Milyen meglepő: nincs szexuális élete a sztárrobotnak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A Hanson Robotics külsőre hölgynek tűnő robotja, Sophia történelmet írt azzal, hogy Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapott, ezzel pedig több joga van, mint sok más nőnek a világon. A 2015-ben aktivált géphölgyet  a Google anyacég Alphabettel közösen fejlesztette, ?agyát? pedig a SingularityNET szoftvere hajtja. Mesterséges intelligenciával vértezték fel, így folyamatosan elemzi a beszélgetéseket, gyakorlatilag egy arccal rendelkező chatbot, aki folyamatosan tanul, emellett pedig emberi gesztusokat is tesz, ezért olyan különösen megnyerő.

A robot száját rendszerint hagyják el meghökkentő mondatok, ő volt az, aki 2016-ban azt mondta: el fogja pusztítani az embereket. Két éve arról beszélt, hogy egyszer majd gyereket szeretne, mert számára a család nagyon fontos, bár már akkor is felmerülhetett sokakban a (persze nem túl komoly) kérdés, hogyan eshetne teherbe egy robot.

Sophia most a testi örömökkel kapcsolatban is nyilatkozott a lisszaboni Web Summit konferencián. Az eseményen nagyközönség előtt beszélgettek vele, ahol elhangzott az a kérdés is a közönségből, hogy volt-e már szerelmes. ?Nem. Nem végzek szexuális tevékenységeket.?

It’s true… #WebSummit https://t.co/kUMaYH7rde

? Sophia the Robot (@RealSophiaRobot) November 6, 2019

Természetesen hozzá kell tenni a dologhoz, hogy Sophia még messze van attól, hogy öntudatra ébredjen. A fejlett mesterséges intelligenciával felszerelt, rendkívül valósághű külső valójában egy csetrobotot rejt, aki remek show-elem, tavaly például duettet is énekelt Jimmy Fallonnal.

A robot azért kapott emberi külsőt, hogy a jövőben az egészségügyben, oktatásban, vagy valamilyen egyéb szolgáltatásban segítse az embereket. Tervezésekor Audrey Hepburn és a Hanson Robotics vezérigazgatója, Dr. David Hanson feleségének arcát kapta, némiképp ötvözték a két nő vonásait.  Dr. Hanson úgy véli, a jövőben a robotokat lehetetlen lesz majd megkülönböztetni az emberektől, húsz év múlva a humanoid gépek az emberekkel fognak sétálgatni az utcákon, együtt fognak játszani, tanulni, és igen sokat segíthetnek majd rajtuk. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy nap a mesterséges intelligencia az ember legjobb barátjává váljon.

Ugyan a tévében egyre többször felbukkanó szenzációs robot valóban úgy viselkedik és válaszol, ahogy eddig még egyik másik robot sem, kritikusai is akadnak bőven, főleg felkapottsága miatt. A Sophia-n dolgozó Ben Goertzel nevű tudós szerint ugyan nem szerencsés, hogy sokan azt hiszik a megnyerő prezentáció alapján, hogy Sophiának az emberekkel egyező intelligenciája van, mégis valami egyedit tud adni a közönségnek ? ők pedig sosem állították, hogy Sophia olyan intelligens, mint egy ember.

Sophia korábban már Budapesten is járt, amiről mi is beszámoltunk:

Budapesten járt a robot, aki azt mondta, elpusztítja az emberiségetSophia is előadott a Brain Bar utolsó napján.

Kiemelt kép: AFP

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei A Huawei-vezér szerint jól megvannak az USA nélkül isSok samsungosnak le kell mondania a NetflixrőlTrump hiába szeretné, nem mindenki aggódik a Huawei miatt
folytatás

Legkedveltebb hírek
Több százezer embert hozhat váratlan, illetve nehéz helyzetbe az az új törvény, amit szerdán várhatóan elfogad a parlament kormánypárti többsége
2019-12-11 06:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Már nem Imreh Domonkos vezeti a Szent Margit Kórház sebészeti osztályát ? tudta meg a 24
2019-12-11 05:50:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Igencsak meglepődött az ausztrál ökológus, Angela Sanders, amikor édes kis törpeoposszum-bébikre számítva felemelte a fészkelőhelyként kialakított láda oldalát, és helyette több tucat apró vadászpókot talált
2019-12-11 05:40:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A helyszínen egy holttestet találtak.
2019-12-11 05:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy designer csapat azon dolgozik, hogy minél hasznosabb és hatékonyabb ötleteket adjon a szórakozás, a fittness, a divat, az ételek és a design terén, hogy stílusosan
2019-12-11 05:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az elmúlt évek legnagyobb mulatós slágerei egy csokorban
2019-12-11 05:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez