Füst nélküli jövő

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Füst nélküli jövő

Ahogy egyre több autó fut az utakon, egyre komolyabb környezetterhelő tényezők az általuk kibocsátott káros anyagok. Csökkentésükre és közömbösítésükre számos műszaki megoldás született. Egyrészt már a motorokon belül, az égés folyamán mérséklik a káros anyagok keletkezését, és ami mégis létrejön, azt utólagos átalakító és szűrő rendszerekkel igyekeznek ártalmatlanítani. A legígéretesebb megoldás természetesen az elektromos autó, amely használata közben egyáltalán nem bocsát a levegőbe káros anyagokat.

Társadalmi jelentőségű ügy

Érdekes módon valami hasonló megy végbe egy másik szektorban is. Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre, s nemcsak azokéra, akik a cigarettát szívják, hanem a környezetükre és a környezetükben lévőkre is. Ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom. Ennek ellenére a WHO szerint világszerte több mint egymilliárd ember dohányzik, míg Magyarországon körülbelül kétmillió honfitársunk érintett. Vagyis ez a probléma a világon és hazánkban is a társadalom jelentős részét érinti.

A legtöbben a nikotint kiáltják ki a betegségek kialakulásáért leginkább felelős anyagnak, pedig az elsődleges veszélyforrás az égés, és az égés során a füstben keletkező vegyi anyagok. Egy szál cigaretta meggyújtását követően több mint hatezer vegyi anyag keletkezik a füstben, amelyek jó része bejut a szervezetünkbe. Köztük 93 olyan, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) hivatalosan is veszélyesnek minősített. Bár a nikotin valóban függőséget okoz, és olyan mellékhatásokat okozhat, mint például a fejfájás, szédülés, számos mértékadó szakmai szervezet szerint a betegségek kialakulásáért elsősorban a füstben található, égés során keletkező káros anyagok a felelősek.

Középpontban az ártalomcsökkentés

A legjobb természetesen az, ha egyáltalán nem szokunk rá a dohányzásra. így nem csak saját magunkat, de a környezetünkben lévőket is megóvjuk az ártalmaktól. Azáltal, hogy rá sem gyújtunk, megóvhatjuk őket a füstben keletkezett káros anyagok szervezetbe jutásától, egészségük károsításától. Ha viszont már rászoktunk, igyekezzünk minél hamarabb letenni a cigit. A leszokással egyértelműen és arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége. Azonban, ha valamilyen ok miatt mégsem tesszük le a cigarettát, azáltal, hogy esetlegesen valamely füstmentes technológiát választjuk, nemcsak saját magunk, a közvetlen környezetünket is alacsonyabb kockázatnak tehetjük ki.

A különböző füstmentes technológiákkal ? azáltal, hogy nincs égés ? kiküszöbölhetővé válhat a füstben található ártalmas anyagok egy része, a cigarettával összehasonlítva. így az égés kiiktatásával kevesebb káros anyag juthat a dohányosok és a környezetükben lévők szervezetébe is.

A füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen hosszútávú hatásuk nem ismert, illetve ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és megemeli a szívfrekvenciát, a vérnyomást. Az ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja továbbra is kizárólag az, ha nem dohányzunk. Dohányzás esetén a dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes abbahagyása biztosíthatja.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Sorozatok hétköznap esténként, dupla résszel a Prime-on!
2019-11-17 05:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Amerikai animációs film
2019-11-17 04:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Martin család tagjai azon tanakodnak, hogy hol töltsék a karácsonyt
2019-11-17 04:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Denis Villeneuve Szereplők: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Maria Bel
2019-11-17 03:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Irigy Hónaljmirigy: hétköznap délutánonként a Zenebutikon!
2019-11-17 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szereplők: Bill Nighy, Anna Chancellor, Matthew Goode, Alice Eve, Eleanor Tomlinson
2019-11-16 23:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez