Ez lesz a következménye, ha minden most épülő szénerőmű elkészül

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ez lesz a következménye, ha minden most épülő szénerőmű elkészül

Sokat beszélünk arról, hogy keresni kell egy megbízható, új energiaforrást, és arról is, hogy a párizsi klímaegyezménnyel egyetértésben melyik ország milyen környezettudatos változtatásokat hajt végre – de felesleges túlságosan előreszaladni, mivel még mindig építünk szénerőműveket, amelyek visszavetik a klímaváltozás megfékezéséért tett erőfeszítéseinket. Ugyanazok az országok, amelyek élen járnak a fenntartható fejlődésben, még mindig szénalapú erőműveket építenek, és ha ezek elkészülnek, az ENSZ jelentése szerint tíz év múlva 120 százalékkal több fosszilis üzemanyagot fogunk termelni, mint amennyire szükségünk lenne.

Fotó: iStock

A fosszilis üzemanyagok égetése a légkörbe engedett szén-dioxid majdnem 90 százalékáért felelős. 2019-ben a globális emisszió elérte az eddigi legmagasabb mennyiséget – írja a Science Alert. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UN Environmental Program, UNEP) a világ energiaellátásának több mint 80 százaléka a szénből jön.

A jelentésből kiderül, hogy annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások használata folyamatosan növekszik, ez még nem garantálja, hogy a szénerőművek működése csökken majd.

Az IPCC jelentései szerint ez pedig nagyon veszélyes útra visz minket.

A jelentésben vizsgált országok, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország, India, Ausztrália, Indonézia, Kanada, Németország, Norvégia és az Egyesült Királyság mindegyike túl fogja nőni a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5-2 Celsius-fokos célokat, ha így folytatja. 2030-ra ezek a nemzetek 150 százalékkal több szént fognak felhasználni, mint amennyit a 2 Celsius-fokos határhoz kellene. Ráadásul az olajfelhasználás (43 százalék) és a földgáz felhasználása (47 százalék) is sokkal több lesz, mint amennyi a kitűzött céllal összeegyeztethető.

Gyorsabban pusztul a bolygó, mint eddig hittükAzonnal cselekednünk kell.

Azt pedig, hogy mi lesz, ha nem sikerül tartani a klímaegyezményben meghatározott maximális melegedést, mindenki tudja: már a határ elérése is elegendő lesz ahhoz, hogy jelentősen nőjön a szárazságok, áradások és extrém hőhullámok kialakulásának esélye. Jelenleg a bolygó átlag-hőmérséklete 1 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időkhöz képest, az extrém időjárási események azonban azt mutatják, hogy már most komoly problémát jelent az éghajlatváltozás.Az IPCC szerint ugyanakkor van módszer a katasztrófa elkerülésére.

A szakértők úgy gondolják, hogy a tömeges fatelepítés, az elektromos közlekedés fejlesztése és a megújuló energiaforrások szélesebb körű használata kiemelten fontos. A kutatók szerint emellett elengedhetetlen, hogy 2030-ra 45 százalékra csökkentsük a szénkibocsátást.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Óránként három magyar hal meg dohányzás miattFelrobbant csillag maradványaira bukkantakNagyobb eséllyel lesz rákos az, akinek volt már szívrohama
folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Árpa Attila Szereplők: Kovács Lajos, Scherer Péter, Csuja Imre, Bicskey Lukács, K
2019-12-08 00:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
James Bond: Skyfall szombat este megszakítás nélkül a TV2-n! 
2019-12-08 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
1933-ban, az egykor ünnepelt detektív, Hercule Poirot rejtélyes leveleket kap egy "ABC" névre hallgató férfitól
2019-12-07 23:59:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy órán keresztül együtt sírtak - mondta az ügyvédje az RTL Klubnak
2019-12-07 23:58:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Barcelona együttese 5?2-re győzte le a Mallorca csapatát, ráadásul Lionel Messi mesterhármassal ünnepelte a hatodik Aranylabdáját
2019-12-07 23:57:12 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Patrick Hughes Szereplők: Samuel L
2019-12-07 23:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez