Élőben faggatja az Európai Parlament az új magyar biztosjelöltet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Élőben faggatja az Európai Parlament az új magyar biztosjelöltet

Tegnap részletesen is megírtuk, hogy nagy nap lesz a mai Várhelyi Olivér, Magyarország új uniós biztosjelöltje számára, ugyanis egyszerre két szakbizottság fogja órákon keresztül kérdezgetni, hogy kiderüljön, alkalmas-e az Európai Bizottság tagjának.

A meghallgatás hátterét itt olvashatja el, egyébként reggel nyolckor kezdődött Brüsszelben, várhatóan délelőtt tizenegyig tart, és az EU belső televíziója élőben közvetíti.

Orbánozás közben dőlhet be az új Európai BizottságAz igazi probléma nem Várhelyi Olivér, hanem a francia biztos elfogadása lesz. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy ez megtörténik. Persze azért Várhelyit is órákig kínozhatják majd kérdésekkel.

Várhelyi a nyitó beszédében azzal indított, hogy ő a kommunista Magyarországon nőtt fel, ami alapvetően meghatározta a világnézetét, és ahhoz a fiatal generációhoz tartozik, aki segített valósággá tenni az európai csatlakozást. Szerinte megtanulta, hogy lehet, hogy a tagállamok és az EU érdekei néha ellentmondanak egymásnak, de a végső cél egy erős Európa, az ő elve pedig a szintézis.

Szerinte Magyarország stratégiai ponton fekszik, és az EU jövőjét alapvetően határozza meg a szomszédainak fejlődése. Elmondta, hogy ha mi nem vesszük ki a részünket a szomszédaink fejlődéséből, akkor mások jelentkeznek majd erre a feladatra.

Várhelyi erős indítással kezdett, mert közölte, hogy Törökország például látványosan elmozdult az európai értékektől. Ez is része lehet annak, hogy az új biztosnak meg kell mutatnia a parlament előtt, hogy független a magyar kormány döntéseitől.

Elmondta, hogy azért fog dolgozni, hogy megnyissa a tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, és emiatt együtt működik majd a civil szervezetekkel is. Ez pont két olyan terület egyébként, ahol esély látszott a bővítésre, de nem sokkal Várhelyi jelölése előtt elvetette azt az Európai Tanács. Ez az egyik oka annak, hogy a bővítési portfólió kevés sikert ígér a következő öt évre.

Törökországgal szemben Várhelyi óvatosan egyensúlyozott. Elmondta, hogy fontos a török csatlakozás, már csak a négymillió ott élő menekült miatt is, de aggasztó, hogy Törökországban a jogállam elkezdett leépülni. Szerinte együtt kell működni az Európai Tanáccsal abban, hogyan lehetne jobban együttműködni Törökországgal, hogy megforduljon a folyamat és a törökök újra közeledjenek Európa felé.

Várhelyi a beszédét angolul kezdte, de néhány perc után franciául folytatta, majd visszaváltott angolra. Az AFET bizottságnak, amelyben Várhelyit meghallgatják, csak két magyar tagja van: a fideszes Gál Kinga és a a jobbikos Gyöngyösi Márton. Ők azok a magyarok tehát, akik élőben is kérdezhetnek Várhelyitől. A biztoselöltnek előre is lehetett kérdéseket feltenni, ezekre kedden nyújtott be írásbeli választ. Orbán látványos megtagadása nem szerepelt bennük, de valamennyi elhatárolódás igen, hiszen leírta, hogy mindenben az EU érdekeinek megfelelően fog cselekedni.

Magyarország EU-ba akkreditált nagykövete azért is volt tökéletes választás Orbán részéről, mert Várhelyi nem csak látványosan felkészült a bővítéssel kapcsolatban, de tökéletesen is beszéli azt a néha karikatúraszerű, hívószavakkal megtűzdelt nyelvet, amelyet az EP-ben szeretnek használni.

Ahogy az várható is volt, az Európai Néppárt kizárólag szakmai kérdéseket tesz fel Várhelyinek, az összes többi párt pedig azzal támadja Várhelyit, hogy milyen kapcsolata van Orbán Viktorral és a magyar kormánnyal, és hogy milyen a magyar politika. Az első kérdés a Néppárttól arról szólt, hogyan lehet elérni, hogy a Balkán közelebb kerüljön Európához, a második kérdés viszont, ami a szocialistáktól jött, arról szólt,

hogyan tudja Várhelyi betarttatni a jogállamot a csatlakozni kívánó államokkal, ha Magyarország sem tartja be ezeket. 

Várhelyi erre elmondta, hogy az EU elvárásait fogja figyelembe venni, a jogállami elvárások pedig konkrétak, amelyeken nem kíván változtatni. Sőt, több esetben azt is gondolja, hogy szigorúbban kellene őket kezelni.

Ezzel kapcsolatban volt Várhelyinek egy érdekes mondata is, amikor arra kérdeztek rá, hogyan tervezi rávenni a csatlakozni kívánó államokat arra, hogy betartsák a jogállami elvárásokat. Várhelyi szerint minden eszközt be kell vetni, adott esetben akár a támogatások felfüggesztését is.

Miután a liberálisok képviselője kihagyta a lehetőséget, a negyedik, Zöldek által feltett kérdésig kellett várni arra, hogy valaki rákérdezzen arra, amit Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén mondott. Itt a miniszterelnök gyakorlatilag nemzeti tulajdonként kezelte a bővítési biztos szerepét, és felajánlotta azt Kazahsztánnak és Törökországnak segítségként. Várhelyi nagyon röviden válaszolt, annyit mondott, hogy biztosként csak az EU vonalát fogja követni, majd a keresztkérdésre is csak annyit válaszolt, hogy nem fogja hagyni, hogy biztosként tagországok befolyásolják. Ez volt egyébként az első olyan pont, ahol Várhelyi kissé irritáltnak tűnt. Ebből viszont kiderült az is, hogy mennyire kíván elzárkózni és szembefordulni a magyar kormánnyal: nem igazán. Navracsics Tibor ennél jóval nagyobb fordulatot hajtott végre a meghallgatásán.

Cikkünk folymatosan frissül. 

Kiemelt kép: Enzo Zucchi/Európai Tanács/MTI

Kerner Zsolt korábbi cikkei Orbánozás közben dőlhet be az új Európai BizottságDragomán György: Van öt ember a bolygón, aki úgy dönthet, hogy tíz perc múlva ne legyen semmiAz EP jogi bizottsága elfogadta Várhelyi Olivér jelölését
folytatás

Legkedveltebb hírek
Luca magát okolja a történtek miatt, azonban a vezetőség kezében van a fiatal lány karrierje
2019-12-10 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Négy amatőr szakács kontra elismert étterem szakácsai
2019-12-10 02:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Négy amatőr szakács kontra elismert étterem szakácsai
2019-12-10 02:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Will Smith, Eva Mendes, Amber Valletta, Kevin James, Michael Rapaport,
2019-12-10 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Douglas McGrath Szereplők: Sarah Jessica Parker, Pierce Brosnan, Greg Kinnear, Ch
2019-12-10 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az Arsenal együttese hátrányból fordítva 3?1-re múlta felül idegenben a West Ham United csapatát, így zsinórban kilenc nyeretlen tétmeccs után végre győztesen hagyhatta el a pályát
2019-12-10 00:14:53 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez