A színházas tüntetés szervezői: A kormány megijedt, de folytatjuk!

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A színházas tüntetés szervezői: A kormány megijedt, de folytatjuk!

Ahogy arról beszámoltunk, a Semjén Zsolt által az országgyűléshez benyújtott kulturális törvényjavaslatból több olyan pontot is kihúztak, ami a korábban kiszivárgott változatban még benne volt. így a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is.

A legtöbbet támadott intézkedések kikerültek a kulturális törvényjavaslatbólA törvényjavaslatból kikerült a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is.

A kiszivárgott javaslat ellen több társulat ? a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Színház ? valamint a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) és a független színházi PanoDráma szervez hétfő este 6-ra tüntetéstLengyel Annát ? aki a PanoDráma igazgatója és egyben a FESZ tagja is ? kérdeztük arról, hogy mit szólnak a benyújtott tervezethez, és ez módosít-e valamit az esti tüntetésen.

A kormány megijedt

szerinte, hiszen majdnem 50 ezren írták alá a kulturális életet szétverő petíciót, több tízezren érdeklődtek a demonstráció iránt, valamint azért is, mert híres színészek is is felszólaltak az ügyben, és nem csak a törvényjavaslat által leginkább sújtott függetlenek. Ugyanígy szerinte nem került volna ki semmi a jogszabály tervezetéből, ha valaki nem szivárogtatja ki, mert akkor teljes suttyomban, gyorsított eljárásban elfogadják az eredeti változatot.

A PanoDráma igazgatója szerint jó, hogy kikerültek a javaslatból a leginkább támadott intézkedések, de még így is homályos az NKA jövőbeli szerepe, hogy hogyan is működik majd az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezése és még mindig nem kérdezték meg a szakmai szervezeteket a törvényjavaslatról. Emlékeztetésképpen felidézte, hogy a 2008-ban elfogadott előadó-művészeti szervezetektől szóló törvény elfogadását három évnyi szakmai egyeztetés előzte meg.

Folytatjuk

? mondta arra Lengyel, hogy lesz-e tüntetés, mert szerinte eredményes a kiállásuk a szabad színház ügyéért, először fognak össze a kőszínházak és a függetlenek, és

nagyon szívesen látnánk a kimaradókat, mint például a Vígszínházat. Afelől teljes a csönd.

Lengyel elmondta, hogy a Vígszínház vezetőit is hívták az egyeztetéseikre, de semmilyen visszajelzést nem kaptak. Egyébként a Víg kimaradása annyiban tényleg meglepő, hogy ez az egyetlen olyan nagy, és a tüntetés szervező színházak melletti teátrum, amely nem csatlakozott a tüntetéshez, nem nyilvánította ki testületileg az ellenkezését a törvénytervezet ellen, pedig vezetője nem deklaráltan kormánypárti (ugyankkor például a társulat egyik legnagyobb sztárja, Vecsei H. Miklós Mucsi Zoltánnal közös képpel állt ki a kultúra ügyéért).

A KULTÚRA KÖZÖS ÜGY!Kedves Barátaink!Két napja ülünk egymás mellett és azon gondolkozunk, hogyan fogalmazzuk meg…

Közzétette: Mucsi Zoltán2019. december 8., vasárnap

A PanoDráma vezetője elmondta továbbá azt is, hogy folytatják a tiltakozást, mindaddig, míg a tervezetet teljes egészében nem vonják vissza, és nem lesz szakmai egyeztetés a színház ügyéről. Másrészt azért is folytatják, mert az igaz, hogy most kikerültek a tervezetből ezek a nagy visszhangot kapó javaslatok, de a törvény szerdai elfogadásáig, bármikor könnyedén vissza is kerülhetnek.

Kiemelt képünkön: Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma dokumentumszínház vezetője. Fotó: Soós Lajos / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
A nagyipari termelés zavartalan biztosítása érdekében immár nemcsak az informatikai cégeknél jelent előnyt az álláspályázó számára, ha magas szintet képvisel a munkakörnyezet, hanem valamennyi, jelentős munkaerőt képviselő nagyüzemi cégnél ugyancsak presztízsnövelő, ily módon munkaerő csalogató hatással bír
2020-01-29 10:22:22 | Hozzászólások: 0 | hirextra
1959-ben a Műcsarnok francia könyvkiállításáról a könyvek nagy részét ellopták a látogatók
2020-01-29 10:10:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A vintage óragyűjtés legikonikusabb modellje egyértelműen Paul Newman panda számlapos Rolex Daytonája
2020-01-29 09:56:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Vádat emelt e Monori Járási Ügyészség az ellen az ócsai tévés ellen, aki több bankot is kirabolt a feleségével az utóbbi néhány évben
2020-01-29 09:55:07 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Valentin-nap körüli felhajtás kínszenvedés tud lenni a magányos embereknek, különösen azoknak, akiket elhagytak, megcsaltak, átvertek korábbi partnereik
2020-01-29 09:50:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kontinenstől 200 kilométerre fekvő Karácsony-szigetet alakítaná karanténhelyszínné Auasztrália
2020-01-29 09:44:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez