Tömegmészárlásoktól tart a Google egykori mérnöke

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Tömegmészárlásoktól tart a Google egykori mérnöke

Gyilkos autonóm robotok fejlesztése elleni aggodalmának adott hangot a Google egykori dolgozója, aki korábban katonai projektekben is szerepet vállalt. Laura Nolan négy évig volt a keresőcég mérnöke, ez idő alatt részt vett 2017-ben az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával közösen futtatott Project Maven nevű kezdeményezésben is. A programon belül a keresőóriás olyan gépi tanulásos rendszeren dolgozott együtt a minisztériummal, aminek segítségével meghatározható lett volna különböző objektumok, személyek elhelyezkedése a katonai drónok felvételein.

A Google-nek azonban éles tiltakozással kellett szembenéznie az alkalmazottak részéről, akik közül rengetegen kifogásolták a drónfelvétel-elemző projektet. Több ezren írták alá a projekt felfüggesztését követelő petíciót, vagy adták be tüntetőlegesen felmondásukat. A cég ennek eredményeként nem újította meg a márciusban lejárt szerződést.

Nolan is azok közé tartozott, akik szerint etikailag kifogásolható volt a tevékenység, lévén a Google hadászati célokra fejlesztett katonai megrendelőknek. ?Ugyan engem közvetlenül nem vontak be a videoelemző fejlesztésébe, hamar felismertem, hogy ettől függetlenül egy gyilkos folyamat része vagyok, ami által még több embert vehetnek célba és ölhetnek meg amerikai erők olyan helyeken, mint mondjuk Afganisztán? ? mondta el a The Guardiannak.

Az EU nem kér a gyilkos robotokbólEgyre nagyobb problémát jelent, hogy nincs nemzetközi megállapodás az autonóm fegyverek fejlesztésével kapcsolatban.

A szakember attól tart, hogy a fejlett mesterséges intelligenciával ellátott fegyverek (például katonai drónok) után a teljesen autonóm fegyverek lépcsőfokához ér majd a technológia, melyek emberi beavatkozás nélkül is képesek ölni. Az erre a szintre eljutott eszközök szerinte teret adnának jogtalan atrocitásoknak és ártatlan emberek legyilkolásának, főleg ha százával vetnék be a gépeket.

Nolan szerint rengeteg olyan meghatározó tényező van, ami megzavarhatja egy ilyen katonai eszköz működését, akár a váratlan rádiójelek vagy a szélsőséges időjárás.

Hozzátette, hogy már a tesztelési folyamatok során harcmezőre vihetik a technológiákat, hiszen másképp nem lehet valódi körülmények közt vizsgálni a működőképességüket.

Ugyan még egyetlen olyan országról sem tudni, amelyek teljesen autonóm robotfegyver fejlesztésén dolgoznának, ám egyre fejlettebb mesterséges intelligenciát kapnak az eszközök és épülnek be a hadseregek eszköztárába. Az amerikaiaknak már van önvezető hadihajójuk, amelyek hónapokat tudnak legénység nélkül vízen tölteni, és Izraelnek is vannak felderítő drónjaik. A kérdés tehát egyre sürgetőbb.

Nolan nyilatkozatával aktívabbá szeretné tenni a témáról folyó párbeszédet, és felhívni rá a figyelmet, hogy az országoknak ugyanúgy be kéne tiltani az autonóm robotfegyverek fejlesztését, ahogy a nukleáris fegyvereket is szabályozzák. ?Nagyon kevesen beszélnek erről, de ha nem vagyunk eléggé körültekintők az ilyen típusú fegyverekkel kapcsolatban, akár egy baleset folytán háború is kitörhet, és tömegeket érintő atrocitásokat szenvedhet el az emberiség”- fejtette ki a lapnak.

Az bizonyos, hogy a robotizált fegyverek helyzetét rendezni kell, ugyanis az ilyen eszközök már jóval meghaladták a nemzetközi jogot. Könnyen elképzelhető, hogy megfelelő intézkedések nélkül komoly fegyverkezési verseny fog kialakulni a nagyhatalmak között.

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Tömegmészárlásoktól tart a Google egykori mérnökeÚj funkciónak örülhet, aki mobilon használja a Google-tA hegyekbe vonultak, hogy ne tudjanak facebookozni
folytatás

Legkedveltebb hírek
Az ólomterheltség hatására romlik a fiatalok alvásminősége, ami befolyásolja kognitív képességeiket ? állapította meg a Michigani Egyetem kutatása
2019-10-19 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Apple az év elején bemutatott egy átdolgozott AirPods fülhallgatót, de a kütyü zajszűrős verziójával még mindig adós
2019-10-19 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az utóbbi hónapok hírei közt többször feltűnt egy aktív zajszűréssel is rendelkező AirPods érkezésének ígérete
2019-10-19 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) olyan robotot fejlesztett, amely karok nélkül is képes kiválóan egyensúlyozni
2019-10-19 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Jön az Orionidák meteorraj. Illetve a Föld száguld keresztül a részecskéken, amiket a Hal
2019-10-19 17:58:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A streamingszolgáltatók erősödésével kilőttek a tévésorozatok ismétlésének jogáért fizetett pénzek
2019-10-19 17:26:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez