Egyre több veszélyes gáz szabadul ki a földből

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egyre több veszélyes gáz szabadul ki a földből

A klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok közül szinte egyedüliként a szén-dioxidot szokás kiemelni, persze nem véletlenül: iszonyatos tömege miatt tényleg ez a legveszélyesebb. Sokkal kevesebb szó esik azonban a ?második helyezett? metánról, ami annak ellenére, hogy a globális felmelegedés ?csupán? 20 százalékáért felelős, két okból is nagyon komolyan kell venni.

Egyrészt mert ugyanannyi molekulára nézve a CO2-nél 23-szor intenzívebb üvegházhatást okozó gáz, illetve mert a klímaváltozással most már természetes úton is nagy mennyiségben juthat a légkörbe.

Érdemes vele megismerkedni, ezért Dr. Lente Gábor vegyész professzort, a PTE TTK Általános és Fizikai Kémiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük a gáz keletkezéséről, légköri útjáról.

Mocsarakból, földgázból, kérődzőkből

A metán (CH4) élő szervezetek oxigénben szegény környezetben való bomlásakor jön létre, természetes úton mocsarakban, tavakban, tengerekben a víz alá süllyedő állati és növényi részekből vagy akár állatok testében az emésztés során. A végül a légkörbe jutó metán túlnyomó többsége viszont emberi tevékenység nyomán keletkezik.

Fotó: iStock

Például a kisarkítva ?mesterséges mocsárnak? is nevezhető hatalmas, vízzel elárasztott rizsföldeken, szemét- és szennyvíztelepeken, de jelentős forrás a világszerte sok-sok milliónyi haszonállat emésztőrendszere is. Nem vicc, az ember számlájára írható metánkibocsátás negyedét a kérődzők gyomrában élő, emésztésüket segítő baktériumok állítják elő.

A föld mélyén csapdázódott földgáz jelentős részét is metán alkotja, ennek kitermelése, szállítása során is jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz jut a légkörbe

? jegyzi meg a 24.hu-nak a professzor.

Ha pedig a világ gyarapodó népességét nézzük, nyilván minden fenti tényező volumene erősödni fog, nem nehéz levonni a következtetést: a metánkibocsátás egyre nagyobb lesz.

Kiolvad a földből

De van itt egy másik probléma is, amit akár a klímaváltozás öngerjesztő folyamatának is tekinthetünk. Bolygónk szárazföldjeinek 20 százalékát, összesen mintegy 30 millió négyzetkilométert permafroszt, azaz fagyott talaj borítja. Ezen a hatalmas területen pedig korábbi mocsarak, élőlények nyomán óriási mennyiségű metán-hidrát nyugszik ? egyelőre ? biztonságban, a jég fogságában.

Alapvető kémiai ismeretek birtokában a metán-hidrátot ?megérteni? elég bonyolult, de Lente Gábor egyszerű magyarázata segít megérteni:

A metán vízzel keveredve a légkörinél magasabb nyomás alatt jobban kitölti a teret, pontosabban a metán kitölti a víz szerkezetében lévő ?lyukakat?. Ez a metán-hidrát.

Az éghajlatváltozással a permafroszt folyamatosan olvad, eddig olyan kétmillió négyzetkilométer szabadult meg a jég fogságából, becslések szerint ez 2100-ra akár tízmillió négyzetkilométerre nőhet. Közben pedig folyamatosan szivárog ki a metán-hidrát, amely a légkörbe jutva rögtön metánná alakul.

Szén-dioxid lesz belőle

A levegőnél könnyebb gáz felemelkedik, egészen a légkör magasabb rétegeibe. A metán molekulák arról nevezetesek, hogy nem hajlandók reakcióba lépni másokkal, legfeljebb elégetni lehet, ha elég oxigén áll rendelkezésre, és valaki begyújtja. A magas légkörben, 150 kilométeres feletti magasságban már más a helyzet. A Napból érkező UV-sugárzás itt az oxigénmolekulákat atomokra bontja, az oxigén atomok pedig már elég ?erősek?, hogy reakcióra kényszerítsék a metánt.

Ekkor víz és szén-dioxid keletkezik, utóbbi egy az egyben: egy metán molekulából egy CO2, vagyis újabb, bár kevésbé agresszív üvegházhatású gáz jön létre.

A metán tehát második helyen áll a klímaváltozást okozó gázok listáján, a felmérések azt mutatják, szintje növekszik. Jó hír viszont, hogy a fent leírt folyamatok miatt 9-11 év alatt lebomlik, így az utánpótlás ellenére sem tud a ?végtelenségig? halmozódni.

Mika János professzor, éghajlatkutató korábban úgy fogalmazott lapunknak, hogy a metán még a permafroszt olvadásával is csak másodhegedűs marad a szén-dioxid mellett tekintve, hogy utóbbi kibocsátása 200-szorosa a metánénak. Azt mondta, ?bárcsak már ott tartanánk, hogy a szén-dioxiddal ?leszámoltunk?, és a metán visszafogása lenne a legfontosabb feladatunk?.

Kiemelt kép: iStock

Bihari Dániel korábbi cikkei Százezernyi fekete madár lepte el BudapestetVeszélyes, új kártevő terjed MagyarországonTöbb ponton is hibás a székely zászló
folytatás

Legkedveltebb hírek
Környezetbarát, kertekben, udvarokon felállítható szaunákkal rukkolt elő a BZB Cabins and Outdoors amerikai cég, azt hangsúlyozva, hogy a last minute wellnes programok keresgélése helyett hosszútávon a legjobb befektetés egy hangulatos, szabadtéren felállítható saját szauna
2019-12-10 08:17:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Fagyási sérüléseket szenvedett egy ötéves és egy másfél éves gyerek múlt héten az Alaszka északkeleti részén fekvő Venetie faluban, miután a 37 éves Julie Peter magukra hagyta őket az otthonukban ? írja a CNN
2019-12-10 08:09:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Wirth Zoltán szerint a blog megjelenése előtt Németh elküldte Molnár Zsoltnak az épületfotót, amiről azt gondolta, azzal gyakorolhat nyomást az MSZP pártigazgatójára
2019-12-10 08:06:18 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kedvező befektetési lehetőséget kínált, de a kapott pénzt soha nem fizette vissza
2019-12-10 08:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az angliai Newquay-ben a helyi szociális otthon felhívást tett közzé, melyben meghívnak minden idős embert, hogy ünnepeljék velük együtt a karácsonyt ahelyett, hogy otthon lennének egyedül, magányosan ? számolt be róla egy helyi lap, a Cornwall Live
2019-12-10 08:02:19 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A közlemény szerint december elejéig a vasúti átjárókban 69 baleset történt, ami 16 százalékkal kevesebb a múlt évi adatnál
2019-12-10 08:01:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez