Ezért érdemes váltani Wi-Fi 6-ra

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért érdemes váltani Wi-Fi 6-ra

Már 20 éve, hogy bemutatkozott a legelső Wi-Fi szabvány, és az IoT térnyerésével, valamint az 5G indulásával párhuzamosan elérkezett a Wi-Fi 6 ideje is. Az új szabvány a régebbi hálózatoknál akár négyszer nagyobb teljesítményre képes, az elérhető csúcssebesség 9,6 GBPS, persze csak ott, ahol elérhető az ehhez szükséges infrastruktúra. A szabványt felügyelő WiFi Alliance szervezet hivatalosan is berúgta az újgenerációs wifi elterjedését, megkezdődött a Wi-Fi 6 tanúsítási programja, tehát a teljesítménybeli és biztonsági előírásoknak megfelelő eszközökre rákerülhetnek a WiFi 6 Certified plecsnik, amik a fogyasztók felé is jelzik, hogy már a leggyorsabb wifire is képesek.

Az új szabványt támogató Wi-Fi 6 routerek hamarosan hazánkban is elérhetővé válnak (kompatibilis csúcstelefonok pedig már bőven akadnak a piacon), így érdemes részletesebben átvenni, hogy milyen előnyökkel jár, ha lecseréljük a már meglévő, vezeték nélküli hálózatot biztosító hardvereinket.

Gyorsabb

A Wi-Fi 6 stream sebességét 1,2 Gbps-ra emelték, ami 20%-kal gyorsabb, mint amit az egy gigabites Ethernet-kábeles csatlakozás biztosít. Ha az elméleti maximális sebességet vesszük figyelembe, akkor a Wi-Fi 6-tal 9,6 Gbps sebesség érhető el, a Wi-Fi 5 ehhez képest 6,9 Gbps-ra képes (laboratóriumi körülmények között). A legtöbb kliens eszköz ezt a sebességet ugyan nem támogatja, hiszen 8 antennára és hatalmas mennyiségű energiára lenne szüksége, de az 1 Gbps-nál nagyobb vezeték nélküli sebességnek így is akadnak előnyei:

Elérhetővé válik a teljes gigabites internet-sávszélesség vezeték nélkül ? egy eszközön, egy időben. Több eszköz oszthatja meg a nagysebességű Wi-Fi-t egyidejűleg, mivel a nagy sávszélesség nem egy kliensnél összpontosul. Az intranet vagy az otthoni hálózat vezeték nélküli módon használja a gigabites szolgáltatást. Ez megkönnyíti és könnyebbé teszi a fájlok felhasználók közötti továbbítását. Fotó: iStock Egyidejűleg több eszköz elérését támogatja

Manapság nem ritka, hogy egy háztartásban 10 készülék csatlakozik a vezeték nélküli hálózatra, és ez a szám a következő négy évben meg fogja haladni a 20-at. Ha további eszközöket adunk a hálózathoz, a teljesítmény általában csökken, mivel a routerek egyszerre csak egy eszközzel tudnak kommunikálni – bár a MU-MIMO technológia akár 4-gyel is lehetővé teszi az egyidejű kommunikációt.

Ez várakozásra késztet más eszközöket, sebességcsökkenést okozva, és a Wi-Fi 5 sokszor küszködik az ilyen problémák megoldásával: a videók letöltése miatt a játék szakadozhat, a videotelefonálás pedig rossz minőségű lehet, ha valaki éppen 4K filmet streamel.

A helyzet javítására a Wi-Fi 6 az OFDMA technológiát veti be:

kiszámítja az egyes eszközök sávszélesség-igényét, ami lehetővé teszi több kliens számára az adatok egyidejű küldését vagy fogadását, így a Wi-Fi teljesítménye zökkenőmentes marad. Képzeljünk el egy teherautókonvojt, ami adatokat szállít. A Wi-Fi 5 alatt egy teherautó csupán egy személy adatait hordozza. Az új technológia révén viszont minden teherautó több ember adatait képes szállítani, mindaddig, amíg elegendő hely áll rendelkezésre. Ez leginkább a kisméretű adatcsomagokat használó alkalmazások minőségét javítja. Ilyen a játék és streaming, ahol csökken a késleltetés és javul az átlagsebesség.

Fontos továbbá a MU-MIMO technológia, ami Wi-Fi 5-tel debütált. Enne lényege, hogy legfeljebb 4 adatfolyamot engedélyez a különböző eszközök számára. Ezeket úgy kell elképzelni, mint 4 autópályát, amiken a fentebb említett kamionok közlekednek, azonban csak egy irányban (lefelé). A Wi-Fi 6 esetén a streamek száma megduplázódott, így jelenleg 8 ?autópálya? található az eszközök számára az egyidejű csatlakozáshoz, és a MU-MIMO működik mind a felfelé, mind a lefelé irányuló kapcsolatok során.

Biztonságosabb

A Wi-Fi 2004 óta használja a WPA2-t ajánlott biztonsági protokollként. A WPA2 viszont feltörhető: a hackerek adatokat gyűjthetnek a Wi-Fi adatfolyamokból, és többmillió kombinációt kipróbálhatnak egyetlen jelszó kiszámításához. A megfelelő egyezéssel a hacker csatlakozhat a Wi-Fi hálózathoz, így az adatok hozzáférhetővé válhatnak. A szakértők ezért javasolják az olyan véletlenszerű jelszavakat, amelyek különböző karakterek kombinációjából állnak (például: Ypm!dE^*B@9J0w$), de

ezekre nehéz emlékezni, és könnyű elgépelni őket.

A Wi-Fi 6-tal érkező WPA3 megoldja ezt a problémát, mivel minden adatátvitelkor úgynevezett élő jelszó jön létre. Az adatokhoz illeszkedő jelszó a következő továbbításnál már nem érvényes, így a hackereknek a Wi-Fi eszközökkel történő együttműködés során kell kitalálniuk azt. A Wi-Fi-eszközök ráadásul blokkolhatják a hacker eszközét, ha túl sokszor kudarcot vall rossz jelszó próbálgatásával.

Energiahatékony

A Wi-Fi 6 két új energiahatékony funkcióval bővült. Az első a Target Wake Time, ami az egyes készülékek átviteli ciklusát ütemezi. A mobil eszközök kikapcsolva tudják tartani az antennájukat, és csak a routerrel egyeztetett időpontokban kapcsolják be, ezáltal több energiát spórolnak.

A Wi-Fi 6 ezen kívül lehetővé teszi a nagysebességű 160 Mhz-es hálózat mellett az energiatakarékos 20 MHz-es adatfolyam párhuzamos fennmaradását. A Wi-Fi 5 esetében, amint a sávszélességet 80 MHz-re állítják, minden eszköz ugyanazt a sebességet tartja fenn ugyanazon sávszélesség mellett. Ez nem előnyös az IoT eszközök (szenzorok, wireless kamerák) számára, mert nincs szükségük nagy sebességre, ugyanakkor hosszabb akkumulátor-élettartamot igényelnek.

Meglévő eszközökkel is működik

A Wi-Fi 6 teljes mértékben kompatibilis a régebbi Wi-Fi szabványokkal ? extra beállítások nélkül. Viszont a Wi-Fi 6 router megvásárlása javítja a meglévő Wi-Fi eszközök hálózati élményét is, mivel a legújabb routerek csúcstechnikai hardvere felülmúlja a korábban rendelkezésre álló eszközöket.

Birkás Péter korábbi cikkei Ezért érdemes váltani Wi-Fi 6-raIngyen van az egyik legjobb GTAÚgy éltük át a Star Wars ikonikus pillanatait, ahogy még soha
folytatás

Legkedveltebb hírek
Fosszilis galaxist fedeztek fel tudósok a Tejútrendszer mélyén a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) égboltfelmérési program APOGEE tudományos projektjének adatait elemezve
2020-11-23 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Rendkívül erős énekhangja volt, de egyáltalán nem szeretett verset mondani
2020-11-23 19:39:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Amit az Apple 2020-ban mobil fronton tud, az kivétel nélkül bekerült ebbe a készülékbe
2020-11-23 19:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Salamon-szigetek miniszterelnöke szerint a Facebook miatt ma már néhány perc alatt lerombolható bárki jó hírneve, és ez baj
2020-11-23 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Közzétette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azokat az adatokat, amelyekből látszik, miként változott meg a mobilhasználati szokásunk 2020 első félévében
2020-11-23 18:07:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Twitter november 17-én jelentette be, hogy globálisan is bevezeti a Fleets nevű funkciót, ám rövid időn belül már a második probléma merült fel a fejlesztéssel kapcsolatban
2020-11-23 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez