Hogyan alakult ki a tökfaragás szokása?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Hogyan alakult ki a tökfaragás szokása?

Ahogy a mindenszenteknek (november 1.) és a halottak napjának (november 2.) is megvannak a maguk hagyományai, úgy a kelta eredetű halloweennek (október 31.) is. A tökfaragás szokása, illetve maga az ünnep is írországból eredeztethető. A töklámpás angol elnevezése (jack-o’-lantern) pedig az egyik ismert ír népmese karakterére, Stingy Jackre utalhat. Az írek évszázadok át készítenek faragott lámpásokat, a legkorábbi ismert bizonyíték 1663-as. Amikor a bevándorlók elértek Amerikába, hagyományaikat is magukkal vitték, tradícióik így terjedhettek el a tengerentúlon.

Átverte az ördögöt

A történet szerint Stingy Jack elhívta inni az ördögöt, pénz azonban nem volt nála, hogy kifizesse az italokat, így meggyőzte ivócimboráját, hogy változzon egy érmévé. Jack viszont nem törlesztette a számlát, ehelyett a pénzt a zsebébe tette egy ezüst kereszt mellé, ezzel akadályozva meg, hogy az ördög visszaváltozzon. Végül Stingy Jack azzal a feltétellel szabadította fel az ördögöt, hogy az egy évig nem háborgathatja, halála után pedig nem követelheti a lelkét.

Three carved pumpkins on a porch for Halloween with white fence in background

Egy évvel később Jack ismét cselhez folyamodott: ezúttal egy fára küldte fel az ördögöt egy gyümölcsért, és amíg az fent volt, egy keresztet vésett a törzsbe. így az ördög egészen addig nem jöhetett le, amíg ígéretet nem tett arra, hogy egy évtizedig békén hagyja a főhőst.

A mese szerint nem sokkal később Jack meghalt, Isten viszont nem engedhetett be egy ilyen kellemetlen alakot a mennybe. Persze az ördöggel való megegyezés miatt a pokolba sem mehetett – a történet egyébként sokban emlékeztet a magyar folklór Koplaló Mátyás és az ostoba ördög meséjére.

Jack így az éjszakában kezdett el vándorolni, kezében egy faragott tarlórépával, amelybe egy izzó szenet helyezett.

A hagyomány úgy tartja, hogy máig bolyong.

Burgonyából tök

Az írek és skótok utóbb elkezdtek hasonló lámpásokat készíteni tökök és burgonyák felhasználásával. A lámpákat az ablakokba tették, hogy így rémisszék el Jacket és az ártó szellemeket. Angliában ezzel szemben főként céklát faragtak.

A tökök igazán őshazájukban, Amerikában lettek népszerűek, az 1800-as évektől kezdődően pedig már jack-o’-lanternként hivatkoztak a faragott lámpásokra.

A hagyományosan szezonális, őszi dekoráció a század végére kezdett el kifejezetten halloweeni dísszé válni, a faragványok pedig ekkortájt váltak főként arcokká. Nem kellett sok, hogy a tradíció végül a világ számos pontjára eljusson.

Kiemelt fotó: iStock

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

folytatás

Legkedveltebb hírek
Paula titokban elutazik Douglas Maldonadoval. Paulina visszatért a Bracho házba. Erre egyedül Piedad
2021-01-16 00:08:16 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nehéz napot tudhatnak maguk mögött a Kihívók, akik amellett, hogy elveszítettek egy értéke
2021-01-15 23:09:57 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Valeria visszaköltözik a San Roman birtokra
2021-01-15 23:09:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Eljött egy újabb Medál játék ideje. Az életet jelentő ékszer küzdelem után a Párbaj várt a
2021-01-15 23:07:19 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez