Rosszul járhat, ha ez az app ott van a mobilján

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Rosszul járhat, ha ez az app ott van a mobilján

A londoni Upstream biztonsági cég szakértő fedték fel, hogy a rendkívül népszerű Snaptube nevű androidos alkalmazás kártékony tevékenységet végez a háttérben. Az app hamis hirdetési kattintásokat generál a fertőzött eszközökön, ráadásul havidíjas előfizetési csomagokra iratkoztatja fel a tulajdonost annak tudta nélkül.

A több mint 40 millió felhasználóval rendelkező app azért annyira népszerű, mert rendkívül könnyen lehet vele videókat és zenéket letölteni a Facebookról és a YouTube-ról. Ugyan a Google Play áruház kínálatában nem található meg (a Google nem engedélyezi a videóletöltő alkalmazásokat), de a külsős appboltokon keresztül bárki hozzáférhet. A becslések szerint több mint egymilliárd alkalommal tölthettek le együttesen a különböző felületekről.

Guy Krieg biztonsági szakértő elmondása szerint az alkalmazás a háttérben láthatatlan reklámokat jelenít meg, amiből az appkészítők bevételre tehetnek szert ? a felhasználó pedig a gyorsabban merülő aksi és gyorsabban elfogyó adatforgalom terhét szenvedi el. Az app ugyanezt a háttérben zajló mechanizmust alkalmazza olyan prémium előfizetésekre való feliratkozásokhoz, amiket a felhasználó sosem kért.

A szakember szerint kevés jelből vehető észre az app tevékenysége: ha szokatlanul megnőtt a mobilnet fogyasztása, vagy az aksi rendszerint túlságosan meleg, akkor valami dolgozik a háttérben. A Snaptube-ra viszont jellemző, hogy sok ideig nagyon kiugró a háttérben zajló aktivitás, amit csöndes periódusok követnek egy újabb támadásba lendülés előtt, gyakorlatilag lappang az eszközön.

Mint kiderült, nem is magával a Snaptube-bal, hanem a Mango nevű külsős fejlesztői készlettel van baj, ami beágyazva található meg az appban. Ezen keresztül férkőznek be további komponensek az appba és mennek végbe a csalófolyamatok több átirányítással. Ugyanígy a Mango volt okolható a Vidmate nevű appban megbújó kártékony háttértevékenységekért is.

A Snaptube fejlesztői közleményben tudatták, hogy sejtésük sem volt arról, hogy a Mango csalóaktivitásokat végez a háttérben, és fájlalják, hogy ez ront a megítélésükön. A pert is fontolgatják, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

(Kiemelt kép: iStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Egy beállítással később merülnek le egyes iPhone-okRosszul járhat, ha ez az app ott van a mobiljánMielőbb frissítsen, ha régi iPhone-t használ!
folytatás

Legkedveltebb hírek
A Google újdonsága a gépi tanulást veti be annak érdekében, hogy egyfajta automatikus ecsetként csökkentse azt az időt, ami alatt a digitális művész különleges szörnyeket készíthet
2020-11-28 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Szemmel láthatatlan cseppekben, mesterséges sejtekben szimulálja az első létformák kialakulását egy nemzetközi kutatási konzorcium az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontját irányító Szathmáry Eörs vezetésével
2020-11-28 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
És kihallható-e a műveiből, hogy süketen komponált?
2020-11-28 17:40:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Mik jelenleg a legnagyobb kihívások a mesterséges intelligencia fejlesztésében? Két igazán nagy kihívást tudok mondani: az egyik az, hogy hogyan tehetjük a mesterséges intelligenciát használó rendszereket még okosabbá, a másik pedig az, hogy mihez kezdünk, ha sikerr
2020-11-28 17:02:32 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Ezen egyre több esetben tudnak mesterséges úton segíteni
2020-11-28 16:23:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
A gyártósoron elhelyezett szenzorokból beérkező adatok elemzésével a Ford valenciai gyárában már azelőtt képesek kiszűrni a gyártósor potenciális meghibásodásait, mielőtt azok bekövetkeznének
2020-11-28 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez