Európai vizsgálat a magyar sajtószabadságról

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Európai vizsgálat a magyar sajtószabadságról

A magyar sajtószabadság helyzetét vizsgálja egy európai szakértői csoport Budapesten és a vidéki szerkesztőségekben. Három napig hét nemzetközi újságírószervezet közösen térképezi fel, mekkora tere van a kormánytól független médiának ? írja az Euronews.

Szakértők szerint az Orbán-kormánynak stratégiai kérdés a média feletti kontroll, az emberek így nagyon nehezen jutnak hozzá a döntéseikhez fontos információkhoz. A Nemzetközi Sajtóintézet helyettes vezetője, Scott Griffen szerint ez nem vélemény, hanem statisztikai adatokkal igazolt tény.

A legnagyobb problémák egyike, hogy a kormány részrehajló az állami hirdetések ügyében. A kormányszervek ezekkel tartják életben a kormányközeli sajtót, a független médiumokat pedig elvágják ettől a forrástól. Ez az egyik módja a független sajtó kiéheztetésének, és ez esetenként odáig megy, hogy egy adott médium teljesen kiszorul a piacról.

Orbán: Magyarországon sajtószabadság van, nyugaton viszont csak korlátozottanOrbán interjút adott, szóba került az is, hogy a klímavédelem mögött a liberális világmaffia áll.

A szakértői csoport találkozik a kormány nemzetközi szóvivőjével, Kovács Zoltánnal és Budapest főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel. A jelentést közzéteszik majd, elküldik minden illetékes uniós testületnek.

Sajtószabadság: újra a rosszak közt MagyarországAz Európa Tanács felszólította a magyar hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a szabad sajtót.  

A hét szervezet egyike, a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexe szerint a helyzet sokat romlott az elmúlt években, 2010-ben a 23. helyen állt Magyarország, tavaly a 87. volt a listán.

Újabb 14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistánHazánk 2011-ben még a rangsor 40. helyén állt, most a 87.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Mark Wrightról itthon keveset hallani, de Angliában igazi híresség
2021-01-16 13:01:29 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A sort Trump fiókjának felfüggesztése nyitotta. (Külföld)
2021-01-16 12:47:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Beoltatta magát koronavírus ellen Kemenesi Gábor virológus ? meséli az egészségügyi szakember a Népszavában ma megjelent interjújában
2021-01-16 12:43:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az ausztrál egészségügyi hatóságok egy Los Angelesből és egy Abu-Dzabiból Melbourne-be, az Australian Openre érkezett charterjáratok utasai közül kettőnél, illetve egynél pozitív koronavírustesztet mutattak ki, emiatt a gépekkel érkező 47 teniszezőt 14 napos karanténra köteleztek a hotelszobájukban
2021-01-16 12:32:12 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez