Óriási tőkevesztés Habony grúz barátainak kölcsöncégénél

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Óriási tőkevesztés Habony grúz barátainak kölcsöncégénél

A két éve alapított MikroCredit Zrt. kénytelen 420 millió forintos jegyzett tőkéjét 50 millióra csökkenteni, miután 2018-ban majdnem egymilliárd forintos veszteséget szenvedett el ? írja az mfor.hu.

A Magyar Nemzeti Bank június végén kötelezte a MikroCredit Zrt.-t, hogy legkésőbb július 15-éig feleljen meg a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ugyanis a cég saját tőkéje egymást követő két évben alacsonyabb lett a jegyzett tőkéjénél, amely 2017 decembere óta 420 millió forint, ennyire emelkedett a 2016. júliusi alapításkori 60 millióról. A cég 2017-es, közel 83 millió forintos vesztesége miatt saját tőkéje 338,5 millió lett, első teljes üzleti évét, a 2018-ast pedig már majdnem egymilliárdos mínusszal hagyta maga mögött, aminek következtében a saját tőkéje 78 millió forintra olvadt.

A magyar piacon alig egy éve elsőként jelent meg a MikroCredit a teljeskörű online folyamaton keresztül ? az igényléstől a folyósításig ? nyújtott hiteltermékeivel, amelyekkel kis összegű kölcsönt nyújt 25 ezer és 300 ezer forint közötti értékben.

A MikroCredit Zrt.-t 2016 júliusában alapította egy grúz cég, a Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC. A cégiratokban 2017. szeptember közepétől november elejéig igazgatósági tagként, azóta máig más munkavállalóként feltüntetett Varlami Rekhviashvili testvére Irakli Rekhviashvil bankár, Grúzia volt gazdasági minisztere. Rekhviashvili rajta volt azokon a felvételeken, amelyeket az Index 2016 júniusában rögzített a Rogán Antal köreihez tartozó Kertész Balázs ügyvéd irodája előtt, ahol a letelepedésikötvény-bizniszben is érdekelt és Habony Árpáddal jó kapcsolatokat ápolt Shabtai Michaelivel és Nika Gilauri volt grúz kormányfővel arról beszélgettek, hogy a magyar állami Eximbank hitelével erőműépítési projektbe fognának Magyarországon.

Egy július elejei ? rögvest az MNB most megismert határozatának meghozatalát követően összehívott ? sajtótájékoztatón Sárközi Zoltán, a MikroCredit ügyvezető igazgatója azt jelentette be, hogy mintegy 1,5 millió euró (nagyjából félmilliárd forint értékben) bocsátanak ki zárt körben kötvényeket. Azt viszont az mfor.hu kérdésére már nem volt hajlandó elárulni, hogy kik jegyezték le a kötvényeket, és azoknak mik a kondíciói. így a portál arra következtet, hogy a kötvények eladásából befolyó pénzzel kívánták betömni a saját tőkén keletkezett lyukat. Az, hogy szeptember 12-én mégis 370 milliós tőkeleszállításról döntöttek, arra utal, hogy a kötvénykibocsátásból nem lett semmi, vagy ha megvalósult, abból nem jött össze annyi, amennyi elegendő lett volna a veszteség miatti tőkerendezéshez.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Húsz éve, hatezer példányban jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve első magyar kiadása az Animus Kiadó jóvoltából
2019-11-17 12:22:32 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Egy klasszikus műfaj búcsújának ígérkezik Martin Scorsese monumentális mozija, Az ír (The Irishman), amelyet a jövő héten mutatnak be a nagyközönségnek
2019-11-17 11:59:14 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Wöller polgármester pompon csapatot szervez a futballcsapat mellé, hátha így jobban teljesítenek
2019-11-17 11:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Lehettem vagy tíz éves, amikor egyszer majdnem szerepeltem a tévében
2019-11-17 11:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A második helyen kiemelt Babos a tajvani tenisztorna döntőben maradt alul
2019-11-17 11:10:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez