A görögök példaképe volt a fiatal, szép tudósnő, de valaki utánanézett az eredményeinek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A görögök példaképe volt a fiatal, szép tudósnő, de valaki utánanézett az eredményeinek

Felkavarta a görögöket a most 31 éves Eleni Antoniadou ügye. A nő fiatal kora ellenére hazájában már jó ideje széles körben ismert közszereplő, nemzeti példakép, sőt ünnepelt hős, akinél rendszerint újságok állnak sorban, hogy interjút készíthessenek vele. Nem csoda, hiszen az interjúk fantasztikus történetekről, nemzetközileg jegyzett tudományos eredményekről, szakmai sikerekről szólnak.

Eleni Antoniadou hírneve már az ország határai kívülre is elért. Az Európai Néppárt a század legfontosabb görög származású emberei közé sorolta egy hivatalos tweet posztban, a Mattel jubileumi Berbiet formázott róla, szeptember elején pedig Niki Kerameus, görög oktatási miniszter adott át neki egy díjat a tudományos teljesítménye elismeréseképpen.

Antoniadou saját állítása szerint a NASA munkatársaként dolgozott az Egyesült Államokban, orvosi kutatásai során a mesterségesen előállított emberi szervekre fókuszált és részt is vett a szervátültetés terén áttörést jelentő műtétben.

A BBC beszámolója szerint azonban a miniszteri díjátadó után a görög tudóstársadalom néhány tagja vette a fáradtságot és utánanézett, milyen nyomai vannak az interneten a fiatal kutató interjúiban szereplő álomszerű eredményeknek. Ekkor tört ki a botrány.

Kiderült ugyanis, hogy Antoniadounak nincs PhD fokozata, ahogy állította magáról.

Kiderült az is, hogy nem a NASA kutatója, és nem is volt az soha. A nő korábban részt vett egy tíz hetes nyári tanfolyamon, ekkor nyílt lehetősége arra, hogy fotókat készítsen magáról NASA feliratos ruhákban a NASA épületeiben. Bár az amerikai ügynökség azt nem zárta ki, hogy Antoniadou kapcsolatban áll valamelyik szerződéses alvállalkozójukkal, azt határozottan cáfolták, hogy nekik dolgozott volna.

A szintetikus szervek sikeres beültetéséről szóló történet sem állt ki az ellenőrzési próbát. Bár a nő állította, hogy fontos tagja volt annak az orvoscsoportnak, amely véghez vitte az áttörést jelentő beavatkozást, valójában csak sokadik mellékszereplője lehetett a csapatnak. Az újfajta szervátültetések pedig alapból nem tekinthetők sikernek, mert a páciensek túlnyomó többsége röviddel a műtét után meghalt, mert a szervezetük kivetette magából a mesterséges szerveket.

A BBC megpróbálta megszólaltatni a fiatal nőt, de ő nem vállalta a beszélgetést.

Kiemelt kép: Horacio Villalobos – Corbis/Corbis via Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
Darcy Reynolds huszonegyedik születésnapját barátnőivel egy mulatóban ünnepli, ahol egy brutális bunbanda áldozatául esik: titokban drogot adnak neki és megerőszakolják
2019-10-17 15:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A 24 ezer otthontalan fele az utcán él, legtöbben városokban
2019-10-17 15:07:08 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A 31 éves férfi megerőszakolta, majd agyonverte áldozatát
2019-10-17 15:04:54 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Még csak humor sem kellett nagyon hozzá. 
2019-10-17 15:02:32 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nem akárhogyan rajtol a La Liga kilencedik fordulója
2019-10-17 15:01:43 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A parlament fideszes elnöke az utolsó, még létező lehetőséget is megszünteti, hogy nem kormánypárti újságíró kérdést tehessen fel a miniszterelnöknek
2019-10-17 14:57:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez