Könnygáz ébresztette Hongkongot

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Könnygáz ébresztette Hongkongot

A tüntetők több helyen úttorlaszokat állítottak fel, illetve a helyi érdekű vasút közlekedését zavarták meg, akadályozva az ajtók záródását, és tárgyakat dobálva a sínekre. A vasút üzemeltetője emiatt több állomást lezárt, egyes szakaszokon felfüggesztette a forgalmat, az utasoknak pedig azt javasolták, hogy válasszanak más közlekedési módot.

A rendőrség már kora reggel könnygázt vetett be az egyik hongkongi egyetemnél, röviddel az után, hogy demonstrálók kezdtek el gyülekezni a közelben.

A Hongkongban 22 nemzetközi oktatási intézményt üzemeltető English School Foundation biztonsági megfontolásokra hivatkozva tanítási szünetet hirdetett keddre.

Hétfőn különösen erőszakossá váltak az események a több mint öt hónapja tartó tüntetéshullám legújabb akciói során. A rendőrség ezen a napon immár másodszor nyitott tüzet éles lőszerrel egy tüntetőre, míg egy szóváltásba keveredet férfit fiatalok gyúlékony anyaggal locsoltak le, majd meggyújtották.

Egy embert gyomron lőttek, egy másikat felgyújtottak, a háború szélén HongkongAzután, hogy a Facebookon élőben közvetítették egy hongkongi diáktüntető meglövését, a demonstrálók még erőszakosabban fognak fellépni a rendőrökkel szemben. Mindkét oldalon fogy a türelem.

Carrie Lam hongkongi kormányzó a történtek után szigorúbb fellépést ígért, egyúttal elutasította, hogy – engedve a követeléseknek – politikai engedményeket tegyen a tüntetőknek.

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el a hongkongi erőszakot, és mérsékletre intette a rendőrséget és a tiltakozókat egyaránt. “Az Egyesült Államok arra szólítja fel a hongkongi kormányzatot, hogy a lakossággal folytatott párbeszédre építve kezdje meg a demonstrációkat kiváltó okok kezelését” – áll a nyilatkozatban.

A brit külügyminisztérium szintén aggodalmát fejezte ki a rendőrök és a tüntetők közötti egyre növekvő feszültségek és az erőszak miatt. “A tüntetőknek kerülniük kellene az erőszakot, a rendőrségnek pedig nem volna szabad aránytalanul reagálnia. Mindkét félnek a párbeszédre kellene törekednie” – fogalmazott az egyik szóvivő.

Hongkongban immár öt hónapja tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, de az “egy ország, két rendszer” elvének megfelelően különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Xinhua

folytatás

Legkedveltebb hírek
Asztrobiológusok nagy reményekkel tanulmányozzák a Metallosphaera sedula nevű mikrobát, amelynek ?különleges? képessége, hogy a földre zuhant meteoritokban található fémet fogyaszt, vagyis szervetlen, földön kívüli forrásból származó anya
2019-12-09 13:51:56 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Iromány, fogalmazás ? mondta Mihályi Győző az ATV-nek a levélről, amiben egy állítólagos korábbi szexuális zaklatásra hívta fel a figyelmet a levélíró
2019-12-09 13:49:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A luxusfeleségként megismert Polgár Tünde a Szerelemcsütörtök című műsor vendége volt, ahol a férjével való megismerkedésükről is mesélt
2019-12-09 13:49:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Beismerő vallomást tett az az idős férfi, aki tavaly februárban felgyújtotta a saját lakását Kőszegen ? tudta meg a 24
2019-12-09 13:47:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
időjárás-jelentés, 2019. december 9.,...
2019-12-09 13:38:18 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ahogy arról beszámoltunk, a Semjén Zsolt által az országgyűléshez benyújtott kulturális törvényjavaslatból több olyan pontot is kihúztak, ami a korábban kiszivárgott változatban még benne volt
2019-12-09 13:29:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez