Ez lesz a következménye, ha minden most épülő szénerőmű elkészül

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ez lesz a következménye, ha minden most épülő szénerőmű elkészül

Sokat beszélünk arról, hogy keresni kell egy megbízható, új energiaforrást, és arról is, hogy a párizsi klímaegyezménnyel egyetértésben melyik ország milyen környezettudatos változtatásokat hajt végre – de felesleges túlságosan előreszaladni, mivel még mindig építünk szénerőműveket, amelyek visszavetik a klímaváltozás megfékezéséért tett erőfeszítéseinket. Ugyanazok az országok, amelyek élen járnak a fenntartható fejlődésben, még mindig szénalapú erőműveket építenek, és ha ezek elkészülnek, az ENSZ jelentése szerint tíz év múlva 120 százalékkal több fosszilis üzemanyagot fogunk termelni, mint amennyire szükségünk lenne.

Fotó: iStock

A fosszilis üzemanyagok égetése a légkörbe engedett szén-dioxid majdnem 90 százalékáért felelős. 2019-ben a globális emisszió elérte az eddigi legmagasabb mennyiséget – írja a Science Alert. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UN Environmental Program, UNEP) a világ energiaellátásának több mint 80 százaléka a szénből jön.

A jelentésből kiderül, hogy annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások használata folyamatosan növekszik, ez még nem garantálja, hogy a szénerőművek működése csökken majd.

Az IPCC jelentései szerint ez pedig nagyon veszélyes útra visz minket.

A jelentésben vizsgált országok, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország, India, Ausztrália, Indonézia, Kanada, Németország, Norvégia és az Egyesült Királyság mindegyike túl fogja nőni a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5-2 Celsius-fokos célokat, ha így folytatja. 2030-ra ezek a nemzetek 150 százalékkal több szént fognak felhasználni, mint amennyit a 2 Celsius-fokos határhoz kellene. Ráadásul az olajfelhasználás (43 százalék) és a földgáz felhasználása (47 százalék) is sokkal több lesz, mint amennyi a kitűzött céllal összeegyeztethető.

Gyorsabban pusztul a bolygó, mint eddig hittükAzonnal cselekednünk kell.

Azt pedig, hogy mi lesz, ha nem sikerül tartani a klímaegyezményben meghatározott maximális melegedést, mindenki tudja: már a határ elérése is elegendő lesz ahhoz, hogy jelentősen nőjön a szárazságok, áradások és extrém hőhullámok kialakulásának esélye. Jelenleg a bolygó átlag-hőmérséklete 1 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időkhöz képest, az extrém időjárási események azonban azt mutatják, hogy már most komoly problémát jelent az éghajlatváltozás.Az IPCC szerint ugyanakkor van módszer a katasztrófa elkerülésére.

A szakértők úgy gondolják, hogy a tömeges fatelepítés, az elektromos közlekedés fejlesztése és a megújuló energiaforrások szélesebb körű használata kiemelten fontos. A kutatók szerint emellett elengedhetetlen, hogy 2030-ra 45 százalékra csökkentsük a szénkibocsátást.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Óránként három magyar hal meg dohányzás miattFelrobbant csillag maradványaira bukkantakNagyobb eséllyel lesz rákos az, akinek volt már szívrohama
folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy gazdag angol nemes fiának gépe lezuhan az őserdőben
2020-11-28 23:01:08 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az utolsó részben Gelencsér Tímea és Hegyes Bertalan is parkettre lépett, majd Rácz Gergő és Orsovai Reni produkciója után következett az eredményhirdetés
2020-11-28 22:56:55 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Détár Enikőéknek kellett búcsúzni a Dancing with the Stars műsorától
2020-11-28 22:53:35 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gelencsér Tmi és táncpartnere két nap alatt készültek fel a szombati élő showra
2020-11-28 22:48:12 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez