Varga Mihály: A világgazdasági lassulás mélyebb lehet annál is, mint amire korábban bárki számított

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Varga Mihály: A világgazdasági lassulás mélyebb lehet annál is, mint amire korábban bárki számított

A tárcavezető elmondta, a tanácskozásokon alapvetően mindenki úgy látta, hogy az elmúlt másfél évben elindult világgazdasági lassulás egyre inkább eléri a Kelet-Közép-Európát is, ezért érdemes minden országnak mind a monetáris, mind a fiskális politikában válaszlépéseket előkészítenie.

Varga Mihály kiemelte: a Nemzetközi Valutaalapnál újra előkerültek régi ötletek, például a PPP-konstrukciók (az állami és a magánszektor együttműködése) alkalmazása, a különböző állami eszközök értékesítése, tehát privatizálása.

Ezeket Magyarország egyszer már kipróbálta, és az a tapasztalatunk, hogy nem teljes egészében jöttek be, sőt, inkább kárt okoztak a gazdaságnak

– hangoztatta a miniszter.

Hangsúlyozta: mivel mostani tapasztalatai megerősítették, hogy senkinek nincs a birtokában olyan kizárólagos megoldás, amelyet minden ország alkalmazhatna, ezért Magyarországnak a saját útját kell járnia.

Egyre stabilabb és egyre több szektort ér el a gazdasági növekedésünk, és reményeink szerint ezt az Európai Unió átlagánál magasabb szinten tudjuk tartani a következő években is

– szögezte le.

Varga Mihály utalt azokra a konkrét döntésekre és intézkedésekre, amelyeket a magyar kormányzat már meghozott a lassulás kivédésére. Hangsúlyozva a gazdaságélénkítést segítő adókedvezményeket és a vállalkozások teherviselő képességét javító döntéseket, megjegyezte: további lépésekre lesz szükség, mivel – mint fogalmazott – a lassulás valószínűleg mélyebb lehet annál is, mint amire korábban bárki számított.

Elmondta: a kormányzat megpróbálja biztosítani a legversenyképesebb, leghatékonyabb ágazatokban a támogatásokat, egyben segítené a nem hatékony ágazatok átalakulását is.

Kis- és középvállalkozóink is segítségre szorulnak

– tette hozzá, külön megemlítve a szakképzés fontosságát.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy az egyenreceptek kora lejárt, és ma már az elmúlt években átalakult IMF-nek is az az álláspontja, hogy minden országnak kicsit személyre szabott megoldásra van szüksége. Bár – tette hozzá – a régi receptek felbukkanása kis tanácstalanságot jelez a Valutaalapnál.

Magyarországnak ebben a helyzetben az lehet a szerepe, hogy – mintegy kihasználva az új vezető, a bolgár Krisztalina Georgieva személyét – kicsit aktívabb legyen a tanácsadásban, aktívan próbáljon más országok segítségére sietni

– fogalmazott Varga Mihály. Elmondta: Georgieva, aki dolgozott az Európai Bizottságnál és a Világbanknál is, jól ismeri és érti a kelet-közép-európai országok helyzetét, problémáit.

Talán tisztábban látja ezeket, mint a nyugati politikusok

– fűzte hozzá. Majd hangsúlyozta, hogy az új IMF-vezetővel tartott találkozója arról győzte meg, hogy Georgieva nagyon nyitott volt egy, a korábbitól eltérő típusú együttműködésre is, arra például, hogy Magyarország több ötlettel jelentkezzen az IMF-nél.

Konkrét példaként Varga Mihály a közfoglalkoztatás ügyét említette. Kifejtette: Magyarországon ez nagyon bevált formája lett a munkanélküliségből a munka világába történő visszatérés segítésének.

Most eljött az idő arra – és ezt Bulgária példája is mutatja -, hogy megmutassuk, hasonló típusú eszközökkel a munkanélküliség magas szintjét igenis, lehet csökkenteni, és könnyebben lehet visszavezetni embereket a munkaerőpiacra, mint ha csak azt mondanánk, hogy majd ha lesz állás, akkor el tudsz helyezkedni

– állapította meg a pénzügyminiszter.

Varga Mihály hangsúlyozta,

a Világbank, amely a globális szegénység leküzdését tűzte a zászlajára, meghatározó szerepet vállalhat a migrációban érintett országok fejlesztésében.

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: az a tény, hogy az amerikai David Malpass személyében ennek a szervezetnek is új vezetője van, új lendületet adhat a Világbank működésének. Álláspontja szerint erre a késztetheti a szervezetet az is, hogy Kína elindította az Ázsiai Infrastrukturális és Beruházási Bankját.

Varga Mihály kiemelte: Magyarország szeretné, ha a Világbank fokozottabban koncentrálna olyan térségekre, ahonnan a menekültválság elindul. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az elvándorlás egyik oka a vízbázisok kezelésének gondja, a vízellátás kimerülése, és mindezek megoldására Magyarországnak jó javaslatai, cégei, szakemberei vannak.

Szívesen működnénk együtt, ha még több ilyen jellegű program lenne

– szögezte le.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

folytatás

Legkedveltebb hírek
Papírlapon követelte a pénzt.
2019-11-19 12:49:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A törvényjavaslat ellen szakmai szervezetek egész sora tiltakozott, a kormánypárti többséget ez (is) hidegen hagyta
2019-11-19 12:28:32 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A 39 éves férfit Budapesten fogták fel, miután a múlt héten agyonütött egy idős nőt
2019-11-19 12:23:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A szúrós szagú, egészségre is káros gázok egy víztározóból származhatnak, ahova a Viresol önti elvileg tisztított szennyvizét
2019-11-19 12:22:51 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A nyár elején még bizonytalanok voltak az ingatlanközvetítők a változásokat és a várható irányt tekintve, ez év őszére már egyértelműen kirajzolódott számukra, hogy bizony elérte csúcspontját a legutóbbi ingatlanpiaci hullám, és innentől ismét lefelé tartunk
2019-11-19 12:16:25 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Leszavazta a honvédelmi bizottság Szél Bernadett javaslatát, amely megszüntette volna az áldatlan állapotokat a tranzitzónában
2019-11-19 12:14:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez