Egyre drágább laptopokat vesz magának a magyar

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egyre drágább laptopokat vesz magának a magyar

A GfK statisztikái szerint az átlag magyar ötévente cseréli le számítógépét, egy tipikus vásárló élete negyedik vagy ötödik hordozható gépét vásárolja meg. Bár kevésbé könnyen hurcolhatók, az eladott noteszgépek nagyobbik hányada (65 százalék) 15-16 hüvelyk közötti méretű képernyővel rendelkezik, és mostanra a gépek 70 százalékát legális operációs rendszerrel együtt vásárolják. Bár a noteszgépek piaca itthon összességében zsugorodik, ám ez leginkább a belépőszintű, és alsókategóriás (bruttó 200 ezer forint alatti árú) modelleket érinti Magyarországon – írja a notebook.hu közleményében.

?Mivel az utóbbi években a noteszgépek kiforrottabbá váltak, ezért ritkábban kell cserélni őket, ugyanakkor azt tapasztaljuk,hogy ha már rászánta magát a cserére egy vásárló, akkor általában a korábbinál nagyobb tudású modellt választ? – mondta el Farkas András, a Notebook.hu ügyvezetője az eredményekkel kapcsolatban.

A játékosoknak szánt gépekből is egyre több fogy

Ugyanakkor a Notebook.hu esetében ezt a visszaesést ellensúlyozza, hogy az ennél drágább gamer, tehát az alapgépeknél erősebb grafikus gyorsítóval szerelt, játékok futtatására optimalizált noteszgépek eladásai 35 százalékkal bővültek egy év alatt, ami mintegy 15 százalékkal jobb a hazai átlagnál. A gamer gépek mellett a könnyű és vékony kivitelű, ám nagyteljesítményű hardverrel szerelt hordozható munkaállomások eladásai is emelkedni kezdtek: a jellemzően 300 ezer forintnál drágább modellek már alkalmasak komolyabb grafikus, videós vagy tervezési feladatokra, de a kreatív vagy mérnöki munkát végzők mellett már azok is előszeretettel vásárolják ezeket, akik hobbiszinten fotóznak vagy videóznak.

A Notebook.hu várakozásai szerint a tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével tovább fognak bővülni ezeknek a típusoknak az eladásai. A 10 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkák energiahatékony tranzisztorai ugyanis lehetővé teszik, hogy a processzorba még több egységet (például wifi-, Bluetooth-modult, teraflopos számítási teljesítményű grafikus gyorsítót) integráljanak, ami akkumulátoros üzemidő szempontjából is ideális megoldás.

Mutatjuk, milyen laptopot érdemes venni 1,2 millióértBe kell vallanom valamit még az elején: egyszerűen oda vagyok a Thinkpadekért. Bármikor PC-s laptopot kellett használnom, igyekeztem Thinkpadet

Míg négy évvel ezelőtt a notebookok többségét még üzletben vásárolták Magyarországon, addig mostanra az online megrendelés lett a gyakoribb (60 százalék) az offline vásárlásnál (40 százalék). Az online igényelhető hitelkonstrukcióknak köszönhetően minden ötödik gépet hitelre vásárolják itthon, a Notebook.hu esetében az OTP-vel közös ingyenhitel bevezetése nyomán 14 százalékkal emelkedtek az eladások.

Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése egyébként az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a hagyományos PC-piac stabil növekedést ért el a a harmadik negyedévben, amelynek során mind az asztali PC-k, mind pedig a notebookok eladásai elég jól teljesítettek. A jó eredmény leginkább annak köszönhető, hogy számos nagyvállalat megkezdte az átállást a Windows 10 operációs rendszerre.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Egyre drágább laptopokat vesz magának a magyarÚjabb kínai mobilmárka tarolhatja le EurópátMegszűnhet az app, amivel spórolhat a mobilnettel
folytatás