Amerikai sajtó: elindítják az impeachmentet Trump ellen

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Amerikai sajtó: elindítják az impeachmentet Trump ellen

Amerikai sajtóértesülések szerint a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi kedden bejelenti, hogy elindítják a Donald Trump amerikai elnök felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárást, vagyis az impeachmentet.

A CNN amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy a képviselőház 235 demokrata párti képviselőjéből eddig 158-an támogatják az eljárás megindítását, míg

a Washington Post cikkében már egyértelműen úgy fogalmazott, hogy Pelosi az impeachment megindítását fogja bejelenteni. Ugyanerről írt a New York Times is.

Az ügy előzménye, hogy Trump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden volt amerikai alelnök fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt, erről itt írtunk hosszabban:

Az ukrán balhé miatt lehet oda Trump sérthetetlenségeMeglehet, a demokraták újra előveszik az elnök felelősségre vonásának lehetőségét, miután kiderült: Trump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

Ezzel összefüggésben Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette, hogy engedélyt adott a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel júliusban folytatott, belpolitikai vihart kavart telefonbeszélgetése leiratának közzétételére. Az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán részt vevő Trump szerint ?a teljes, titkosítás alól feloldott és vágatlan? leiratot fogják nyilvánosságra hozni szerdán.

Twitter-üzenetében az amerikai elnök azt írta, hogy ez bizonyítani fogja, hogy a beszélgetése Zelenszkijjel teljességgel helyénvaló volt, és nem gyakorolt nyomást az ukrán államfőre, hogy indítson vizsgálatot politikai riválisa, Biden és fia, Hunter ügyében. Emellett ismételten tagadta, hogy a Biden-ügynek köze lett volna az Ukrajnának szánt segély befagyasztásához.

Közben az Axios hírportál arról írt, hogy az ügyet kirobbantó forrás (whistleblower) szeretne vallomást tenni a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt. A bizottság elnöke, Adam Schiff azt nyilatkozta, hogy kapcsolatban állnak az érintett személlyel.

Kiemelt kép: Europress/SAUL LOEB/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Négyszáz kilogramm ismeretlen eredetű, jelöletlen mézet próbáltak meg hazánkba juttatni
2020-10-21 15:14:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Ismét egy olyan lista látott napvilágot, amelynek bár élmezőnyébe kerültünk, nem örülhetünk
2020-10-21 14:48:08 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ez vajon annak a beismerése, hogy hiba volt az iskolákat ősszel megnyitni? (Belföld)
2020-10-21 14:41:57 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Már ha nem fullad anarchiába. (Külföld)
2020-10-21 14:39:06 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az új intézkedések november elejéig maradnak érvényben
2020-10-21 14:35:42 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Először augusztusban írtunk arról, hogy a japánok egyik legvalószínűbb megoldása a fukusimai radioaktív hűtővíz eltüntetésére az lehet, hogy egyszerűen tisztítás után beleengedik az óceánba
2020-10-21 14:13:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez