Újabb átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki!

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A világ legnagyobb közösségi oldalán, a Facebookon rendszerint ütik fel fejüket különféle csalókampányok. A kiberbűnözők most egy újszerű módszerrel próbálnak pénzt kicsalni a felhasználókból: a Kickstarter és IndieGogo közösségi finanszírozós platformokon található ötletes termékek fotóit lopják le, majd azokat sajátjukként reklámozzák szponzorált posztokban.

A cél, hogy ezzel fizetésre ösztönözzék a felhasználókat, akik szívesen támogatnák a projektek megvalósulását ? csak az eredeti ötletgazdák helyett a kiberbűnözők pénztárcájában landolnak az összegek. A Mashable szerzője maga is belebotlott egy ilyen hirdetésbe, amiben egy szupergyors  egyterabájtos SSD-t hirdettek. A poszt alatt több százan érdeklődtek a termék felől.

Facebook ad scam tricks users with images and video of Kickstarter products https://t.co/GMnnXP4Bbi pic.twitter.com/OQ2ICDpLsM

? VIPortal INC (@VIPortalINC) November 15, 2019

A gyanús ajánlatot két módon lehet kiszűrni: a vásárlás gomb megnyomása után a netezőt a ?howwayforsh.site? oldalra irányítja a böngésző, ami alapból gyanús kell legyen. A másik a kamuoldalon feltüntetett különösen alacsony ár, ami bár hívogatóan hangzik, egyáltalán nem reális.

A biztonsági szakértők szerint azért is különösen veszélyes a módszer, mert a targetált posztok kifejezetten ahhoz a célközönséghez juthatnak el, akik fogékonyak lehetnek a vásárlásra. A termékek leírását pedig egy az egyben a közösségi kampányok oldalairól lopják le, beleértve a videókat, fotókat és más promóanyagokat is.

Eddig főként műszaki cikkeket reklámozó kamureklámokba botlottak, így érdemes körültekintőnek lenni a laptopokkal, monitorokkal és más hardverekkel kapcsolatban, főleg így a Black Friday heteiben. A Kickstarter szóvivője szerint ők tehetetlenek a csalásokkal szemben, a terjedésnek csak a Facebook tudna megálljt parancsolni.

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Egyre több a fenyegetés az online játékok világábanMeglepő, mi nyomta le a játékkonzolt a Black Friday-enNehezebb lesz kémkedni az Instagramon
folytatás

Legkedveltebb hírek
A köztársasági elnök az Élő Bolygónk online lapjának új rovatához írt ajánlást
2020-04-03 08:21:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Ahány kerületi önkormányzat, annyiféle vészhelyzeti intézkedéscsomag ? derült ki, miután utánajártunk annak, miképpen reagálnak a járványra a városrészek
2020-04-03 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 3. (Külföld)
2020-04-03 07:53:11 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A miniszterelnök szerint két vírus ellen küzdünk, a koronavírus és a félelemvírus ellen
2020-04-03 07:49:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tudja, jön a húsvét, sokan útra kelnének az országban
2020-04-03 07:42:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez