HVG: visszavenné a bérlakásokat a kormány, izgulhatnak a lakók

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
HVG: visszavenné a bérlakásokat a kormány, izgulhatnak a lakók

Törvénymódosítással érné el az Orbán-kormány, hogy vissza lehessen venni az állami bérlakásokat ? írta a hvg.hu. A portál szerint Miniszterelnökség már dolgozik az erről szóló tervezeten, amivel kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak.

Ezeket bérház helyett szívesebben látnák kormányzati épületként, de kereskedelmi-turisztikai célra is használhatnák a frekventált helyen lévő ingatlanokat. Az a régi, ?szerzett? jog is változna, hogy a bérlőknek cserelakás jár, e helyett csak pénzbeli megváltást kapnának, ebből kellene ezentúl megoldani a lakhatásukat.

A lap úgy tudja, hogy a tervezet vélhetően az októberi önkormányzati választások előtt nem hozták volna nyilvánosságra, mert a közvéleményben várhatóan nagy, politikai következményekkel járó hullámokat vetne. Ez nem is meglepő, ugyanis a jelenleg hatályos, nem sokkal a rendszerváltás után, 1993-ban elfogadott lakástörvény jól körülbástyázta a bérlők jogait. így aki hozzájutott egy állami bérlakáshoz, azzal csak precízen meghatározott esetekben, és akkor is számára kedvező feltételekkel, például csak általa is megfelelőnek tartott cserelakást biztosítva lehetett felmondani a bérleti szerződést.

A jövőben ez egycsapásra megváltozna: mindegyik ? a határozott idejű, a határozatlan idejű és a meghatározott feltétel bekövetkeztéig fennálló ? bérleti szerződéséket is egyszerűen fel lehetne mondani hat hónapos felmondási idővel, rendes felmondással. A Miniszterelnökség javaslata alapján ezt írásban közölnék a bérlővel, majd ettől a naptól számítva, a felmondási idő leteltével meg is szűnne a bérleti jogviszony anékül, hogy az állami lakás bérlője ez ellen bármit is tehetne.

Az élő szerződések könnyített felmondásának lehetősége az állami bérlakásoknak egy meghatározott körére vonatkozna a tervezett törvénymódosítás alapján:

a világörökségi helyszíneken fekvő ingatlanoknál, a műemléki védelem alatt álló ingatlanoknál, illetve a földhivatalnál műemléki jelentőségű terület-jelleggel bejegyzett ingatlanoknál.

A javaslatban nevesítve említenek is ilyen ?frekventált helyeken található lakótömbök”-et: a Budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületeit. Azonban az előbbi három körbe ennél jóval nagyobb terület, illetve több épület tartozik, hiszen csak a legexkluzívabb fővárosi résznek számító, UNESCO által nyilvántartott világörökségi helyszín magába foglalja `a teljes Duna-part látképet, a várnegyedet és az Hősök teréig az Andrássy út történelmi környezetét.?

A tervezetben kifejezetten az szerepel: az elhelyezkedésük és a patinás külsejük alapján

ezek az ingatlanok nem valók ?bérház?-nak, hanem a ?műemléki szempontokat figyelembe vevő felújítás, átalakítás után ?akár kormányzati vagy nagykövetségi épületként? is működhetnének.

Vagyis a Miniszterelnökség javaslata alapján a kormány ezeket a legexkluzívabb helyeken fekvő ingatlanokat többek közt saját magának, illetve diplomácia helyszínnek nézhette ki.

De ennél is tovább mennek a javaslatban: miután rendes felmondással megszabadultak a bérlőktől, ezek a műemléképületek, azokban lévő ingatlanok

egyéb, akár turisztikai (szálláshely), kereskedelmi célokra is használhatók lennének.

A tervezet szerint a pénzbeli megváltás mértéke a lakás aktuális műszaki állapota szerinti forgalmi érték 70 százaléka lenne. Hogy mennyi a számítás alapja, azt a bérbeadó, vagyis a felmondást kezdeményező állam vagy állami szerv által megbízott ?független szakértő? állapítaná meg szakvéleményében.

A kormány tervei azért is érdekesek, mert az elmúlt években számos ismert emberről, Fidesz-közeli személyről derült ki, hogy például a budai Várban jutott olcsó önkormányzati lakáshoz.

Bayer Zsolték trükkje: visszaszerezték a vári önkormányzati lakásra cserélt ingatlant isA publicista először tagadott, majd mindent elismert, miután szembesítettük a tényekkel. Palkovics László is szerzett egy olcsó önkormányzati lakást a VárbanA kerületi lakásrendelet alapján 32 ezer forint bérleti díjat fizethet a havi kétmilliót kereső innovációs miniszter a felújított műemléképületben található ingatlanért.

Kiemelt kép:  MTVA/Róka László

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nyolc borzalmasan lefogyott németjuhászt mentettek ki egy pécsi tenyésztőtől, amelynek a telepét a Nébih bezárta
2019-11-14 07:41:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Október 11-én kelt egybe Melanie és Marius Leeb Stuttgartban
2019-11-14 07:16:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Vincenzo Nibali és Romain Bardet is tervezi, hogy rajthoz áll jövő májusban a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezik
2019-11-14 07:12:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (brexit) követően elveszíti befolyását a nemzetközi ügyekben, és másodrendű szereplővé válik a világban ? jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke a belgiumi Bruges-ben, a College of Europe 2019-2020-as tanévnyitó ünnepségén elmondott beszédében szerdán
2019-11-14 07:06:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Egyesült Államok elismerte Jeanine Ánezt Bolívia átmeneti elnökének, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter gratulált az új vezetőnek ? jelentette be szerda esti közleményében az amerikai külügyminisztérium
2019-11-14 07:02:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Harminc százalékkal csökkentette Dombóvár közgyűlése a képviselői és alacsonyabb összegben állapította meg az alpolgármesteri tiszteletdíjat ? közölte a város Fidesz-KDNP-s polgármestere az MTI-vel
2019-11-14 06:57:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez