem tetszik a nyerskoszt, részesítsük előnyben a párolást. Vásárláskor használjunk újrahasznosítható, ruhaanyagból készült táskákat, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Ma már a Lidlben és a Penny Marketben is engedélyezik a saját készítésű (pl. függönyből varrott) zöldséges-, gyümölcsös zsákocskákat, a piacon pedig szólhatunk előre az eladónak, hogy nem kérünk műanyag zacskót.

Indulás előtt készítsünk egy listát, ne ötlettelenül bóklásszunk a boltokban, hiszen akkor hajlamosak vagyunk egymással nehezen összepárosítható ételeket venni, illetve túlköltekezni. Az ujsagomat.hu-nak köszönhetően a legtöbb élelmiszerlánc szórólapját digitális formában is megtaláljuk.

Egy-egy fogás nagyobb része zöldségekből álljon (minél több színben, annál jobb), emellett legyen fehérje is rajta (állati vagy növényi forrásból, pl. babfélék) és fontos még mellékelni zsiradékot is. Itt azonban meg kell különböztetnünk a telített és telítetlen zsírsavakat illetve a transzzsírokat; a ?jó? zsírokat pl. oliva olajjal vagy olivabogyóval, avokádóval, hallal illetve magvakkal vihetjük be szervezetünkbe. A fermentált zöldségek (illetve tejtermékek, mint a kefír) segítenek az egészséges bélflórát fenntartani. Próbáljuk meg őket is beépíteni a mindennapi ételeinkbe! Ha átlapozzuk a Penny akciós újságot, egy hétre is megtervezhetjük az akciós termékekből a menüt.

A szénhidrát legfőképp napközben lényeges, hiszen ebből nyerjük a szükséges energia nagy részét. Este azonban már kicsi eséllyel fogjuk elégetni a bevitt kalóriát, így vacsorára fogyasszunk inkább alacsonyabb szénhidráttartalmú ételeket.

Ha bármilyen ételérzékenységgel küzdünk, nagyon fontos, hogy a diétát teljes mértékben betartsuk (itt ugyebár egészségügyi okokból van szükség egy alternatívabb étkezési módra). Ilyenkor még fontosabbá válik a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás. Vásárláskor nagyon ügyeljünk az összetevőkre, ne megszokásból vásároljunk, mindig olvassuk el a címkéket! A LIDL akciós katalógusban olykor külön oldalon tüntetik fel a glutén- és/vagy laktózmentes termékeket.

Egy tuti tipp azoknak a szülőknek, akik nehezen tudják a gyerekekkel megszerettetni az egészségesebb fogásokat: ?el lehet tüntetni? sok zöldséget vagdalt húsokban vagy fasírtokban. Ha a hússal együtt ledaráljuk a cukkinit, répát vagy tököt (előtte megpucolva), észre sem lehet venni később az ételben ? ráadásul a cukkini segít, hogy a vagdalt ne legyen túl száraz! Ugyanígy lehet krumplipürében megbújtatni egy kis karfiolt ? mondjuk fele-fele arányban ?, mivel pürésítve hasonlóan viselkedik a burgonyához. Főtt rizst keverhetünk quinoával vagy hajdinával, így változatosabbá tehetjük az unalmas fehérrizst.

Bármennyire is fontos az étel, amit beviszünk szervezetünkbe, ne feledkezzünk meg a mozgásról se; az egészséges táplálkozásra való átállással együtt próbáljunk meg többet sétálni vagy biciklizni a szabadban, esetleg pingpongozni vagy úszni, hisz a jó időben erre szinte egész nap van lehetőségünk!


The post Diéta a testnek ? diéta a pénztárcának (x) appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás