Rosszul járhat, ha ez az app ott van a mobilján

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Rosszul járhat, ha ez az app ott van a mobilján

A londoni Upstream biztonsági cég szakértő fedték fel, hogy a rendkívül népszerű Snaptube nevű androidos alkalmazás kártékony tevékenységet végez a háttérben. Az app hamis hirdetési kattintásokat generál a fertőzött eszközökön, ráadásul havidíjas előfizetési csomagokra iratkoztatja fel a tulajdonost annak tudta nélkül.

A több mint 40 millió felhasználóval rendelkező app azért annyira népszerű, mert rendkívül könnyen lehet vele videókat és zenéket letölteni a Facebookról és a YouTube-ról. Ugyan a Google Play áruház kínálatában nem található meg (a Google nem engedélyezi a videóletöltő alkalmazásokat), de a külsős appboltokon keresztül bárki hozzáférhet. A becslések szerint több mint egymilliárd alkalommal tölthettek le együttesen a különböző felületekről.

Guy Krieg biztonsági szakértő elmondása szerint az alkalmazás a háttérben láthatatlan reklámokat jelenít meg, amiből az appkészítők bevételre tehetnek szert ? a felhasználó pedig a gyorsabban merülő aksi és gyorsabban elfogyó adatforgalom terhét szenvedi el. Az app ugyanezt a háttérben zajló mechanizmust alkalmazza olyan prémium előfizetésekre való feliratkozásokhoz, amiket a felhasználó sosem kért.

A szakember szerint kevés jelből vehető észre az app tevékenysége: ha szokatlanul megnőtt a mobilnet fogyasztása, vagy az aksi rendszerint túlságosan meleg, akkor valami dolgozik a háttérben. A Snaptube-ra viszont jellemző, hogy sok ideig nagyon kiugró a háttérben zajló aktivitás, amit csöndes periódusok követnek egy újabb támadásba lendülés előtt, gyakorlatilag lappang az eszközön.

Mint kiderült, nem is magával a Snaptube-bal, hanem a Mango nevű külsős fejlesztői készlettel van baj, ami beágyazva található meg az appban. Ezen keresztül férkőznek be további komponensek az appba és mennek végbe a csalófolyamatok több átirányítással. Ugyanígy a Mango volt okolható a Vidmate nevű appban megbújó kártékony háttértevékenységekért is.

A Snaptube fejlesztői közleményben tudatták, hogy sejtésük sem volt arról, hogy a Mango csalóaktivitásokat végez a háttérben, és fájlalják, hogy ez ront a megítélésükön. A pert is fontolgatják, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

(Kiemelt kép: iStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Egy beállítással később merülnek le egyes iPhone-okRosszul járhat, ha ez az app ott van a mobiljánMielőbb frissítsen, ha régi iPhone-t használ!
folytatás

Legkedveltebb hírek
2019-11-13 12:27:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Egy nemzetközi kutatás szerint az internetes támadások száma évről évre egyre növekvő tendenciát mutat
2019-11-13 11:45:54 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Karsay (Karpeles) Albert sárosdi földbirtokos és fia büszkén tekintenek le lovaikról Mészöly Géza 1884-es olajfestményéről, amelyről sokáig nem volt köztudott, hogy az csupán egy ?fél? alkotás
2019-11-13 11:07:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Véget ért a japán Hajabusza?2 űrszonda küldetésének egyik fázisa, így a szerkezet rövidesen "összecsomagol" és megkezdi hazatérését
2019-11-13 11:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Microsoft bejelentette, hogy elérhetővé vált a Windows 10 legújabb nagy frissítése, a 2019 November Update (1909), ami a nyolcadik jelentősebb frissítés a rendszer kiadása óta
2019-11-13 10:55:25 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Igencsak kalandos életet élt Magyar László. A többnyire rabszolgaszállító hajókon szolgáló, fia
2019-11-13 10:32:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez