Orbán és Putyin között tabu az elhurcolt magyar műkincsek ügye

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán és Putyin között tabu az elhurcolt magyar műkincsek ügye

Kérem Képviselő Urat, hogy amennyiben konkrét információval rendelkezik a Magyarországról elhurcolt, jelenleg külföldön fellelhető műkincsekről, jelezze a hatáskörrel rendelkező szervek felé!

Ezt írta Orbán Balázs államtitkár a független Szabó Szabolcs parlamenti képviselőnek, aki Orbán Viktortól akarta megtudni, lemondhatunk-e végérvényesen a Magyarországról a második világháború végén elhurcolt műkincsekről.

A Miniszterelnökség államtitkára erre válaszul megírta, hogy az Orbán-kormánynak mennyire fontos a külföldre került műkincsek visszaszerzése. Hozott jónéhány példát és jelezte, folyamatosan vizsgálják, hogy a külföldön lévő műkincseket hazajuttassa, de szerinte a közvélemény által is ismert korábbi magyar állásponttal szemben

ma már nem állítható, hogy az 1990-es években elvégzett
kutatások maradéktalanul helytálló következtetésekre jutottak: a korábban Oroszországba kerültnek gondolt műkincsek közül ugyanis többről is bebizonyosodott, hogy nem kelet felé vették az útjukat.

?Csőre töltött marhaság?

így reagált a Klubrádióban a téma szakértője arra, hogy az egykori Szovjetunióba hurcolt műkincseket nem ott kell keresni. Mravik László azt mondta, még finoman fogalmazott. Szerinte Orbán államtitkárt nyilván így tájékoztatta valaki, vagy azt mondták neki, ezt kell válaszolnia, de a művészettörténész harminc évig kutatta a témát, látta a bizonylatokat, sőt, az elhurcolt műkincseket is.

Az összes orosz muzeológus is tudja, hogy ott vannak. Nem is tagadják. Korábban Vlagyimir Putyint is kérdezték erről, akkor az mondta, ha van ilyen, vissza kell adni. A szakember nem érti, miért nem merik neki feltenni újra a kérdést, hiszen a többi között a Hatvany- és a Herzog-gyűjtemény, Renoir, Tintoretto képei, rengeteg minden van még.

Magyar műkincs: vitte a német, vitte az oroszKlasszikus recept: ha van pénz, be kell fektetni. A műtárgy ebből a szempontból remek vagyon, de mi van akkor, ha a történelem időnként keresztbeakasztja a befektetői logikát? Gyilkosságok, diplomáciai furfangok, csempészek. Kié a műkincs? Az előző kormányok se voltak bátrabbak

Mravik László azt mondta, orosz kollégái szégyellték magukat a helyzet miatt, négy nagybank páncélterme volt tele műkinccsel, a hatóságok hónapokig dolgoztak, mire mindent összeszedtek.  Vannak hivatalos iratok, a moszkvai Puskin Múzeumban és Nyizsnij-Novgorodban ki is állították ezeket. Az ügyben nem az oroszokkal van a baj, hanem a magyar kormányokkal, mert a szocialista-liberális kormányok se álltak a helyzet magaslatán.

Tökéletes munkát már nem lehet végezni, mert csencseltek a katonák, de ami bizonyítható, dokumentálható, azt vissza kellene kérni. A szakember szerint ezt most azért nem merik meglépni, mert azt gondolják, Putyin haragudna és valamilyen más üzletbe szólna bele, pedig még Orbán Viktor oroszbarát politikájának ellenzőitől is járna ezért egy jó pont.

Csepp a tengerbőlAligha térnének haza Sárospatak könyvei, ha Budapest nem normalizálja politikai kapcsolatait Moszkvával. Oroszország azonban még háborús műkincsek százezreit tartja „fogságban".

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

folytatás

Legkedveltebb hírek
Halálra fagyott egy férfi Kenderesen, miután két vendég zárórakor kitette az utcára, ahol lefektették a földön
2019-12-06 19:03:53 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Meghalt egy magyar háziorvos Malajziában, feltehetően vízbe fulladt
2019-12-06 19:00:32 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rafael megtudja az igazságot Maria Julia gaztetteiről
2019-12-06 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Pár hónapja kezdődtek a mentális problémák annál a mintadiáknál, aki tegnap (csütörtökön) fizika órán megkéselte tanárnőjét - tudta meg a Tények
2019-12-06 18:57:51 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Marcy és Peggy minden pénzét elvesztette, így azon elmélkednek, hogyan szerezzen kápét úgy, hogy közben megőrzik méltóságukat
2019-12-06 18:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A sorozat minden része két, valóban megtörtént orvosi esetet dolgoz fel színészek
2019-12-06 18:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez