Szelfiket csinál magáról Peti, a páfrány

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szelfiket csinál magáról Peti, a páfrány

Peti, a páfrány olyan vizekre evezett, amilyenekre más növény még nem: elkészítette az első szelfit magáról, ezzel hivatalosan is úgy vonult be a világtörténelembe, mint az első szelfiző növény. Bár butaságnak tűnhet, az exhibicionista páfrány egy komoly kísérlet része, amely a növényi anyagok bomlásakor keletkező energiával foglalkozik.

Peti, vagyis Pete a londoni Zoológusok Társaságának projektje, akik azt akarják megvizsgálni, hogyan lehet energiát lefölözni a növény által földbe juttatott biológiai melléktermékekből. Ezeket a melléktermékeket ugyanis baktériumok és gombák kezdik lebontani, a folyamat közben pedig elektronokat engednek vissza, amiket növényi mikrobiális üzemanyagcellákkal fel lehet fogni. Ezeket az üzemanyagcellákat a Plant-E hozta létre, hasonlóképpen működnek, mint a gyerekek által használt krumpliból és citromból gyártott kezdetleges akkumulátorok.

Peti, a palánta. Fotó: Zoológiai Társaság

Az ilyen szerkezetek általában arra jók, hogy egy kisebb LED-lámpát működtessenek, Peti viszont arra használja az energiát, hogy szelfiket csináljon magáról. Jelenleg húsz másodpercenként kattintgat egy olyan mesterséges intelligencia vezérelte kamerával, amit a Xnor.ai nevű cég gyártott.

Peti túlteljesítette a kutatók elvárásait, akik nem gondolták, hogy ilyen gyakori képekkel kell számolniuk. A szakértők szerint az ilyen kamerákat arra tudják majd használni, hogy megvédjék a vadvilágot az illegális orvvadászoktól és a védett növényekre vadászóktól.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Szelfiket csinál magáról Peti, a páfrányFizetett a NASA, hogy ne füvezzenek a SpaceX-nélGondolatokkal irányított drónokat akar a Pentagon
folytatás

Legkedveltebb hírek
Harminc százalékkal lett kevesebb. Az alpolgármester is kevesebb kap ezentúl.
2019-11-14 06:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Van, akit sokként ért a vereség, így nincs is B-terve, más már a választás után tudta, nem hagyják az út szélén
2019-11-14 06:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Pályafelújítás miatt. A változás most péntektől él.
2019-11-14 05:48:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez