Gyerekes félelem miatt halnak meg férfiak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Gyerekes félelem miatt halnak meg férfiak

A férfiak olykor nagyon gyerekesen viselkednek. A macsóság maszkja mögé bújtatják a félelmeiket, szorongásaikat, és úgy tesznek, mintha sérthetetlenek lennének, mintha a világon minden a legnagyobb rendben lenne. Elhitetik magukkal, hogy ha nem vesznek tudomást a problémákról, akkor azok nem is léteznek. Teszik, amíg tehetik, aztán amikor kínok között, tehetetlenül fetrengenek, arra gondolnak, miért pont velük ennyire igazságtalan a sors. Holott sokszor a sorsnak semmi köze az egészhez, kizárólag ők maguk tehetnek arról, ha netán bőven idő előtt kell szembenézniük a halállal.

Az ötven és hetven év közötti férfiak körében a második leggyakoribb halálok a prosztatarák.

Ez nem azt jelenti, hogy az ötven alatti, és a hetven fölötti korosztály nem volna veszélyeztetett, csak az ő esetükben kisebb eséllyel alakul ki prosztatarák. Sajnos, ugyanakkor az is igaz, hogy az orvosok az utóbbi években egyre gyakrabban találkoznak negyvenes, sőt harmincas éveikben járó prosztatarákos betegekkel.

A jó hír az, hogy a prosztatarák viszonylag könnyen legyőzhető. A rossz hír, hogy csak akkor, ha időben felfedezik. Még egy rossz hír: a prosztatarák sunyi betegség, többnyire csak akkor okoz tüneteket, vagyis válik csak gyanússá, amikor már túl késő. Kizárólag rendszeres szűréssel előzhető meg halálos probléma kialakulása.

Bizonyára észrevették a furcsa ellentmondást az eddig leírtakban: az ötven fölötti férfiak  egyik vezető haláloka egy olyan betegség, ami egyébként jó eséllyel gyógyítható. Miért halnak meg mégis olyan sokan prosztatarákban?

Mert a férfiak olykor gyerekesen ostobák, és nem hajlandók elmenni szűrővizsgálatra.

A prosztatarák-szűréssel kapcsolatban rengeteg a tévhit, és sajnos gyakori az alulinformáltság. A legtöbben attól tartanak, hogy a vizsgálat fájdalmas és megalázó. Még ha így is lenne, nem érné meg mégis inkább túlesni rajta néhány pillanat alatt, mint meghalni prosztatarákban? Ráadásul a vizsgálat legfeljebb egy kicsit kellemetlen, valójában nincs benne semmi, ami elviselhetetlen lenne.

A vizsgálat menete

A prosztatarák-szűrés két részből áll. Az első egy egyszerű vérvétel, amivel a PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjét határozzák meg a szervezetben. A második, a férfiak mumusa az RDV (rektális digitális vizsgálat), vagyis a prosztata tapintásos vizsgálata a végbélen keresztül. A páciens vagy állva előrehajol, vagy felhúzott lábakkal az oldalán fekszik a vizsgálóasztalon. Az orvos egy ujjal, egy kis síkosító segítségével néhány centiméterre benyúl a végbélbe, hogy kitapinthassa a közvetlenül a pénisz gyökerénél elhelyezkedő, a húgycsövet körülölelő, gesztenye méretű és formájú prosztatát. A tapintásos vizsgálat egy percig sem tart, és egyáltalán nem okoz fájdalmat.

A szűrővizsgálatot nem is kell túl gyakran elvégezni. Az ötven év fölötti férfiaknak mindenképpen el kellene menniük az urológushoz, évente legalább egyszer. Azoknak azonban, akiknek a közvetlen családjában, például az édesapjuknál, vagy a fiútestvérüknél előfordult prosztatarákos megbetegedés, erősen javasolt már negyvenöt éves kortól évente elvégeztetni a szűrővizsgálatot. Nagyon hasznos lenne az is, ha a férfiak negyven és ötven éves koruk között legalább egyszer megvizsgáltatnák a prosztatájukat.

Hány éves korban érdemes a férfiaknak prosztatavizsgálatra menniük?A prosztata a korral együtt komoly problémák forrása lehet. Hasznos tudni, mikor érdemes megvizsgáltatni.

Ahogy szinte minden betegség, úgy a prosztatarák esetében is igaz, hogy a megelőzés nem az orvosi rendelőben, hanem a mindennapokban kezdődik. Az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, mind növelik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Van azonban sokkal kellemesebb dolog is, amit egy férfi megtehet a prosztatája egészségéért. Ez pedig nem más, mint a rendszeres, és gyakori orgazmus.

Egy, az European Urology című orvosi szakfolyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány közvetlen kapcsolatot tárt fel a férfiak maszturbálási, illetve közösülési szokásai és a prosztatarák kialakulásának kockázata közt. A kutatók szerint, havi huszonegy orgazmus harminchárom százalékkal csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Úgyhogy uraim, tegyék meg maguknak és a családjuknak azt a szívességet, hogy minél gyakrabban ?elmennek?, ha pedig elérték a megfelelő kort, menjenek el szűrésre is!

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nézd vissza az Álcák csapdája című filmet február 2-ig a Mozi+ oldalán! #filmekegesznap
2021-01-26 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Julio azt a mesét adja be családjának, hogy megtámadták, és ellopták a fia autóját
2021-01-26 02:57:12 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mili a búvóhelyére menekül, de Ivo megtalálja és együtt töltik az éjszakát
2021-01-26 02:06:21 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Wilson szálló tulajdonosa, a hipochonder és elvált Mrs
2021-01-26 01:13:39 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az ország harmonikása és zenész barátai felkerekednek, és ott, a helyszínen teljesítik a szerencsések zenés kívánságait
2021-01-26 01:08:19 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Chabelat letartóztatják és fogdába zárják. A rendőrségen nem hiszik el, hogy ártatlan. Carlos D
2021-01-26 00:06:39 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez