24 ezer menekült zsúfolódik a görög szigeten, katasztrófára figyelmeztetnek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
24 ezer menekült zsúfolódik a görög szigeten, katasztrófára figyelmeztetnek

Skorpiók, patkányok és kígyók harapdálják a gyerekeket, több száz ember használ egyetlen zuhanyzót, a környék bűzlik az emberi ürüléktől, az élelmiszerhiány pedig mára mindennapos a görögországi Leszbosz szigetén, ahol Európába igyekvő menekülteket tartanak fogva, írja a Guardian.

Sophie McCann, az Orvosok Határok Nélkül egyik munkatársa kongatta meg a vészharangot.

Mint mondta, 24 ezer férfi, nő és gyerek esett csapdába a túlzsúfolt szigeten, emiatt pedig humanitárius katasztrófa fenyeget. Közölte, négy évvel a modernkor legsúlyosabb migrációs válsága után félő, hogy a történelem megismétli önmagát.

Leírhatatlan az emberi szenvedés mértéke. Nem találom a megfelelő szavakat, mert hihetetlen, hogy ilyen embertelen körülmények között éljenek emberek Európában

– magyarázta.

Idén júliusban és augusztusban több mint 13 ezer ember érkezett a görög partokra, ez a szám pedig szeptemberben tovább nőtt. Emiatt többen attól tartanak, hogy Európa egy újabb menekültválsággal nézhet szembe, igaz, a bevándorlók száma még mindig jócskán elmarad a 2016-ban tapasztaltaktól, amikor napi kétezer ember szállt partra a hajókról.

Alakul az új migrációs megállapodásNémetország és Franciaország levenné Olaszország válláról a terhet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint az érkezők legkevesebb egyharmada kísérő nélküli gyermek.

Sofia Malmqvist, a Nemzetközi Vöröskereszt athéni szervezetének egyik munkatársa azt mondta, a szigeten azonnali beavatkozásra van szükség.

Rengeteg a gyerek. Azt látjuk, hogy a hatóságok rövidtávú megoldásokat keresnek, és sátrakban helyezik el őket. De mi lesz velük télen?

Az újabb menekültáradat oka az, hogy Törökországban egyre kevésbé látják szívesen a migránsokat, és őket hibáztatják a növekvő munkanélküliségi rátáért és az ország gazdasági megtorpanásáért.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az utóbbi hetekben többször is figyelmeztetett, hogy ha az Európai Unió nem bocsátja rendelkezésükre a beígért hatmilliárd euró segítséget, akkor készek megnyitni a kapukat a migránsok előtt.

Törökországban jelenleg négymillió szíriai menekült élhet, és a számuk még mindig emelkedik.

A nyáron történtek miatt immár nem Olaszország és Spanyolország, hanem Görögország fogadja a legtöbb az illegális migránst az Európai Unió területén.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

folytatás

Legkedveltebb hírek
Orbán számára a főváros elvesztése az utolsó évtized legnagyobb csalódása hét egymást követő győzelmet követően ? írja a Bloomberg
2019-10-14 21:13:37 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ankara emiatt néhány területen komolyan felülvizsgálja együttműködését az EU-val
2019-10-14 21:05:14 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A támadás a Küküllő partján történt, mintegy hatszáz méterre a a településtől
2019-10-14 21:00:36 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A 444 egyik olvasója vette észre hétfőn, hogy amikor Borkai Zsolt győri polgármestert ?rapportra hívták? a Fideszhez, Budapestre repült a hozzá köthető HA-CIZ lajstromú Cessna T182T Skylane TC típusú repülő is Győrből, erről a Flightradar adatai tanúskodnak
2019-10-14 20:44:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kozári Ágnes, azaz Kozi már ismerős lehet, ugyanis évekkel ezelőtt saját műsora volt a Tv Paprikán
2019-10-14 20:44:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Biztos, ami biztos alapon betáraztak a fideszes cégeknek, hogy készítsék elő a BMW-gyárat
2019-10-14 20:43:29 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez