Véget ért a horvát oktatási dolgozók 36 napos sztrájkja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Véget ért a horvát oktatási dolgozók 36 napos sztrájkja

36 nap után befejeződött az oktatási dolgozók sztrájkja Horvátországban, miután a szakszervezeteknek sikerült kompromisszumos megállapodásra jutniuk hétfőn a kormánnyal a bérek emeléséről ? közölte a helyi sajtó.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: három részletben 6 százalékkal növelik az oktatási dolgozók bérét, december elsejétől három, június 1-jétől egy és 2021. január 1-jétől további két százalékkal.

Az ajánlatunkat a szakszervezetek elfogadták, a sztrájk ezzel véget ért, a tanítás kedden reggel folytatódik,

fogalmazott Plenkovic. Hozzátette: az oktatási dolgozók megkapják a bérüket a sztrájk idejére, ugyanakkor be kell pótolniuk azokat a napokat, amelyeken nem vették fel a munkát. Korábbi hírek szerint nem lesz tavaszi szünet az iskolákban, a tanévet is meghosszabbítják, hogy az elmaradt órákat be tudják pótolni a pedagógusok.

Ez a kompromisszumos megoldás a gyerekek, a szülők és az ország normális működését szolgálják.

A sztrájk nyomására a kormány nemrég úgy döntött, három részletben hat százalékkal emeli jövőre a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelték, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetése így is elmarad a közszféra más területein dolgozókétól.

A kormány megígérte, hogy 2020. június 30-ig felülvizsgálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógusi bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. A szakszervezetek azonban ezzel sem voltak elégedettek.

A most bejelentett hat százalékos növekedést a már említett hat százalékos emelésen felül valósítják meg. Az erre vonatkozó rendeletet a kormány csütörtöki ülésen fogadja el.

Kiemelt kép: Europress/Denis LOVROVIC/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Műtétek maradnak el, a szüléshez az apának kell vinnie a védőfelszerelést
2020-04-07 10:40:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A fegyver miatt érkező járőröket egy ártatlanul nézelődő borjú is fogadta
2020-04-07 10:25:10 | Hozzászólások: 0 | Népszava
180 helyett már csak 140 milliárdot irányzott elő erre a kormány 2020-ban, a Közmunkás Szakszervezet elnöke szerint ezúttal mégis kifizethetnék a pluszban felvehető közmunkások beret
2020-04-07 10:23:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az 55 éves nő maga tett bejelentést a rendőrségen
2020-04-07 10:12:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Fejér megyében 62 százalékkal nőtt egy nap alatt a koronavírusos fertőzöttek száma, szigorúbb fellépést vár a közterület-felügyelőkről, a rendőröktől és a katonáktól
2020-04-07 10:10:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez