Csíksomlyói passió az Újszínházban (x)

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Csíksomlyói passió az Újszínházban (x)

Kerényi Imre és Balogh Elemér a ?80-as évek elején írta meg a Csíksomlyói passió című színművet. A darab alapjául a csíksomlyói ferences rendi kolostor misztériumjátékai szolgáltak, melyet a 18. században a ferences diákok adtak elő Nagypénteken és más vallási ünnepeken.  Az eredeti csíksomlyói szövegeket a szerzőpáros régi imádságokkal és énektöredékekkel kiegészítve megalkotta a színdarabot, melyhez Rossa László írt zenét. A Lucifer Mennyből való kiűzésével induló, befejezésül pedig Jézus Krisztus keresztútjának állomásait bemutató mű felidézi a népi színjátszás hagyományait, miközben egy zenével, mozgáselemekkel gazdagított komplex színházi élményt nyújt.

A ferencesek kolostori művei és a népi játékok között erős kontrasztot teremt a szerkezet. Ennek köszönhetően az áhítatot időről időre megtöri az ördögök vaskos, gyakran illetlen tréfája. E két hangulat ütköztetése különös hangulatot ad az egész előadás során.

Lucifert, az ördögök vezetőjét Nagy Lóránt játssza.

A darab üzenete számomra, mint a legsötétebb karaktert megformáló színész számára, az, hogy van, létezik ingyen kegyelem. A mai ember számára éppúgy, mint a kezdetektől. Krisztus születése, példaértékű élete és kereszthalála erre ébreszti rá az embereket – mondta Nagy Lóránt. – Az eredendő rossz, az ördögi minőség az emberiség születése óta jelen van a világban, az életünkben. Ez rontja el a dolgokat, térít le minket a helyes útról. És emiatt kerestük és keressük napjainkban is a magasabb rendű jót. A konklúzió pedig az, hogy hiába keressük önmagunkat fent, vagy lent, végül úgyis az embertársainkban találjuk meg igazán magunkat. A szerepemet igyekszem abszolút a mai világ rendszere szerint formálni, hiszen a luciferi jelenség abszolút jelen van napjainkban is, ahol mindig könnyebb kritizálva véleményt formálni, egymásra mutogatva bűnbakot keresni, mint valódi megoldásokat mutatni.

Ádámot és Jézust Bánföldi Szilárd alakítja, aki fontosnak tartja, hogy magában lelje meg azt a végtelen, felsőbbrendű szeretetet, amelyet a színpadon sugároz a többiek és természetesen a nézők felé.

Amikor Nagy Viktor rendező úr azzal a megtisztelő feladattal bízott meg engem, hogy formáljam meg az alkatilag hozzám közel álló Jézus szerepét, tudtam,hogy ez lesz az a lehetőség, amire oly régóta várok – mondta Bánföldi Szilárd. – Megtapasztaltam azt, hogy ha minél több háttér-információt szerzek magáról Jézusról, a működéséről, cselekedeteiről, tanításairól, annál mélyebb kapcsolatba kerülök vele. A teljes passió történet kirajzolódik a bibliai jelenetek mentén. Mindezek mellett természetesen a Bibliából is merítek és példázatait próbálom teljesen magamévá tenni, isteni tartalmát megérteni és közvetíteni, sugározni azt a színpadon. A darab második részében Jézus kálváriája megnyilvánul fizikailag a színpadon. Ezek a testi, fizikai energiák, amik érnek ezalatt a folyamat alatt, szintén sokat segítenek az átélésben.

Csíksomlyói passió az Újszínház színpadán. Az évad első előadása: 2019. október 17. 19:00

folytatás

Legkedveltebb hírek
Todd gyomorszűkítő műtétje nem csak az egészségére, de párkapcsolatára is jó hatással van
2020-04-02 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Parádés napokat tudhat maga mögött a magyar exatlon válogatott
2020-04-02 22:51:02 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sor került a Nemzetek Kupája egyik újabb mérkőzésére, ahol a magyaroknak a törökökkel kellett megküzdeniük
2020-04-02 22:47:32 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A törökök elleni küzdelem legjobb pillanataiért lapozd át galériánkat!
2020-04-02 22:46:08 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Nemzetek Kupája következő versenynapján a magyar csapat a törökökkel mérték össze erejüket, azonban a sikerhez elengedhetetlen volt a Bajnokok és a Kihívók összhangba kerülése
2020-04-02 22:45:25 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Dorci egy rendkívüli megbeszélést hívott össze Adu és Viki részvételével, ahol a Kihívók megbeszélték, hogyan segíthetnének Zalánon, aki komoly hullámvölgyeket él meg a verseny ezen szakaszában
2020-04-02 22:44:07 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez