Új irányból támad a terroristák propagandája

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Új irányból támad a terroristák propagandája

A közösségi oldalak és fejlesztők már évek óta küzdenek a platformjaikon terjedő online propaganda ellen, főleg az Iszlám Állammal (ISIS) szemben nagy a harc. A Wall Street Journal nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorszervezet már a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok nevű videószolgáltatáson keresztül is aktívan tevékenykedik. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a TikTok tavaly a harmadik legtöbbször telepített alkalmazás volt az amerikai felhasználók közt.

A propagandistáknak a fiatal célcsoport elérése mellett az is előnyös, hogy a rövid videókban tömören adható át üzenet, ami gyorsan célba is érhet az arra fogékony felhasználóknál. Ráadásul a formátum jellegzetessége miatt több ilyen tartalom is készíthető rövid idő alatt, így nagyiparban lehet gyártani az ISIS-t propagáló felvételeket.

A lap vizsgálta szerint a felületen könnyen felfedhető sok ilyen tartalmú videó, ám a cikk megjelenése után több is profil és azokhoz fűződő tartalom is eltűnt a TikTokról. Nem véletlen: a cég egyik alkalmazottja kedden az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy  10 fiókot töröltek, mert az ISIS-szel kapcsolatos tartalmat tettek rajtuk közzé. Csak egyik videónak volt a törlés előtt kétszámjegyű a látogatottsága – tette hozzá a nevének elhallgatását kérő alkalmazott.

A felvételeken egyebek mellett az utcán heverő holttesteket és az ISIS fegyvereseit lehetett látni az információt hétfőn közzétevő The Wall Street Journal szerint. Az amerikai napilap úgy tudja, hogy a közösségi portálokról törölt tartalmakra szakosodott Storyful ügynökség szerint az üzenetek mintegy húsz fiókból származtak.

Kínából jön a Facebook ígéretes riválisa, pedig valószínűleg még nem is hallott rólaTarol a TikTok a digitális áruházakban.

?Állandó jelleggel letiltjuk azokat az összes ilyen fiókot és minden, velük kapcsolatban álló terminált, mihelyst azonosítjuk őket, állandóan egyre szigorúbb ellenőrzéseket végzünk, hogy aktív módon feltárjuk a gyanús tevékenységet”- írta az AFP-hez eljuttatott emailjében a vállalat.

Az Iszlám Állam iraki és szíriai ?kalifátusa” márciusban elesett, de a szervezet továbbra is aktív a Közel-Kelet, Afrika és Ázsia több országában, továbbra is az interneten keresztül terjeszti a dzsihadizmust.

Az alkalmazásnak az elmúlt hónapokban sok vitatott ügye volt. Áprilisban Indiában egy bíróság rövid időre betiltotta, miután azzal vádolták meg, hogy a pornográfiát népszerűsíti a gyermekek körében. Február végén 5,7 millió dollárra büntette az amerikai távközlési és internetfelügyleti hatóság (FTC), amely azzal vádolta meg, hogy törvényellenesen gyűjtötte 13 év alatti kiskorúak személyi adatait. A cég visszautasította a vádakat, és közölte, hogy betartja a helyi szabályokat.

(MTI, Wall Street Journal)

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Egyeseknél már látható az új, sötét FacebookItt az új arcátalakítós őrületEgy beállítással később merülnek le egyes iPhone-ok
folytatás

Legkedveltebb hírek
Az amerikai hatóságok tudni vélik az orosz Evil Corp nevű hackercsoport két tagjának nevét
2019-12-07 14:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) új elemzése szerint a magyar munkavállalók nem kevés része olyan területen dolgozik, ahol a feladatok nagy részét gépek is el tudnák végezni
2019-12-07 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
78 éve, 1941. december 7-én egy békésnek látszó vasárnap reggel, 7 óra 49 perckor 183 japán repül
2019-12-07 12:04:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Elon Muskot egy barlangi búvár jelentette fel még tavaly nyáron
2019-12-07 11:14:35 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Az Egyesült Államok nemzeti parkjainak több mint felében jelentenek súlyos fenyegetést a betolakodó állatfajok ? figyelmeztetnek a szakértők egy új tanulmányban, hangsúlyozva, hogy összehangolt erőfeszítésekre lenne szükség a probléma orvoslásához
2019-12-07 10:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Google a harmadik generációs Pixeleknél vezette be Titan M nevű biztonsági chipjét
2019-12-07 10:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez