Könnygáz ébresztette Hongkongot

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Könnygáz ébresztette Hongkongot

A tüntetők több helyen úttorlaszokat állítottak fel, illetve a helyi érdekű vasút közlekedését zavarták meg, akadályozva az ajtók záródását, és tárgyakat dobálva a sínekre. A vasút üzemeltetője emiatt több állomást lezárt, egyes szakaszokon felfüggesztette a forgalmat, az utasoknak pedig azt javasolták, hogy válasszanak más közlekedési módot.

A rendőrség már kora reggel könnygázt vetett be az egyik hongkongi egyetemnél, röviddel az után, hogy demonstrálók kezdtek el gyülekezni a közelben.

A Hongkongban 22 nemzetközi oktatási intézményt üzemeltető English School Foundation biztonsági megfontolásokra hivatkozva tanítási szünetet hirdetett keddre.

Hétfőn különösen erőszakossá váltak az események a több mint öt hónapja tartó tüntetéshullám legújabb akciói során. A rendőrség ezen a napon immár másodszor nyitott tüzet éles lőszerrel egy tüntetőre, míg egy szóváltásba keveredet férfit fiatalok gyúlékony anyaggal locsoltak le, majd meggyújtották.

Egy embert gyomron lőttek, egy másikat felgyújtottak, a háború szélén HongkongAzután, hogy a Facebookon élőben közvetítették egy hongkongi diáktüntető meglövését, a demonstrálók még erőszakosabban fognak fellépni a rendőrökkel szemben. Mindkét oldalon fogy a türelem.

Carrie Lam hongkongi kormányzó a történtek után szigorúbb fellépést ígért, egyúttal elutasította, hogy – engedve a követeléseknek – politikai engedményeket tegyen a tüntetőknek.

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el a hongkongi erőszakot, és mérsékletre intette a rendőrséget és a tiltakozókat egyaránt. “Az Egyesült Államok arra szólítja fel a hongkongi kormányzatot, hogy a lakossággal folytatott párbeszédre építve kezdje meg a demonstrációkat kiváltó okok kezelését” – áll a nyilatkozatban.

A brit külügyminisztérium szintén aggodalmát fejezte ki a rendőrök és a tüntetők közötti egyre növekvő feszültségek és az erőszak miatt. “A tüntetőknek kerülniük kellene az erőszakot, a rendőrségnek pedig nem volna szabad aránytalanul reagálnia. Mindkét félnek a párbeszédre kellene törekednie” – fogalmazott az egyik szóvivő.

Hongkongban immár öt hónapja tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, de az “egy ország, két rendszer” elvének megfelelően különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Xinhua

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kobe Bryant tragikus hirtelenséggel elhunyt egy helikopterbalesetben, vele együtt 13 éves lánya, Gianna is
2020-01-27 09:34:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kicsúszott a repülőtéri leszállópályáról és egy utcán állt meg hétfőn Iránban egy utasszállító repülőgép 150 emberrel a fedélzetén
2020-01-27 09:26:19 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Érdekes dologra figyeltünk fel az Instagramon, ugyanis Várkonyi Andrea és Zsidró Tamás is ugyanazt a fotót töltötték fel saját Instagram-oldalaikra, nagyjából ugyanazzal a képaláírással
2020-01-27 09:22:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Gyorsított eljárásban állítják bíróság elé azt a fiatalt, aki ököllel ütötte a falat a büntetőperének a tárgyalásán, mert nem volt elégedett az ítélettel
2020-01-27 09:17:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a magasan képzett külföldi szakemberek a brit kormány hétfőn közzétett szabályozási tervezete szerint
2020-01-27 09:09:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Legutóbb 1985-ben esett meg ilyen csúfság regnáló kapitánnyal, akkor Jean Nitának kellett mennie, miután a válogatottal kiesett a világbajnokság C csoportjába
2020-01-27 09:07:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez