25 millióról indul Petőfi ajánlása a ?veszett ebnek?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
25 millióról indul Petőfi ajánlása a ?veszett ebnek?

Harminc éve vagyok a szakmában, de ilyet még nem láttam

? ad hangot áhítatának Bálinger Béla, a Központi Antikvárium boltjának vezetője, a december 6-án esedékes könyvaukció szakmai szervezője. Hozzáteszi: Petőfi Sándortól könyvdedikáció összesen kilenc darab található a legnagyobb magyar állami gyűjteményekben:

egy ? az Arany Jánosnak ajánlott ? a Magyar Tudományos Akadémiánál, hat a Petőfi Irodalmi Múzeumban, kettő az Országos Széchényi Könyvtárban

Eredeti Petőfi-kézirat százas nagyságrendben található Magyarországon, ami annak köszönhető, hogy a költő már rövid élete alatt idolnak számított, halálát követően nemzeti bálvánnyá vált, így a közgyűjtemények minél hamarabb igyekeztek megszerezni a kéziratait. A dedikáció viszont annyira ritka, hogy feltételezhetőena mostani alkalom lesz az utolsó, amikor egy aukción egyáltalán hozzá lehet jutni.

A költő 1842 és 1846 között született összes költeményét tartalmazó kötet második kiadását Petőfi Sándor Pákh Albertnek dedikálta a következő szavakkal:

Pákh Albertnek őszinte barátja Petőfi Sándor

Lám Andrea irodalomtörténész a dedikáció címzettjéről azt írja: Pákh Albert Rozsnyón született 1823-ban. Sokoldalú ember volt, tanult bányászatot, mezőgazdaságot, bölcseletet, teológiát, Debrecenben pedig jogot hallgatott. Ebben a városban írta első humorisztikus alkotását. Később Pestre költözött, ügyvédi vizsgát tett, s ettől kezdve az irodalomnak szentelte életét. Tagja volt a Tízek Társaságának, a szabadságharc után több folyóiratot is szerkesztett. A Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság is tagjának választotta. 1867-ben hunyt el.

Lám Andrea a dedikációhoz kapcsolódóan feldolgozta Petőfi és Pákh kapcsolatát is. A költő Sopronban, 1839-ben a Gollner-féle 48. gyalogezredben találkozott először Pákh Alberttel. Barátok lettek, később Debrecenben hozta össze őket újra a sors. Jószerivel ő beszélte le Petőfit színészi álmairól. Élelmet, menedéket is adott neki. Ekkoriban már Kaján Ábel álnéven humoros, szatirikus írások jelentek meg tőle. Ezek egyikében a főhőst Petőfiről mintázta, (Csont, a kóbor színész), e miatt a költő először meg is sértődött. Válaszul írt versében Pákhot

veszett ebnek

nevezi, ugyanakkor elismeri, hogy

ábrándim ködét elzavarád.

Barátságuk nem szakadt meg, később mindketten Pestre kerültek, együtt béreltek lakást, s olaszul kezdtek el tanulni. Pákh közben megbetegedett, félrekezelték, a forradalom időszakát gyógyintézetben töltötte. Petőfi halála után Pákh vitacikkeket közölt a Vasárnapi Újságban a költő születéséről és haláláról. Ekkor derült ki, hogy Petőfi valójában Kiskőrösön látta meg a napvilágot.

Petőfi összes költeményének első kiadása 1847. március 25-én jelent meg. Lám Andrea összevetette a levonatokat, s megállapította:

árverési tételük a második kiadás második variánsa.

Nem egyértelmű, hogy a költő személyesen adta-e át a kötetet Pákhnak, vagy elküldte neki. Lám Andrea azt feltételezi, hogy Pestről küldte el a ?vízgyógyintézetben? lábadozó Pákh Albertnek 1848 nyarán vagy őszén.

A könyvdedikáció közvetlen előélete nem ismert, tudomásunk szerint egy győri gyűjtő egy másik gyűjtőtől szerezte meg.

Kiemelt kép: : Czimbal Gyula / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szereplők: Peter Falk, Robert Culp, Robert Middleton, Louise Latham, Chuck McCann
2019-12-12 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tarts velünk holnap is, és tudd meg, kik fosztják ki Majkát a Nyomd a gombot, tesó! stúdiójában
2019-12-12 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Városliget Zrt. megrendelésére készített kutatás eredményei szerint a fővárosiak többség
2019-12-11 23:15:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Hát sokba vannak a csajok... Az a gomb nem volt olcsó... - értékelte a helyzetet Majka, miután a ját
2019-12-11 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Bajnokok Ligája szerdai játéknapja sem múlt el dráma nélkül
2019-12-11 22:54:55 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A korszellem termeli ki az erőpolitikát. Az Eötvös csoport előadásán kiderült, e
2019-12-11 22:25:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez